VIDEO Radu Mazăre se fereşte de noi acuzaţii din partea anchetatorilor: „Nu mă duc în cartierul Henri Coandă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Mazăre a declarat joi că nu va merge deocamdată în cartierul Henri Coandă, pentru a le mulţumi susţinătorilor săi, pentru a nu fi acuzat că face presiuni: „Oricum, a fost un gest deosebit. Sunt oameni simpli“, a spus el. Astăzi, edilul Constanţei va merge la Poliţie, aşa este procedura.

Joi, Radu Mazăre s-a ferit să mai arate cu degetul vinovaţii. Mai mult decât atât, se fereşte să nu fie acuzat şi de presiuni împotriva Justiţiei.

Deşi toată lumea se aştepta să se ducă în mijlocul celor de la Henri Coandă, acolo unde el a fost întotdeauna aplaudat, Mazăre a amânat vizita până după recurs: „N-am să merg nici la cartier, le mulţumesc încă o dată celor de acolo. E senzaţional gestul, mai ales că a fost făcut de nişte oameni cu o cultură şi cu un nivel de educaţie nu foarte ridicat“, a spus primarul.

El crede că dacă va merge la Henri Coandă va fi acuzat că a făcut presiuni. „S-ar putea că dacă mă duc la cartier procuroarea să spună că am făcut presiuni cum a scris în referatul de reţinere a lui Nicuşor Constantinescu că vrea să desfiinţeze DNA şi ANI, motiv pentru care trebuie să fiu arestat. Le fac o vizită imediat după recurs“, a promis primarul.

Miercuri, Radu Mazăre a fost eliberat sub control judiciar. Instanţa a decis că nu este nevoie ca primarul să fie arestat preventiv pentru 29 zile. El are intedicţie de a părăsit ţara pentru 30 zile, astfel că excursia în Madagascar se amână. Mazăre va petrece astfel Paştele în ţară.

Radu Mazăre a fost reţinut de DNA pentru 24 ore, fiind prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru luare de mită. Avraham Morgenstern este acuzat de dare de mită.
„La începutul anului 2011, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al Municipiului Constanţa, a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate in Campusul Social “HENRI COANDA”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Mun. Constanţa.

Primele declaraţii ale lui Mazăre după ce a ajuns acasă

Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei, ce urma a fi organizată.

Astfel, în cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).

Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (ex. iniţierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham).
 
Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern Avraham, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA – circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, iniţiată de primarul Mazăre Radu Ştefan“, se arată în comunicatul DNA.

image

Primarul Constanţei a anunţat că are un nou dosar la DNA chiar în mijlocul nevoiaşilor din cartierul Henri Coandă. El primise o adresă de la DNA Bucureşti în care i se cerea ca până pe data de 25 martie să trimită toate documentele de achiziţie, procedurile şi contractele atribuite în vederea construirii cartierului Henri Coandă.

„Să vă arat cum se face justiţie în Republica Băsescu“, şi-a început el conferinţa de presă din mijlocul celor care au primit adăposturi de la primărie.

Aplaudat la scenă deschisă de nevoiaşi, el şi-a continuat apărarea: „Aici trăiesc peste 3.000 de oameni, care au petrecut unii două ierni“. Unii l-au apludat, iar alţii încercau timid să obţină un loc în faţă pentru a-i spune primarului nevoile: ca vor butelii, că au plătit curentul 600 de lei, în condiţiile în care, spun ei, stau într-un centru social. „Am stat mai multe zile pe treptele de la Primărie şi nu m-a primit în audienţă“, se plânge un altul.

Primarul a făcut o comparaţie între realizarea lui şi cea a lui Adriean Videanu, care a construit un cartier similar la Bucureşti, cu costuri mult mai mari. „Eu am făcut 906 unităţi cu 7 milioane  euro. Videanu a făcut 143 unităţi cu 18,5 milioane euro“, a dat exemplu Mazăre. La Constanţa s-a construit cu 286 de euro/mp, iar la Bucureşti cu 1.500 de euro/mp“, a exemplificat Mazăre.

„Eu de unde să fur atunci când construiesc cu 286 de euro/mp?“, îi întreabă edilul pe cei de la DNA.
În cartierul Henri Coandă, a cărui construcţie a demarat în 2011, locuiesc peste 3.000 persoane „amărâte“, după cum le-a caracterizat primarul Mazăre.

Vă mai recomandăm:

Radu Mazăre a fost eliberat sub control judiciar. Îşi petrece Paştele acasă. „Vă aştept de 1 Mai la mare!“

FOTO Vizită la Radu Mazăre, pe vremea când primarul nu era călcat acasă de DNA: „M-au băgat şi la carceră“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite