Procedura care a dus la moartea pacientei din Constanţa, după 16 ore de aşteptare în Urgenţă. Aşa funcţionează spitalele din România, cu trei excepţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unităţile de primiri urgenţe (UPU) din România funcţionează după un sistem stabilit de Raed Arafat, secretarul de stat din Ministerul Administraţiei şi Internelor. La UPU se înghesuie astfel sute de pacienţi zilnic, fără o triere eficientă, ceea ce duce la timpi de aşteptare de până la 24 ore - ceea ce duce, în dese cazuri, la deces.

Sistemul de triere care se face la Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalelor din România (care au aşa ceva) este ineficient şi dăunător pacienţilor, care sunt siliţi să stea ore în şir acolo. La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, o femeie vârstnică (70 ani) a murit în braţele fiului după 16 ore de aşteptare. 

Femeia a stat iniţial 12 ore pe un scaun în sala de aşteptare de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Constanţa. A făcut o electrocardiogramă şi a mai stat 4 ore pe un pat de spital, fără să primească nicio atenţie din partea personalului medical. Fiul pacientei a depus o plângere la poliţie, iar în acest caz este deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. „Bărbatul a făcut luni, 3 februarie, o plângere în care acuză că pe 1 februarie mama lui de 70 de ani a murit după ce a stat de la ora 7.00 la ora 24.00 la urgenţe, fără să fie tratată de cadrele medicale”, spune Poliţia Constanţa. 

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa se prezintă de regulă, mai ales vara, 500 pacienţi pe zi în UPU - un număr uriaş, ceea ce face greu de gestionat consultarea şi tratarea suferinzilor. Asiguraţi şi neasiguraţi stau de-a valma în sala de aşteptare, cu mai mulţi oameni ai străzii pe tărgi şi pe paturi rulante. Situaţia este şi mai gravă pentru bolnavii care vin din teritoriu, care au mai stat câteva ore şi la spitalele din judeţ, apoi sunt trimişi la Constanţa pentru că aparaturile medicale nu merg sau nu există consumabile pentru analizele medicale.

Chiar dacă eşti adus cu Salvarea, asta nu îţi acordă prioritate în intrarea la consult pentru că ordinea o stabilesc cei din Triaj (recepţia UPU), care clasifică pacienţii pe coduri de culoare. Codul Roşu presupune „Resuscitare“ (pacienţii care necesită pe loc intervenţie salvatoare de viaţă), Codul Galben este „Critic“ (pacienţii cu risc de agravare rapidă), Codul Verde înseamnă „Urgent“ (pacienţii cu funcţii vitale stabile, urgenţe minore), Codul Albastru este „Non urgent“, iar Codul Alb are nevoie doar de „Consult“

Cele mai multe cazuri, care sufocă Urgenţa, sunt cele Alb şi Albastru. De aceea ar fi nevoie de o triere anterioară intrării în Urgenţă, unde să fii din nou controlat de medici. 

„Actualul sistem impus de Raed Arafat secretarul de stat din MAI poate fi îmbunătăţit şi pus la punct lesne, după modelul UPU spitalelor Floreasca şi Universitar din Bucureşti şi după modelul UPU spitalului din Suceava care are un centru de permanenţă pe lângă Urgenţă, care funcţionează ca un triaj foarte eficient“, arată Vasile Barbu, liderul Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor din România.  

Codurile de culoare după care sunt triaţi pacienţii care se prezintă la Urgenţă 

Imagine indisponibilă

În situaţiile de criză, oamenii nu mai ştiu de ce nu le vine odată rândul şi trebuie să aştepte ore întregi până ajung să se simtă mai rău. 

Dr. Rodica Tudoran, şefa UPU Constanţa, a declarat că dacă oamenii ar consulta regulat medicul de familie, Urgenţa ar fi descongestionată.

„Nu avem voie să refuzăm vreun pacient, toţi au dreptul la viaţă. Nici măcar nu îi întrebăm dacă au buletinul la ei, nu ţinem cont de documente. Foarte mulţi pacienţi vin pentru nimicuri, ei ştiu că nu sunt urgenţă şi forţează nota, fac presiune pentru a fi băgaţi înainte. Dar dacă aţi venit la ora 10 şi vi se pare că la 11 ar trebui să intraţi, dacă vin alţi pacienţi de Cod Galben sau Roşu, veţi mai aştepta. La UPU, prioritate are întotdeauna accidentul. Eu îndrum pacienţii şi spre Spitalul Militar din Constanţa, care este pregătit pentru urgenţe, iar timpul de aşteptare este mult mai mic decât la noi.

Cu asemenea aflux de prezentări, un pacient poate sta în UPU şi 24 ore până la externare, conform legislaţiei. Dar nu-i ţinem noi atâta, ne blocăm noi. Cei mai nemulţumiţi sunt cei de Cod Verde şi de Cod Albastru, care nu sunt urgenţe şi vor doar consult, pe care-l poate face un medic de familie. 

În afara cazurilor de accidente, dacă oamenii s-ar duce la medicul de familie în mod regulat nu ar mai ajunge la Urgenţă. Sunt pacienţi pe care-i doare în piept de două săptămâni, dar vin la Urgenţă crezând că vor fi rezolvaţi mai rapid; şi nu sunt, şi aglomerează locul. Pentru asta sunt medicii de familie. 

Şi mai este o problemă: dacă spitalele din teritoriu ar fi puse la punct cu dotarea, nu ar mai fi trimişi oameni de la 100 kilometri la Constanţa să li se facă investigaţii medicale pentru că lor nu le merge un aparat sau nu au reactivi - deşi au buget, dar preferă să facă economii. Apoi noi trimitem oamenii înapoi, dacă nu au nevoie de internare. Timp pierdut, pacientul extenuat, medicii încărcaţi inutil. Dar aşa e cel mai simplu: îi trimiţi la UPU“, declară medicul-şef. 

Camera de resuscitare din Urgenţa Spitalului Judeţean Constanţa Sursa SCJU Constanţa

Imagine indisponibilă

La nivelul Spitalului Judeţean Constanţa a fost demarată o anchetă internă cu privire la acest caz. „Din primele date reiese că pacienta a fost preluată pe Cod Verde în aproximativ 30 de minute de la prezentarea la Unitatea de Primiri Urgenţe. I s-au recoltat analize, a făcut o serie de investigaţii amănunţite (radiografie pulmonară şi computer tomograf) şi a fost evaluată de către medicii de gardă (urgenţă, boli interne şi cardiologie). Ulterior, starea clinică a pacientei s-a deteriorat, aceasta a fost mutată pe Codul Roşu dar, din păcate, eforturile medicilor de resuscitare au fost în afara resurselor terapeutice. Conducerea Spitalului a demarat o anchetă”, spun reprezentanţii Spitalului Judeţean Constanţa.

Rudele femeii moarte spun că pacienta a fost dusă la investigaţii după 12 ore de aşteptare, iar rezultatele au arătat că avea lichid în cutia toracică, dar nici după analize nu a fost preluată de medici. "Mi-a murit efectiv în braţe”, spune fiul femeii, citat de Pro TV.

El acuză că mai bine de 14 ore femeia a fost ţinută pe un scaun şi că singura intervenţie a fost din partea unei asistente, care a palpat-o. "S-a aplecat spre faţă, am întrebat-o ce are, nu mi-a răspuns, mi-a murit efectiv în braţe", adaugă fiul femeii.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite