Proiect de 1 miliard de euro, încurcat de câteva baruri construite pe plajă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe plajele din Năvodari şi Mamaia există aproximativ 130 de beach-baruri amplasate pe plaje, construcţii ce trebuie îndepărate pentru implementarea unui proiect în valoare totală de un miliard de euro.

Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL)  i-au invitat în aceste zile pe teren pe cei 130 de operatori de plajă care au contracte de închiriere pe sectoarele din Năvodari şi Mamaia pentru a le prezenta riscurile la care vor fi supuse construcţiile temporare de pe plajă în timpul lucrărilor de înnisipare, lucrări prevăzute într-un proiect cu finanţare europeană în valoare de aproximativ 1 miliard de euro.

ABADL le-a solicitat prin notificări trimise în luna august şi noiembrie, operatorilor de plajă care deţin construcţii temporare de tipul beach-barurilor sau anexe tehnice şi de depozitare aflate pe plajă în zona în care acum se execută înnisiparea în cadrul proiectului finanţat din fonduri europene, să îndepărteze construcţiile pe timpul sezonului rece 2020 – 2021, dar unii dintre aceştia au refuzat pe motivul deţinerii unei autorizaţii de construcţie emisă de Primăria Constanţa.  

„Construcţiile temporare de pe plajă sunt prevăzute în PUZ şi au autorizaţie de construcţie emisă de administraţia locală, astfel că apelăm la bunavoinţa operatorilor de plajă  ca acestea să fie ridicate în timp util, până la finalizarea lucrărilor de înnisipare”, spune Bogdan Bola, directorul general ABADL.

Solicitările repetate ale ABADL vin în urma faptului că orice zi de întârziere a proiectului de înnisipare (pentru evitarea sau protejarea construcţiilor de pe plajă)  vă genera costuri substanţiale şi suplimentare pentru statul român.


               Bech-bar amplasat pe plajă şi modul în care se încearcă protejarea lui foto: Bogdan Bola

Imagine indisponibilă

„Mulţi dintre operatorii de plajă deja au început dezafectarea construcţiilor temporare, iar în urma întrunirilor avem încrederea că aceştia au înţeles care este impactul acestui proiect cu finanţare europeană de aproape 1 miliard de euro asupra vieţii economice, sociale şi turistice şi ne bazăm pe colaborarea lor în acest sens. Precizăm că proiectul nu este unul de amenajare peisagistică a plajelor constănţene, ci este un proiect care are ca scop diminuarea efectelor eroziunii costiere şi trebuie să avem în vedere că anual se pierd, în medie, 2 metri din lăţimea plajelor, iar în prezent sunt sectoare de plajă care nu mai au deloc nisip”,  a declarat directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, Bogdan Bola.

Dacă majoritatea proprietarilor au înţeles, mai sunt câţiva care nu doresc să-şi ridice construcţiile de acolo. În această situaţie, executanţii proiectului de reabilitare a plajelor trebuie să piardă timp cu efectuarea unor zone de protecţie în jurul acestor beach-baruri.

Construcţiile temporare ar putea fi afectate de lucrările aflate în desfăşurare pentru că acestea presupun pomparea pe plajă a unui amestec de apă şi nisip sub presiune şi dispersarea sedimentelor cu ajutorul utilajelor terasiere grele. Mai mult decât atât, pe lângă pericolul reprezentat de execuţia lucrărilor, ridicarea nivelului plajei vă genera la final o diferenţă de nivel, care în funcţie de zonă poate depăşi un metru, între podeaua construcţiei temporare (ex beach - bar) şi nivelul plajei noi.


      Bech-bar amplasat pe plajă şi modul în care se încearcă protejarea lui foto: Bogdan Bola

Imagine indisponibilă

„Din aceste motive este imperios necesar ca aceste construcţii temporare aflate în zona de plajă Mamaia (subsector Mamaia VII - 14 la sud şi subsector Năvodari II - 45 la nord), aferentă lucrărilor de înnisipare să fie demontate pe parcursul sezonului rece 2020-2021”, spun cei de la ABADL.

În luna noiembrie au demarat lucrările cuprinse în cadrul proiectului “Protecţia şi Reabilitarea părţii Sudice a litoralului Românesc al Mării Negre în zona Mamaia”, parte a proiectului major “Reducerea eroziunii costiere faza II (2014-2020)” şi care reprezintă o continutate a proiectului implementat cu succes la sfârşitul anului 2015, în Faza I.

Lucrările la tronsonul Mamaia au început în toamna acestui an şi se estimează că se vor finaliza în luna aprilie 2021. Acesta implică lucrări de înnisipare a plajelor pe o lungime de 6.950 de metri (cuprinsă între hotel Sulina şi plaja Năvodari - reper Arena Regia) şi extinderea unei construcţii hidrotehnice existente. Profilul plajei emerse înnisipate va fi de cel puţin 100 m lăţime, la cota de cel puţin +2 m, pe o perioada de timp de 50 de ani.

Citeşte şi:

România câştigă teren. Plajele din Mamaia Nord s-au lăţit cu 50 de metri

Cum va reînvia Mamaia de altădată. Farmecul şi utilitatea copăceilor de la marginea plajei

Ce sectoare de plajă vor fi reabilitate în următorii ani: lăţimea acestora va creşte cu 100 de metri

 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite