Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Promenada din Mamaia Nord-Năvodari, o investiţie de peste 27 milioane de lei, distrusă de operatori de plajă

0
17 May 2022 08:06:30
Autor: Călin Gavrilaş
Foto: Călin Gavrilaş
Foto: Călin Gavrilaş

Litoralul din zona Mamaia Nord-Năvodari a cunoscut o dezvoltare imobiliară deosebită în ultimii ani. Doar că, în unele cazuri, patronii nu mai ţin cont şi de ceea ce prevede legea.

În anul 2016, Primăria Năvodari inaugura promenada care este acum distrusă de unii proprietari de beach baruri ce îşi doresc un acces facil spre şi dinspre plajele pe care ei le administrează. 
 
Promenada Mamaia Nord-Năvodari are o lungime de 4,2 kilometri şi a costat 27,7 milioane de lei, bani din fonduri europene. Este prevăzută cu 10 foişoare de observaţie, două fântâni arteziene, patru pergole şi aproximativ 600 de stâlpi de iluminat. Toată zona a fost realizată cu dale din granit. 
 
Înainte de începerea acestui sezon, locuitorii au observat că zidul promenadei, ce desparte partea pietonală de nisip, a fost spart în două locuri şi aici au apărut căi de acces către plaje private. Întreaga alee este prevăzută cu scări pentru ca turiştii să poată ajunge pe plajă, zonă unde accesul auto este interzis.  
 
Cele două spărturi în zid au fost făcute în faţa plajelor Signature şi  în faţa unui complex imobiliar. Reporterii Adevărul au încercat să ia legătura cu cei care administrează aceste afaceri, dar fără niciun rezultat.
 
Foto: Călin Gavrilaş
   
În schimb, o persoană care a administrat plaja Tortuga în cursul anului 2021, zonă unde este, de asemenea o astfel de suprafaţă de zid dată jos de mai mulţi ani, susţine că acea cale de acces ar fi fost „prevăzută în proiect”. 
 
Foto: Călin Gavrilaş
 
Primăria oraşului Năvodari a transmis că Poliţia Locală a făcut verificări şi va lua măsuri. 

„Compartimentul Disciplina în Construcţii din cadrul Direcţiei Poliţia Locală Năvodari a efectuat verificări şi a constatat două locaţii unde zidul Promenadei a fost spart pentru crearea unor căi de acces spre şi dinspre plajă. Poliţiştii locali efectuează cercetări pentru identificarea persoanelor responsabile, urmând a fi aplicate măsurile legale ce se impun”, explică reprezentanţii administraţiei locale.
 
Foto: Călin Gavrilaş
 

O promenadă nedorită de afacerişti

Promenada din Mamaia Nord a iscat controverse între primărie şi oamenii de afaceri încă de la început deoarece investitorii susţineau că se blochează accesul pe plaje. 
 
„Oameni de afaceri şi România şi nu numai intenţionează să blocheze realizarea proiectului, tocmai pentru motivul că vor să aibă exclusivitate în zona de litoral a oraşului Năvodari, încercând prin toate pârghiile administrative să împiedice dezvoltarea oraşului Năvodari”, susţinea primăria în anul 2014, când proiectul era lansat. 
 
Promenada din Mamaia Nord-Năvodari foto: Călin Gavrilaş
 
Această zonă pietonală, care între timp a ajuns să fie destul de degradată, ar fi trebuit să rivalizeze cu promenade din Rimini (Italia), Alicante (Spania), Larnaca (Cipru), Gibraltar, Barcelona (Spania), Benidorm (Spania), oraşe care au implementat proiecte similare.
 

Vă recomandăm şi: 

Năvodari, „oraşul unde soarele sărută marea“, îşi întâmpină turiştii cu o ruină plătită de primărie cu 1,22 milioane de euro VIDEO
 
La streaşina casei i-a apărut un bloc! Haosul urbanistic din nordul staţiunii Mamaia. „Legi sunt, dar nu sunt respectate”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările