VIDEO Procuror, despre dosarul traficanţilor de peşte: „Românii organizaseră afacerea şi aduceau otravă în farfuria conaţionalilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peştele adus din Spania sau Italia
Peştele adus din Spania sau Italia

România a devenit piaţa de desfacere a peştelui impropriu consumului uman. O întreagă reţea internaţională de traficanţi de peşte a fost destructurată marţi, 14 mai.

Peste 115 percheziţii au avut loc astăzi în mai multe judeţe într-un dosar ce priveşte activităţi ilegale din domeniul pescuitului, achiziţiei, transportului şi comercializării peştelui impropriu consumului. Totodată, zeci de percheziţii s-au desfăşurat şi în Italia, Spania, Franţa şi Ungaria.

Dosarul a fost instrumentat de procurorul Teodor Niţă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. În sprijinul său au venit şi poliţiştii din cadrul IGPR. „Am plecat de la o informaţie pe care am verificat-o. De 6 luni avem mandate de supraveghere tehnică şi nu doar telefoane, e doar o mică parte, şi toate au fost fructificate în acest dosar. Pe parcurs ne-am dat seama că nu e doar o chestiune naţională şi am luat legătura cu poliţia din Spania. Au confirmat suspiciunile”, spune procurorul.

Pe parcursul anchetei, au fost implicate şi alte autorităţi, din Italia, Portugalia, Franţa şi Ungaria. Ca atare, anchetatorii români au apelat la Eurojust şi s-a făcut o acţiune în cooperare.

Pescuiesc în ape extrem de poluate

„Pescuiesc prin metode barbare, în fluvii extrem de poluate, în zone în care pescuitul este interzis din cauza poluării industraile şi este interzisă exploatarea piscicolă din cauza poluanţilor. Braconau cu plasa, cu baterii, vorbim de cantităţi de peste 500 de tone. Vorbim despre un fluviu din Spania, Ebru, dar şi despre fluviul Po, în Italia.

Pentru a-şi crea aparenţa de legalitate au contrafăcut documentele. Cumpărau 50 de kilograme de peşte de la o firmă, luau antetul şi îl falsificau. Intrau în România cu dubiţe de 3,5 tone, care nu prea erau controlate. Nu erau transporate cu frigoterme autorizate. Erau dubiţe simple, în unele se mai punea şi gheaţă, mai dormea şoferul, mai oprea motorul. Ajungeau după 4 zile în România”, spune procurorul Niţă.

Procuror Teodor Niţă parchetul Curtea de Apel Constanţa

                                    Procurorul Teodor Niţă

Anchetatorii au prezentat câteva dialoguri surprinse pe interceptări. Din ele rezultă că traficanţii ştiau că transportă peşte stricat în România.

- Mă, dar cam miroase.

- Spală-l cu oţet sau taie-l rondele şi ţine-l la marinat că să nu miroasă

„Ori îl ţineau în soluţie salină, ori în oţet, peştele era stricat. Inclusiv în Delta s-a livrat, inclusiv mari retaileri au achiziţionat. Îl distribuiau fie rondele împuţite, fie peşte proaspăt transportat cu trei bucăţi de gheaţă. După 4 zile de mers din Spania, mai era peştele foarte proaspăt? Ce era în interiorul lui, Dumnezeu cu mila”, adaugă procurorul.

VIDEO: Percheziţii în Spania în dosarul traficului ilegal de peşte

Anchetatorii spun că au analize realizate de cei de la ANSVSA din care rezultă clar că peştele nu era conform consumului uman. Doar că, arată Teodor Niţă, unele DSVSA judeţene de multe ori au spus că peştele este bun pentru consum. Conform analizelor, a rezultat că peştele conţine substanţe „pe care nu doriţi să ale ingeraţi, toxice, improprii consumului uman”.

Peşte braconat in Italia şi Spania Foto

Chiar dacă reţeaua era internaţională, anchetatorii spun că şi în străinătate tot românii erau cei care organizaseră reţelele de trafic ilegal cu peşte braconat. „Românii erau cei care organizaseră afacerea şi aduceau otravă în farfuria conaţionalilor lor. Pescarii de acolo nu sunt italieni sau spanioli, ci tot români din satele lipovenesti, hârşovei. Românii transportau, românii pescuiau şi românii comercializau. Sunt doar câţiva străini în circuitul acesta”, mai spune anchetatorul.

Cel mai probabil, în urma audierilor vor fi în jur de 60 -70 de persoane fizice şi juridice care vor fi puse sub acuzare. Infracţiunile pentru care ar putea fi puşi sub învinuire: constituire de grup infracţional organizat, comercializare de produse alterate, braconaj şi evaziune fiscală.

Pe aceeaşi temă:

România, piaţă de desfacere pentru peşte impropriu consumului. Peste 150 de percheziţii într-un dosar penal internaţional






 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite