„Rechinii Albi“, înapoi la Marea Neagră. Militarii care au fost în Afganistan, primiţi cu onoruri în centrul istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unitate de elită a Armatei Române, Batalionul 341 Infanterie Constanţa s-a întors din Afganistan. În misiunea NATO care a durat şase luni, patru militari au fost răniţi, dar au supravieţuit.

Pentru întoarcerea Rechinilor Albi, unitatea de elită a Armatei Române care a avut o misiune de 6 luni în Afganistan, Constanţa a pregătit o festivitate specială. În Piaţa Ovidiu, centrul zonei istorice a oraşului, militarii au fost primiţi marţi, 21 martie, cu fanfara militară, cu oficialităţi şi cu decrete prezidenţiale de decorare a faptelor de vitejie. La ceremonial au asistat şi militari americani de la Baza din Mihail Kogălniceanu.

Au păzit aeroportul din Kandahar

„Rechinii Albi“ reprezintă titulatura pe care o poartă în misiunile internaţionale Batalionul 341 Infanterie „Constanţa“, localizat la Topraisar. Batalionul este considerat unitate de elită a Armatei Române, specializată în misiuni de mare risc în teatrele de operaţiuni.

În august 2016, Rechinii Albi au plecat în Afganistan pentru a participa la misiunea NATO Resolute Support (RS). Un efectiv de 420 militari din Topraisar a avut de asigurat, timp de 6 luni, securitatea Aeroportului Kandahar şi a personalului RS dislocat în baza militară de acolo.

Totodată, românii au vegheat la protecţia Forţelor de Coaliţie şi a operaţiilor de consiliere şi asistenţă (Security Force Asistance - SFA). „N-a fost uşor“, admite comandantul Rechinilor Albi, lt. col Liviu Necula, „dar cu profesionalism am reuşit să ne îndeplinim misiunea şi să ne întoarcem cu bine acasă“.

Rănit, dar decorat

Familia plutonierului Eduard Romilă ştie cel mai bine asta. Militarul a fost rănit, alături de trei camarazi, în explozia unei mine la 25 septembrie 2016. Acum este acasă după luni de spitalizare şi îşi poate îmbrăţişa copilul. „Au fost momente dificile, primul gând a fost să văd dacă pot mişca. Apoi m-am gândit la colegul meu care era sub maşina de luptă care se răsturnase. Dar el ştia ce are de făcut, era conştient şi îşi pusese garoul. Apoi când a venit asistenţa, le-am spus să se ocupe întâi de cei mai grav răniţi, apoi de mine. Recuperarea a fost anevoioasă, dar acum sunt atât de fericit că sunt acasă. Când mă refac plec din nou în misiune şi vă pot spune că şi băiatul meu va avea tot o profesie în care îşi va apăra ţara“, spune plutonierul Romilă ţinându-şi fiul în braţe. La un moment dat oboseşte şi îşi roagă discret soţia să îl dea jos pe cel mic. Romilă este la a treia misiune internaţională, iar familia ştie că nu-l poate opri să plece în continuare, dacă asta îşi doreşte. „Doar mi-aş dori să se mai joace şi el fotbal cu puştiul, că numai eu o fac de atâta timp. Dar ştiu că este o soartă şi nu te poţi împotrivi, dacă el vrea să plece“, spune soţia plutonierului. 

image

Patru militari din Batalionul „Rechinii Albi“ au fost răniţi în ziua de 25 septembrie 2016, în jurul orei 10.30, în urma detonării unui dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executau o misiune de patrulare în provincia Kandahar. Cei patru erau: sublocotenent Florin Oprea, plutonier Eduard-Vlad Romilă, caporal Marcel Neagu şi soldat Costică-Victor Tarnovschi. Unii sunt încă pe patul de spital. Ei şi cei care au intervenit pentru salvarea lor au fost decoraţi prin decret de preşedintele Klaus Iohannis. Plutonierul Eduard Romilă a primit Medalia Naţională „Serviciul Credincios“ clasa a II-a, cu însemn pentru militari, de război. O compensaţie pentru sacrificiul făcut.

Gemenii lui Căpîlnean

Fraţii gemeni Teodor şi Mihai-Dorin Căpîlnean sunt vedetele media ale Rechinilor Albi. Seamănă izbitor de abia îi poţi deosebi, au 25 ani, sunt puşi pe glume mereu, iar iubitele îi aşteaptă acasă la Blaj, în Alba. „Avem emoţii unul pentru celălalt, dar şi încredere mai multă când plecăm în misiune. Să fim împreună este liniştitor. Nu, nu mai avem alţi fraţi. Îi ajunge mamii că ne are pe noi“, spun gemenii sublocotenenţi, veniţi pe lume la o diferenţă de 5 minute. 

image
image

Decoraţii

Pentru faptele de vitejie ale militarilor săi, drapelul de luptă al Batalionului 341 Infanterie „Constanţa“ este decorat cu distincţii şi medalii: Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Statului Major General şi Virtutea Militară în grad de Cavaler cu însemn de război. 

Pe aceeaşi temă: 

Este militar în Afganistan şi face furori cu piesa Deliei „Ce are ea“. Solista şi acompaniatorul ei sunt într-o unitate de elită a Armatei Române

Patru militari români au fost răniţi duminică în timpul unei misiuni în Afganistan

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite