Protest în staţiunea Mamaia. „Vrem să muncim. Luptăm pentru a trăi!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Vrem să muncim”, asta cer oamenii, angajaţi în industria turismului, adunaţi la un protest spontan organizat în staţiunea Mamaia.

Câţiva muncitori din domeniul turismului protestează în staţiunea Mamaia, în faţa hotelului Majestic, acolo unde urmează să se desfăşoare o conferinţă de presă a Federaţiei Patronatelor din Tursimul Românesc (FPTR).

Oamenii afişează mesaje prin care transmit Guvernului că vor să muncească pentru a putea trăi şi a-şi putea întreţine familiile.

„Dacă nu ne omoară corona, o să ne omoare foamea”, spun oamenii adunaţi la protestul spontan din staţiunea Mamaia.

Turismul este cea mai afectată ramură economică de criza cauzată de pandemia de coronavirus. Mai mult, operatorii din turism nu au rimit din partea Guvernului României niciun fel de sprijin, deşi asociaţiile şi patronatele din domeniu au solicitat acest lucru în mai multe rânduri.

Odată cu data de 15 mai se discută mult despre „măsuri de relaxare”, însă în ceea ce priveşte vacanţele deoacamdată nu s-au anunţat măsuri care să permită românilor să călătorească în afara localităţii pentru acest lucru.

Imagine indisponibilă

„Rata şomajului în hotelurile şi restaurantele din ţară a ajuns deja la 60% şi, în curând, va urca la 90%. Peste 50.000 de angajaţi de pe litoral se află într-o situaţie dramatică”, se arată într-un comunicat de presă al FPTR.

Imagine indisponibilă

Pandemia de coronavirus a paralizat activităţile din turism, aceasta fiind ramura de activitate cea mai afectată, „prima care a intrat în criză şi ultima care va ieşi din ea”. Astfel, rata somajul în hoteluri şi restaurante a ajuns la 60% şi, în condiţiile  de acum, riscă să urce până la 90% în perioada următoare, potrivit estimărilor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.

„Pe lângă aceşti şomeri, un număr de aproximativ 50.000 de persoane de pe litoral se afla într-o situaţie dramatică, deoarece au încetat somajul la 1 aprilie şi nu mai au nicio sursă de venit. Aceştia au contracte de muncă pe perioada determinată de 6 luni şi nu vor mai beneficia în anul 2020 de indemnizaţie de şomaj, deoarece nu vor îndeplini condiţia stagiului de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni, având în vedere ca nu pot fi angajaţi pentru că hotelurile de pe litoral au activitatea sistată", a declarat Dragos Răducan, prim-vicepreşedintele executiv FPTR.

În această situaţie, numeroşi salariaţi sezonieri vor rămâne în acest an fără niciun venit, salariu sau indemnizaţie de somaj, deoarece societăţile de turism care funcţionează sezonier nu îsi vor mai desfăşura activitatea în condiţii normale, iar salariaţii sezonieri este posibil să nu mai fie angajaţi deloc sau, în cel mai bun caz, doar pentru o perioadă mai scurtă.

Pe aceeaşi temă:

Incertitudini privind sezonul estival. „Dacă se infectează mai mulţi turişti, cine răspunde? Nu ştim cum deschidem hotelurile”

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite