Radu Mazăre, înfrânt de elevi. O lecţie în 11 paşi dată de juniorii democraţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Manda şi Andrei Eduard Burghelia, alături de colegi, la DNA Foto Sînziana Ionescu
Alexandru Manda şi Andrei Eduard Burghelia, alături de colegi, la DNA Foto Sînziana Ionescu

Liceeni aflaţi sub vârsta majoratului au reuşit să câştige pentru toţi elevii constănţeni subvenţionarea cu 50% a transportului în comun, drept care le fusese refuzat timp de 10 ani. Finanţarea se face conform Legii Educaţiei de la bugetul local, iar administraţia Mazăre a fost nevoită să acorde reducerea, după o luptă de 2 ani a elevilor şi un denunţ la DNA depus de ei la adresa primarului Radu Mazăre.

Administraţia Mazăre a acceptat vineri subvenţionarea cu 50% a transportului în comun pentru elevi. Consiliul Local Constanţa a adoptat o hotărâre prin care toţi elevii care învaţă în municipiul Constanţa beneficiază de 50% reducere la transportul local în comun. De asemenea, elevii orfani vor beneficia de gratuitate, conform legii.

Victoria se datorează acţiunilor întreprinse de Asociaţia Elevilor din Constanţa, care pornise lupta împotriva municipalităţii împreună cu studenţii de la Liga Universităţii Maritime Constanţa. Supuşi persiflării în faţa Consiliului Local Constanţa, studenţii au abandonat pe parcurs, iar liceenii au rămas să lupte singuri. Acum victoria este a lor.

Radu Mazăre a ţinut să spună că decizia de subvenţionare nu i se pare corectă, dar şi-a dat acordul pentru că aceasta a fost voinţa elevilor. Primarul a fost reclamat penal la DNA de Asociaţia Elevilor din Constanţa pentru refuzul de a acorda subvenţia.

Radu Mazare FOTO Mediafax

Acţiunea elevilor a început în primăvara anului 2013. Iată care au fost etapele prin care elevii constănţeni au izbutit să-şi câştige un drept negat timp de 10 ani:

1.Primăvara anului 2013 - Problema este semnalată presei şi adusă în atenţia opiniei publice prin intermediul mass-media. Are loc o întâlnire pe această temă între viceprimarul Decebal Făgădau şi doi membrii fondatori ai AEC;
2. 17 iunie 2013 - Un reprezentant al elevilor participă la şedinţa de Consiliu local.
3. 16 septembrie 2013 - Are loc un protest al elevilor;
4. 13 noiembrie 2013 - Este organizat un protest pentru finanţarea educaţiei, împreună cu Liga Studenţilor din UMC;
5. 9 ianuarie 2014 - Conferinţă de presă împreună cu Liga Studenţilor din UMC. Se face o notificarea prealabilă în vederea deschiderii unui process municipalităţii în contencios administrativ.
6. 3 februarie 2014 - Participarea la şedinţa de Consiliu Local unde AEC a susţinut respectarea legii;
7. Primăvara 2014 - Depunerea unei plângeri penale la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru abuz în serviciu în sarcina primarului Radu Mazăre;
8. Mai 2014 - Demararea unei petiţii pentru respectarea legii către Primăria Municipiului Constanţa;
9. Ianuarie 2013 - Depunerea unei noi plângeri penale la DNA pentru abuz în serviciu în sarcina primarului Radu Mazăre;
10. 9 februarie 2015 - Reprezentanţii AEC s-au întâlnit cu reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei la sediul instituţiei centrale pentru a discuta refuzul autorităţii locale de a respecta legea;
11. 13 februarie 2015 - Primarul Radu Mazăre anunţă că va respecta legea şi va acorda reducere la elevi şi gratuitate la elevii orfani.

Asociaţia Elevilor din Constanţa anunţă că „va rămâne vigilentă la orice încălcare a legii a oricărei autorităţi din municipiul Constanţa sau la nivel naţional şi va fi în continuare un reprezentant legitim al intereselor elevilor constănţeni“.

Elevi şi studenţi din Constanţa la protest Foto Asociaţia Elevilor din Constanţa

Elevi şi studenţi din Constanţa la protest Foto Asociaţia Elevilor din Constanţa

Adolescenţii, toţi sub vârsta majoratului, promit că vor ţine la respectarea drepturilor elevilor şi vor forţa autorităţile să îi recunoască drept parteneri de dialog şi decizie.

„Un drept neexercitat este un drept pierdut. Un bun cetăţean ia atitudine mereu când observă o încălcare a unui drept, indiferent dacă îl afectează în mod direct sau nu. Acţiunile pe care noi le-am desfăşurat pentru a apăra dreptul elevilor la reducere la transportul local în comun sunt fireşti şi ne-am bucura dacă mai mulţi cetăţeni ar lua atitudine la abuzurile autorităţilor“, declară Andrei Eduard Burghelia, liderul Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Adolescentul în vârstă de 17 ani, elev în clasa a XI-a la Grupul Şcolar Virgil Madgearu din Constanţa, rememorează cum a decurs abordarea.

„Prima oară am încercat să ne cerem dreptul pe cale amiabilă, oficială, iar când am văzut că e în zadar, ne-am schimbat strategia. Am organizat proteste, am făcut o petiţie, am avut discuţii cu ministrul educaţiei, am luat cuvântul la şedinţele Consiliului Local şi chiar am depus o plângere penală pe numele primarului, pentru abuz în serviciu.

Dacă abuzul persista, acţionam CLM Constanţa în contencios-administrativ. A fost o luptă grea, în care s-au pus presiuni pe membrii asociaţiei noastre, care se manifestă şi în prezent, însă rezultatele sunt pe măsură. A meritat tot efortul depus de echipa noastră unită! Legea este mai presus decât orice şi oricine, indiferent dacă este vorba despre primarul oraşului, miniştri sau parlamentari“.

Andrei Eduard Burghelia de la Asociaţia Elevilor din Constanţa la DNA depunând denunţul la adresa lui Radu Mazăre Foto Sînziana Ionescu

Andrei Eduard Burghelia se îndreaptă spre o carieră în antreprenoriat, înfiinţând împreună cu un prieten primul serviciu de curierat pe bicicletă, de la Constanţa. Părinţii lui au decis să-l susţină activ în revendicări. La protestul organizat de ziua primarului la Constanţa, la 5 iulie 2014, Andrei a fost portdrapelul manifestaţiei.

Liceanul de 17 ani ştie de ce: „O să vorbesc în numele meu aici, despre ce m-a îndemnat să iau această atitudine. Eram indignat că mereu auzeam cum parlamentarii şi Mazăre fură. Am decis să nu mai rabd. De aceea am ieşit la luptă. Şi îi vreau la închisoare pe toţi“. 

Vă mai recomandăm

Radu Mazăre a cedat: Primăria va acorda subvenţie de 50 % pentru transportul tuturor elevilor din Constanţa

Elevii au depus plângere penală la DNA împotriva primarului. Liderii elevilor: „Radu Mazăre ne-a spus că îşi bagă p... în Legea Educaţiei“

Cum se face o plângere la DNA. Toţi paşii pentru a depune un denunţ anticorupţie. La 15 ani, Alexandru din Constanţa a făcut deja acest exerciţiu

Cei mai tineri antreprenori din Constanţa. Eduard şi Mihnea au pornit propria afacere: curierat pe bicicletă

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite