Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Procedura care a dus la moartea pacientei din Constanţa, după 16 ore de aşteptare în Urgenţă. Aşa funcţionează spitalele din România, cu trei excepţii

26
4 Feb 2020 12:08:28
Autor: Sinziana Ionescu

Unităţile de primiri urgenţe (UPU) din România funcţionează după un sistem stabilit de Raed Arafat, secretarul de stat din Ministerul Administraţiei şi Internelor. La UPU se înghesuie astfel sute de pacienţi zilnic, fără o triere eficientă, ceea ce duce la timpi de aşteptare de până la 24 ore - ceea ce duce, în dese cazuri, la deces.

Sistemul de triere care se face la Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalelor din România (care au aşa ceva) este ineficient şi dăunător pacienţilor, care sunt siliţi să stea ore în şir acolo. La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, o femeie vârstnică (70 ani) a murit în braţele fiului după 16 ore de aşteptare. 

Femeia a stat iniţial 12 ore pe un scaun în sala de aşteptare de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Constanţa. A făcut o electrocardiogramă şi a mai stat 4 ore pe un pat de spital, fără să primească nicio atenţie din partea personalului medical. Fiul pacientei a depus o plângere la poliţie, iar în acest caz este deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. „Bărbatul a făcut luni, 3 februarie, o plângere în care acuză că pe 1 februarie mama lui de 70 de ani a murit după ce a stat de la ora 7.00 la ora 24.00 la urgenţe, fără să fie tratată de cadrele medicale”, spune Poliţia Constanţa. 

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa se prezintă de regulă, mai ales vara, 500 pacienţi pe zi în UPU - un număr uriaş, ceea ce face greu de gestionat consultarea şi tratarea suferinzilor. Asiguraţi şi neasiguraţi stau de-a valma în sala de aşteptare, cu mai mulţi oameni ai străzii pe tărgi şi pe paturi rulante. Situaţia este şi mai gravă pentru bolnavii care vin din teritoriu, care au mai stat câteva ore şi la spitalele din judeţ, apoi sunt trimişi la Constanţa pentru că aparaturile medicale nu merg sau nu există consumabile pentru analizele medicale.

Chiar dacă eşti adus cu Salvarea, asta nu îţi acordă prioritate în intrarea la consult pentru că ordinea o stabilesc cei din Triaj (recepţia UPU), care clasifică pacienţii pe coduri de culoare. Codul Roşu presupune „Resuscitare“ (pacienţii care necesită pe loc intervenţie salvatoare de viaţă), Codul Galben este „Critic“ (pacienţii cu risc de agravare rapidă), Codul Verde înseamnă „Urgent“ (pacienţii cu funcţii vitale stabile, urgenţe minore), Codul Albastru este „Non urgent“, iar Codul Alb are nevoie doar de „Consult“

Cele mai multe cazuri, care sufocă Urgenţa, sunt cele Alb şi Albastru. De aceea ar fi nevoie de o triere anterioară intrării în Urgenţă, unde să fii din nou controlat de medici. 

„Actualul sistem impus de Raed Arafat secretarul de stat din MAI poate fi îmbunătăţit şi pus la punct lesne, după modelul UPU spitalelor Floreasca şi Universitar din Bucureşti şi după modelul UPU spitalului din Suceava care are un centru de permanenţă pe lângă Urgenţă, care funcţionează ca un triaj foarte eficient“, arată Vasile Barbu, liderul Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor din România.  

Codurile de culoare după care sunt triaţi pacienţii care se prezintă la Urgenţă 

În situaţiile de criză, oamenii nu mai ştiu de ce nu le vine odată rândul şi trebuie să aştepte ore întregi până ajung să se simtă mai rău. 

Dr. Rodica Tudoran, şefa UPU Constanţa, a declarat că dacă oamenii ar consulta regulat medicul de familie, Urgenţa ar fi descongestionată.

„Nu avem voie să refuzăm vreun pacient, toţi au dreptul la viaţă. Nici măcar nu îi întrebăm dacă au buletinul la ei, nu ţinem cont de documente. Foarte mulţi pacienţi vin pentru nimicuri, ei ştiu că nu sunt urgenţă şi forţează nota, fac presiune pentru a fi băgaţi înainte. Dar dacă aţi venit la ora 10 şi vi se pare că la 11 ar trebui să intraţi, dacă vin alţi pacienţi de Cod Galben sau Roşu, veţi mai aştepta. La UPU, prioritate are întotdeauna accidentul. Eu îndrum pacienţii şi spre Spitalul Militar din Constanţa, care este pregătit pentru urgenţe, iar timpul de aşteptare este mult mai mic decât la noi.

Cu asemenea aflux de prezentări, un pacient poate sta în UPU şi 24 ore până la externare, conform legislaţiei. Dar nu-i ţinem noi atâta, ne blocăm noi. Cei mai nemulţumiţi sunt cei de Cod Verde şi de Cod Albastru, care nu sunt urgenţe şi vor doar consult, pe care-l poate face un medic de familie. 

În afara cazurilor de accidente, dacă oamenii s-ar duce la medicul de familie în mod regulat nu ar mai ajunge la Urgenţă. Sunt pacienţi pe care-i doare în piept de două săptămâni, dar vin la Urgenţă crezând că vor fi rezolvaţi mai rapid; şi nu sunt, şi aglomerează locul. Pentru asta sunt medicii de familie. 

Şi mai este o problemă: dacă spitalele din teritoriu ar fi puse la punct cu dotarea, nu ar mai fi trimişi oameni de la 100 kilometri la Constanţa să li se facă investigaţii medicale pentru că lor nu le merge un aparat sau nu au reactivi - deşi au buget, dar preferă să facă economii. Apoi noi trimitem oamenii înapoi, dacă nu au nevoie de internare. Timp pierdut, pacientul extenuat, medicii încărcaţi inutil. Dar aşa e cel mai simplu: îi trimiţi la UPU“, declară medicul-şef. 

Camera de resuscitare din Urgenţa Spitalului Judeţean Constanţa Sursa SCJU Constanţa

La nivelul Spitalului Judeţean Constanţa a fost demarată o anchetă internă cu privire la acest caz. „Din primele date reiese că pacienta a fost preluată pe Cod Verde în aproximativ 30 de minute de la prezentarea la Unitatea de Primiri Urgenţe. I s-au recoltat analize, a făcut o serie de investigaţii amănunţite (radiografie pulmonară şi computer tomograf) şi a fost evaluată de către medicii de gardă (urgenţă, boli interne şi cardiologie). Ulterior, starea clinică a pacientei s-a deteriorat, aceasta a fost mutată pe Codul Roşu dar, din păcate, eforturile medicilor de resuscitare au fost în afara resurselor terapeutice. Conducerea Spitalului a demarat o anchetă”, spun reprezentanţii Spitalului Judeţean Constanţa.

Rudele femeii moarte spun că pacienta a fost dusă la investigaţii după 12 ore de aşteptare, iar rezultatele au arătat că avea lichid în cutia toracică, dar nici după analize nu a fost preluată de medici. "Mi-a murit efectiv în braţe”, spune fiul femeii, citat de Pro TV.

El acuză că mai bine de 14 ore femeia a fost ţinută pe un scaun şi că singura intervenţie a fost din partea unei asistente, care a palpat-o. "S-a aplecat spre faţă, am întrebat-o ce are, nu mi-a răspuns, mi-a murit efectiv în braţe", adaugă fiul femeii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

Walk Marin
4.02.2020, 12:24:51

Si dupa aia urla ca le trebe salarii? Pt ce mortii mamii voastre va trebuie mai multi bani cand nici datoria nu v-o faceti?? Astia nu is medici, is gunoaie...

+6 (16 voturi)
Basarab Peruca
4.02.2020, 12:40:51

Walk Marin din pacate asta e situatia sistemului medical european, nu numai in Romania. asta nu ar trebui sa ne incalzeasca si nici sa justifice ce s-a intamplat. Ce este rau insa, e faptul ca presa prezinta lucrurile de-asa natura incat accentul cade pe "modul romanesc", inducandu-se ideea ca in alta parte ar fi altfel. Spre exemlu in Germania e plin de ginecologi incompetenti care ba una doua pun mana pe forceps ba lasa femeia in travaliu pana cand fatul intra in suferinta fetala (fara macar sa monitorizeze fatul in timpul travaliului). Numarul copiiilor cu probleme e foarte ridicat aici iar devina sunt ginecologii care-s ghiolbani. La urgente la nemti problema e asemanatoare cu ce se intampla la noi. Si la ei sunt o gramada care au murit asteptand, multi care la operatii de amputare s-au trezit cu piciorul sanatos amputat, si tot asa. Cunosc un caz care a stat 6 ore la urgenta cu dureri puternice de inima si dupa alea 6 ore a fost intrebat daca nu poate sa conduca la urmatorul spital, ca ei sunt foarte ocupati. E foarte bine ca presa prezinta catastrofa care se intampla in Romania datorita migratiei, in Vest insa se intampla pentru ca medicii sunt PROST pregatiti si nici ca numar nu prea ies.

+1 (9 voturi)
Edmond Wolf
4.02.2020, 13:09:09

@ Walk Marin - Sistemul de triaj nu este al lui Arafat, de la mama sa de acasă ci este identic cu cel din foarte multe țări civilizate, de unde a și fost copiat tocmai pentru că este eficient. Faptul că statul român a ucis cu bună știință prevenția din sănătate, medicina de familie și educația sanitară a cetățeanului, a condus la evenimente cum este cel care apare în articol. Ca să nu mai vorbim de sub-sub-subfinanțarea sănătății românești. Toată lumea tabără pe UPU unde totul este gratis. Cetățeanul vine la UPU și spune că în urmă cu 10 ani ia rămas o foaie de dafin în gât și crede că de aia nu se simte bine. Sau vrea un EKG pentru că e gratuit și el consideră că este dreptul lui. Urgența este astfel sufocată și cazurile cu adevărat urgente sunt întârziate. Înjurați tot timpul și batjocoriți în viață și în presă, medicii români emigrează pe capete. NU MEDICII SUNT DE VINĂ. Tovarășul Barbu, electrotehnist de profesie, se pricepe cel mai bine la triajele din UPU. La fel și portarul stadionului din Urlați. Pentru orice vânt care-i răcorește colonul înfierbântat, cetățeanul român se prezintă la UPU și pretinde să i se facă analize gratuit. Cum vreți să funcționeze bine urgența în astfel de condiții?

+1 (15 voturi)
Stancilă
4.02.2020, 13:00:20

Iata urmarea masurilor minunate luate de competentii socialisti reformati in noaptea din '89 / '90 in democrati de treizeci de ani incoace in domeniul sanatatii . Ele sint in majoritatea lor inspirate din fosta judicioasa politica socialista in domeniul sanatatii si aplicate cu zel de cadre de nadejde, cu un trecut verificat ; medici scoliti tot atunci si care au sarit direct in etapa Iliescu cu practica ciubucului cu tot pina la virful ministerului. . Aceeasi situatie intilnita in sanatate este intilnita si in educatie, armata si politie . Pe sus totul e ocupat , promis si tinut pentru cineva ; un sistem de caste aplicat secretos si asiduu in Romania de azi. O iesire onorabila din situatii de acest gen ar fi inventarea unui nou cod, care sa scuteasca spitalele de anchete ulterioare , umilitoare pentru spital si minunatele sale cadre de conducere competente si binevoitoare. Propunere cetateneasca : Adaugati un nou cod ! Codul negru ! Aplicarea codului negru din start, la virste de peste 65 de ani , saraci sau fara " apartinatori " ( se mai pot adauga, veniti cu propuneri ) imbunatatita eventual cu metode specifice , mai rapide de " tratament " ( la indiferenta se pot adauga batjocuri, injuraturi cu specific romanesc ) care sa impiedice ocuparea nejustificata scaunelor de pe holurile spitalelor . Astfel pot fi folosite mai judicios spatii gen casa scarilor, trotuare, parcarea din fata spitalului si alte conditii confortabile si primitoare din ciment care sa reflecte grija si respectul fata de romani. Noi sintem romani, aici pe veci stapini !

+7 (9 voturi)
John Doe
4.02.2020, 13:02:43

Pana nu vor fi dotate toate spitalele cu echipamentul necesar si nu se va mari numarul spitalelor, nici un sistem de proceduri nu va reusi sa rezolve problema urgentelor. Nici un spital de nici unde in lume nu poate face fata la 500 persoane primite zilnic la urgente. In statele cu un sistem medical bine pus la punct, chiar si ambulantele comunica inainte cu sistemul logistic al diferitelor spitale si duc persoanele in nevoie acolo unde este loc pentru ele. Nu ca la noi, unde se aduc doar la spitalul judetean.

+6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (26)

Modifică Setările