Constanţa

articolul anterior articolul urmator

„Radio Vacanţa“, primul post liber de la mare. Unde a emis pentru prima dată

4
1 May 2020 06:05:01
Autor: Mariana Iancu
Imagini din studioul Radio Vacanţa Arhivă personală Doina Caramzulescu
Imagini din studioul Radio Vacanţa Arhivă personală Doina Caramzulescu

Vacanţele de altădată de pe litoralul românesc începeam cu „Aici, Radio Vacanţa“, mica oază de libertate, unde se difuza muzică străină, iar ştirile se auzeau în cinci limbi.

Primul sediu al postului Radio Vacanţa a fost în Vila 27 din staţiunea Mamaia. Doina Caramzulescu, care a fost printre primii crainici şi realizatori care au deschis postul de radio, care emite din anul 1967, îşi aminteşte de acele începuturi: 

„Am avut o vară liberă. Eram la Radio Vacanţa veche, aşa cum obişnuiam noi să-i spunem, în celebra vilă 27, de lângă Hotel Albatros.“ Era o construcţie mică şi nu încăpeau cu toţii în ea. Cei de la Limbi străine lucrau în garaj, întrucât în vilă erau două studiouri de transmisie şi înregistrări“.
 
Vila 27 Maimaia, primul sediu al postlui radio Vacanţa Colecţie Erol Memet
 
În anul 1977, s-a schimbat şi sediul Radio Vacanţa şi postul de radio a emis de la Vila 1 Mamaia, unde în prezent funcţionează Radio Constanţa, post ai cărui redactori se ocupă şi de Radio Vacanţa. 
Anii ’70 au fost anii libertăţii la Radio Vacanţa. Se făceau emisiuni în direct, se difuza muzică bună, mai ales străină, inclusiv muzică de operă şi de operetă. Paul Grigoriu a venit cu ideea să se realizeze emisiuni de duminică, lucru care s-a şi întâmplat mult timp, producători fiind el în tandem cu Doina Caramzulescu. Au urmat emisiunile muzicale la cerere. 
 
 
Vila 1 Mamaia Arhivă personală Doina Caramzulescu
 
Era o libertate totală. Crainica îşi aduce aminte că într-o zi, în timp ce făcea plajă pe terasa postului de radio, a auzit piesa „I have a dream“. Repede, spune ea, şi-a tras o rochie pe ea şi a coborât în emisie şi a întrebat ce melodie este aceasta. „Era superbă. Mi s-a zis că o cântă ABBA. Eu plecam două săptămâni şi i-am zis colegei mele să o difuzeze de câte ori poate pe post. I-am zis: «Fă-o şlagăr». Când m-am întors, era şlagăr. Melodia formaţiei ABBA şi «Gara mică» a lui Dumitru Lupu au fost cele mai difuzate melodii la Radio Vacanţa“, spune Doina Caramzulescu.
 
Fiecare realizator al postului făcea rost de benzile audio pe care erau înregistrate melodiile străine. „Colegii veneau cu ele de la Bucureşti, de la redacţia de muzică uşoară. Totul era de contrabandă. Fiecare se descurca aşa cum putea“, spune ea. O parte dintre ei, puţini ce-i drept, le primeau chiar de la Ambasada Americană. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Musceleanu
1.05.2020, 09:38:36

iulie 1967 – „Radio Vacanţa”, post de radio estival al Societăţii Române de Radiodifuziune, începe să emită, zilnic, între orele 9-14 şi 17-18, din celebra „Vilă 27” din Mamaia, aflată în apropierea restaurantului Albatros La început, postul de radio emitea pe unde ultrascurte, cu ajutorul unui emiţător de 4 kilowaţi (ulterior 5 kw), pe o lungime de undă de 228 m, pe frecvenţa de 1457 de kilohertzi. Postul funcţiona între lunile mai şi octombrie, putând fi recepţionat în Delta Dunării, litoralul Mării Negre, la Galaţi, Slobozia, Călăraşi, şi emitea în limbile română, engleză, germană, franceză şi rusă.

+5 (5 voturi)
Constantine Constantine
1.05.2020, 11:11:32

Imi amintesc ca dupa ce s-au mutat in Vila 1, ani in sir preferatele turistilor erau mini mixurile formatiei germane Saragossa Band (prezentatae in engleza) pe care copiii le invatau pe de rost in timpul unui sigur sejur.Muzica tip calypso&samba era perfecta cu simbioza unui litoral in care romanii si strainii se simteau cu adevarat in vacanta. Singura restrictie erau shopurile cu vinzare in valuta dar cam peste tot vedeai si copii de romani cu cutii de Fanta in mina pentru ca nemtii erau darnici nu puteau concepe ca vecini de cearceaf fiind, doar ai lor au dreptul sa consume asa ceva.Un lucru e clar: Radio Vacanta a ridicat standardul vacantelor pe litoral.

+6 (6 voturi)
Smeritu Pahomie
1.05.2020, 21:05:04

FRUMOS era pe vremea Radio Vacantei cand Litoralul era frumos si plin de polaci, nemti, italieni cehi si sudeze.....si viata ieftina desi in plin comunism....

-1 (1 vot)
Alexandre
1.05.2020, 16:25:39

Muzica buna, voci dezinvolte, mesaje utile pentru copii pierduti, interviuri firesti intr-o media mincinoasa si propagandistica , atmosfera OK. Unul dintre foartele putine lucruri pozitive ale ceausismului.

+3 (3 voturi)
Modifică Setările