Psiholog: „Dăruindu-i copilului tabletă sau telefon nu faceţi decât să-l izolaţi de viaţa reală“. Ce putem oferi celor mici de 1 Iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La zile aniversare, cadourile ultimilor ani sunt tabletele, laptopurile, telefoanele. Copiii cu vârsta până într-un an sunt liniştiţi, când plâng, cu muzica din telefon. La cel mult doi ani, tot părinţii le fac cont de Facebook, unde postează albume cu poze.

Psihologii spun că se dezvoltă o generaţie crescută pe Facebook şi alimentată cu internetul. „Mediul online este surogatul părintelui. Iniţial părintele este mulţumit că are un copil cuminte, că stă în casă, se joacă pe internet.

În timp, copilul socializează tot mai greu în real, comunică tot mai puţin cu părinţii, devine introvertit“, este de părere psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

Specialistul este de părere că accesul copiilor la Internet, de la cele mai fragede vârste, poate avea atât beneficii, cât şi dezavantaje majore pentru dezvoltarea lor fizică şi mentală.

Specialistul este de părere că internetul pe mobil poate distrage atenţia acestora la şcoală, iar efectele se pot răsfrânge, atât asupra rezultatelor lor, cât şi asupra gradului din ce în ce mai redus de a socializa faţă în faţă.

Studiul european Net Children Go Mobile arată că 57% dintre copiii români cu vârste între 9 şi 16 ani au contul setat public, chiar dacă, oficial, Facebook interzice accesul lor, faţă de alte ţări europene, unde procentul este, în medie, de 27%.

Psihologul spune că un copil are nevoie şi de dragoste, dar şi de autoritate. Trebuie să îl scoată la plimbări în aer liber, iar cadourile să se facă în funcţie de vârsta copilului.

„În etapele sale de creştere şi dezvoltare, copilul este curios şi entuziast. În primele luni face cunoştinţă cu mama, cu familia, apoi se adaptează uşor mediului exterior. Primele jucării sunt necesare pentru stimularea simţurilor. Astfel, culorile vii, sunetul scos, sunt asemănătoare cu lumea în care el se adaptează.

Crescând, cresc şi nevoile lui de a cunoaşte, de a explora. Ce sădim în mintea copiilor noştri acel aspect vom creşte în ei. Şi atunci putem alege: lumea reală, cu toate bucuriile ei, sau lumea virtuală“, explică psihologul.

Ea recomandă părinţilor să facă din ziua copiilor o sărbătoare, alături de oameni veseli, în mijlocul naturii. „Cum ar fi dacă am înlocui pistoalele, jucăriile cu aspect de monştri şi extratereştri cu jucării cât mai aproape de natura umană, viu colorate? Cum ar fi dacă am petrece ziua copilului în grăina botanică, pe malul lacului, în poiană la un picnit?“, se întreabă ea.

Psihologul recomandă părinţilor ca de ziua celor mici să înlocuiască mâncarea de fast food cu un meniu viu colorat.

Ea are şi de transmis un mesaj părinţilor: „Vă gândiţi că, dăruindu-i tabletă, telefon sau laptop copilului vostru nu faceţi decât să-l izolaţi de viaţa reală? De natură? De oameni?“.

Ea consideră că, deşi le oferim copiilor noştri lucruri scumpe, ei îşi doresc doar un singur lucru: o familie unită, fericită.

Vă mai recomandăm:

Ziua Copilului sărbătoreşte tot mai puţini români. Anul trecut s-au născut de două ori mai puţini copii decât în 1990


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite