Psiholog: „Percepţia relaţiei femeie -bărbat este în multe familii ca în urmă cu 2.000 de ani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În foarte multe familii din România, percepţia relaţiei bărbat - femeie a rămas aceeaşi ca acum 2.000 de ani, epocă în care bărbatul era superior femeii, bazându-se pe forţă.

Cu ocazia Zilei Internaţionale de eliminare a violenţei împotriva femeilor, din data de 25 noiembrie, Centrul ReCreation Life a tras un puternic semnal de alarmă cu privire la violenţa domestică, în special violenţa asupra femeii, fenomen care încă există la cote înalte în ţară noastră. 

“Indiferent de gradul de dezvoltare a societăţii, creierul uman funcţionează ca acum 2.000 de ani, iar sărăcia, lipsa unui loc de muncă sau chiar “sindromul Stockholm” sunt cauze pentru care unele femei sunt nevoite să râmână lânga partenerul agresor.

Există încă femei cu o educaţie precară, care au învăţat din familie că femeia trebuie să stea acasă, să crească copiii, să asculte bărbatul, să primească bătaie de la bărbat şi să tacă. Această mentalitate trebuie să se schimbe dacă ne dorim o societate evoluată, în care egalitatea dintre sexe să existe de facto, nu doar la nivel de discurs”, este de părere psihologul Maria Verdi, directorul Centrul ReCreation Life.

Violenţa domestică este prezentă atât în familiile cu educaţie precară, cât şi în familiile evoluate, iar în cele mai multe cazuri, motivele sunt asemănătoare: nevoia bărbăţilor de a domina femeile. “În familiile sărace, bărbaţii sunt violenţi din cauza unor nevoi nesatisfăcute, care generează frustrare şi agitaţie. Hranirea deficitară, proasta alimentaţie, lipsa hranei şi consumul de alcool sunt alte cauze majore care sporesc gradul de violenţă în familie. 

De cealaltă parte, în familiile cu situaţie financiară mai bună şi cu un nivel superior de educaţie, competiţia dintre parteneri, aportul finaciar-material al fiecăruia, lipsa comunicării şi a timpului necesar cuplului, cauzează tensiune. Dacă aceste conflicte nu sunt rezolvate paşnic, pot degenera în agresiune: de la abuzuri verbale până la violenţă fizică. 

Nu există categorii sociale în care violenţa domestică să nu fie un risc, aceasta predomină în toate păturile sociale, indiferent de nivelul de educaţie, situaţie financiară, vârstă sau religie”, afirmă psihologul.

Vă mai recomandăm:

Cum ne revenim după o dezamăgire în dragoste şi care este cea mai mare greşeală pe care o facem când suferim - sfaturile psihologului

Există dragoste la prima vedere? Care sunt hormonii responsabili pentru magia pe care o simţim la începutul unei relaţii - explicaţiile specialiştilor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite