Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Record absolut - cel mai scurt mandat: la 30 de minute după ce a fost numit primar în Tuzla, a fost luat de DNA. Într-o zi, comuna a rămas fără primar şi fără vice

0
16 Sep 2015 15:38:36
Autor: Sinziana Ionescu
Doi foşti demnitari: Taner Reşit (centru) ascultând indicaţiile lui Nicuşor Constantinescu Foto PSD
Doi foşti demnitari: Taner Reşit (centru) ascultând indicaţiile lui Nicuşor Constantinescu Foto PSD

Comuna Tuzla din judeţul Constanţa a rămas miercuri şi fără primar, şi fără viceprimar. Prefectul Ion Constantin a anunţat că primarul Constantin Micu a fost condamnat definitiv pentru delapidare, iar mandatul său a încetat de drept. Când trebuia să primească sceptrul oficial, viceprimarul Taner Reşit a fost reţinut de DNA pentru şantaj.

O situaţie fără precedent a fost înregistrată în comuna Tuzla din judeţul Constanţa. Prefectul Ion Constantin a comunicat marţi ordinul de încetare de drept a mandatului pentru trei primari din mediul rural - din comunele Tuzla, Oltina, Mircea Vodă, ca urmare a unor sentinţe definitive de închisoare primite de edilii-şefi. Mai exact, primarul Constantin Florin Micu (PSD) de la Tuzla a fost condamnat definitiv pentru delapidare, printr-o decizie penală pronunţată de Curtea de Apel Constanţa, după un proces care s-a judecat din 2011.

Ordinul Prefecturii Constanţa a fost anunţat în jurul prânzului, astfel că înştiinţarea a ajuns la cele trei primării din judeţ, iar prefectul Ion Constantin a convocat totodată viceprimarii comunelor respective, la sediul Prefecturii, în aceeaşi zi. Şedinţa a fost stabilită pentru ora 16, în care reprezentantul Guvernului în teritoriu urma să învestească oficial în funcţie locţiitorii de primari, care să deţină interimar această funcţie, până la alegerile locale din 2016.

La ora stabilită, însă, unul dintre viitorii primari interimari nu a mai apărut pentru a-şi prelua oficial prerogativele, pe care deja le îndeplinea parţial de la plecarea primarului condamnat penal. Taner Reşit, viceprimarul comunei Tuzla, n-a mai ajuns la şedinţa de învestire oficială pentru că fusese chemat la DNA de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa.

Sorin Constantinescu, procurorul-şef DNA Constanţa, a declarat pentru „Adevărul“ că viceprimarul Reşit a fost citat pentru ora 14, la audieri la sediul DNA de la Constanţa, într-un caz de şantaj.

Viitorul primar interimar Taner Reşit s-a prezentat la ora cerută de anchetatori, iar audierile au durat două ore şi jumătate. Concret, în jurul orei 16.30, după luarea declaraţiilor şi confruntarea probelor, procurorii DNA au decis emiterea ordonanţei de reţinere, pe timp de 24 ore, a edilului de la Tuzla.

Viceprimarul Taner Reşit (42 ani), membru al Partidului Noua Generaţie, a reuşit astfel performanţa de a fi, teoretic, primar interimar numai 30 minute. Este probabil cel mai scurt mandat de primar din istoria României. Prefectul Ion Constantin va convoca în zilele următoare Consiliul Local Tuzla, pentru a alege o nouă conducere a primăriei.

Lui Reşit, care urma să fie prezentat miercuri Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare pentru 30 zile, i se impută şantajarea unui om de afaceri în perioada 16 august - 8 septembrie, în complicitate cu Ştefan Radu, un patron care voia să pobţină 48.000 euro de la acesta. Cei doi au ameninţat administratorul, i-au alungat clienţii, au împiedicat accesul acestora în magazinul său, au schimbat încuietorile şi au sechestrat bunurile firmei. Mai mult, la data de 8 septembrie, Ştefan Radu l-a bătut pe administrator, în prezenţa viceprimarului.

Vă mai recomandăm

Primarul Hogea, trimis în judecată alături de soţia şi fiica sa. Arhitectul şi secretarul Primăriei Tulcea sunt de asemenea inculpaţi

Cel mai preţios cadou pe care l-a primit Radu Mazăre de ziua lui: libertatea. Mărirea şi decăderea unui primar


 


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările