Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Reacţia elevilor la aflarea noului cost standard anual alocat de Guvern: „Noaptea minţii”

5
28 Dec 2017 18:49:35
Autor: Călin Gavrilaş
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Guvernul României a anunţat joi, 28 decembrie, care va fi costul standard anual pentru un elev în anul 2018. Reacţia din partea celor vizaţi, elevii, nu a întârziat să apară pe reţelele sociale.

Guvernul României a adoptat joi o hotărâre prin care a stabilita majorarea de la 3.740 de lei pe an la 4.413 lei pe an a costului standard pentru fiecare elev sau preşcolar din învăţământul de stat, particular sau confesional acreditat. Aceşti bani sunt destinaţi unităţilor de învăţământ şi vor fi folosiţi pentru plata salariilor, a indemnizaţiilor sau altor drepturi salariale stabilite prin lege.

De asemenea, Guvernul a stabilit şi majorarea de la 330 la 355 de lei pe an suma destinată pentru fiecare elev, bani alocaţi pentru bunuri şi servicii.

„Astăzi, în şedinţa de Guvern, a fost aprobat costul standard per elev pentru anul 2018. Adică cât valorează un elev pentru statul român. Pentru bunuri şi servicii - 355 lei/an. Atât va primi anul viitor o şcoală pentru fiecare elev pe care îl are, pentru a plăti utilităţile, achiziţiona mobilier, materiale didactice sau consumabile, dar şi pentru evaluarea periodica a elevilor şi formarea continua a profesorilor. Şi, bineînţeles, fără nicio diferenţiere în funcţie de profil şi specializare, ca doar elevii de la vocaţional sau tehnologic nu au nevoie suplimentare. Ce spuneaţi, domn ministru, cel mai mare buget al educaţiei? Noaptea minţii!”, a postat pe pagina sa de Facebook Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Elevul s-a arătat dezamăgit şi de modul în care Ministerul Educaţiei a ales să dezbată public acest subiect. „ Normal ca dezbaterea din spaţiul public a fost egala cu 0 şi nimeni din partea reprezentanţilor elevilor nu a fost invitat la şedinţa Consiliului pentru Finanţarea Învăţământului, în care s-a aprobat costul, deşi i-am cerut expres acest lucru ministrului Pop.”

Pe aceeaşi temă:

Educaţia încheie anul cu proiecte nefinalizate, şcoli dărâmate şi un buget infim. Ce schimbări importante se anunţă în 2018

Copii de grădiniţă împărtăşiţi de preot în şcoală, la Constanţa. „Ideea a fost să nu deplasăm o masă de copii către biserică“ 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Razvan Ionescu
28.12.2017, 19:35:37

Se pare că doar Asociația elevilor contează la discuții - sau ar trebui să conteze. Ei sunt totuși minori, nu au drept de vot etc. Dar de reprezentanții cadrelor didactice nu se suflă o vorbă.

+1 (1 vot)
Radu Mircea
28.12.2017, 21:04:00

# Dom' ministru Pop si-a invatat lectia . Tine-i prosti si saraci . Astfel vei avea intodeauna votul lor numai aratindu-le trei mici si-o bere . Si mai rideau unii de '' genunche '' ca-i prost .... hi hi hi hi ...

AltCineva
28.12.2017, 22:37:27

Ce n u inteleg eu la presedinte asta al Asociaţiei Elevilor din Constanţa este ca nu se plange de valoare din 2017. SE PLANGE ACUM CA SA MAJORAT. Chiar ca e noaptea mintii...ii indoctrineaza din scoala sa "reziste". Problema e ca nu au argumente pertinente si fac niste declaratii lipsite de sens si logica... la fel ca opozitia... De ce nu a contestat si cand s-au alocat banii pentru 2017 ? (probabil in 2016). Era mai bine daca ramanea la fel ?

-1 (1 vot)
Rafael Moraru
29.12.2017, 08:31:55

de unde stii ca nu au contestat si atunci?

BOGDAN CARSTEA
3.01.2018, 11:22:25

Problema nu e ca un reprezentant al unei asociatii a elevilor reactioneaza sau,, mai ales, comenteaza gresit sau neavizat o decizie a ministerului. E foarte posibil sa nu cunoasca mecanismul de calcul a costului standard (sunt convins ca nu-l cunoaste). Problema e ca la CNFIPS (Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Preuniversitar de Stat), atat in Consiliu, dar mai ales in Unitatea de Management, ministrii tehnocrati Curaj si Dumitru au numit tot felul de persoane/personaje care au aflat ca "exista un cost standard" si "anumite tipuri de finantari" abia dupa ce au fost numiti in functie. De exemplu, directorul Unitatii de Management a CNFIPS Gheorghe Felea, "tanar pensionar" de vreo 4 ani are doua mari calitati care il recomanda pentru post: membru PDL/PNL Galati si prietenia cu ministrul Curaj (numirea a facut-o succesorul acestiua Dumitru). Cine e curios sa afle informatii despre membrii CNFIFS sa consulte declaratiile de interese ale acestora, sectiunea despre calitatea de membru al unui partid politic. Sa vedeti ca toti sunt "tehnocrati", profesionisti ce naiba!

Modifică Setările