Reţetă de trecut criza: „Apucaţi-vă de agricultură! Investiţia este minimă, cu bani europeni, iar profitul este garantat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întreprinzătorii care vor să iasă din impasul financiar trebuie să se orienteze spre micile sere legumicole. Investiţia este minimă, se face cu bani europeni, iar profitul este asigurat – spun specialiştii în antreprenoriat.

În continua prăbuşire a economiei şi a mediului de afaceri există un domeniu în care specialiştii previzionează că lucrurile vor merge în profit, în timp relativ scurt. Agricultura este pariul câştigător pe care întreprinzătorii ar trebui să mizeze dacă vor să treacă peste hopul crizei financiare.

„Şi este vorba despre o investiţie destul de mică, făcută prin fonduri europene, iar rezultatele se vor vedea rapid: în maximum 2 ani“, dă asigurări şeful Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) din Constanţa, Iulian Gropoşilă.

Care este reţeta?

Specialistul în antreprenoriat explică: „Cine mizează acum pe culturi mici, pe sere de legumicultură, o să aibă profit! Suprafaţa necesară este de 1 hectar, iar serele măresc perioada de vegetaţie şi producţie, din primăvara timpurie până toamna târziu. Pentru investiţii sunt la dispoziţie resurse financiare, pe fonduri structurale, cu care îţi poţi cumpăra şi terenul, şi toate dotările necesare: infrastructura, sera, tractoare sau alte utilaje. Iar pentru a obţine aceste fonduri, patronatele IMM-urilor pot face recomandări pentru a intermedia lucrul cu specialişti în proiecte eligibile“.

Citeşte şi:
Patron de cimitir privat la margine de Botoşani

Investiţia porneşte de la 5.000 de euro şi poate ajunge la 10.000 de euro, în funcţie de complexitatea serei legumicole. Specialiştii spun că afacerea se amortizează în cel mult 2 ani, după care intră pe profit. „Profitul este de minimum 5.000 de euro pe an, iar dacă investiţia a fost 5.000 de euro, se poate obţine un câştig încă din primul sezon“, demonstrează specialistul.

Gura de oxigen

Banii europeni au rămas singura oportunitate de a căpăta finanţare pentru a o porni o afacere, deoarece împrumutul bancar nu mai este o opţiune economică din cauza înăspririi condiţiilor de creditare. „Există o lipsă acută de finanţare din 2009, de când s-a închis poarta finanţărilor. La reînnoirea liniilor de credit, întreprinzătorii au fost refuzaţi de bănci, astfel că au rămas fără posibilitatea de a-şi continua afacerea. Şi fără sânge, cum poate funcţiona un organism?“, se întreabă şeful antreprenorilor.


Iulian Gropoşilă, şeful Patronatului IMM-urilor Constanţa

Tăierea finanţărilor - principala modalitate de subzistenţă a unei afaceri continue – a avut efectele previzibile. Piaţa s-a prăbuşit, numărul firmelor a scăzut drastic, concurenţa a devenit din ce în ce mai slabă spre insignifiantă, iar marile firme preiau monopoluri.

Consecinţă directă: explozia preţurilor, manevrate acum de o castă economică. „Aveam firme locale cu profit mai mare de 10 milioane de euro în 2008. Acum au fost împinse la faliment“, dă exemplu Iulian Gropoşilă.

Până la o noua filosofie fiscală a Guvernului, care ar trebui să susţină agenţii economici prin facilităţi, dar şi să-i controleze aspru la legalitatatea afacerii, întreprinzătorii trebuie să înveţe să se descurce singuri. „Iar agricultura este un pariu care va fi câştigat. Aici vom avea premianţi în viitorul apropiat“, spune şeful antreprenorilor.

„Mizaţi pe agricultură!“

În asociaţia IMM-urilor de la Constanţa sunt cooptate 210 firme, adică sub 10% din totalul firmelor din judeţ. „Întreprinzătorii au rămas cu o teamă de asociere, deşi proverbul cu «Unde-s mulţi puterea creşte» nu este o vorbă aruncată în vânt. Oamenii nu mai au încredere, pentru că văd că sunt zadarnice toate eforturile făcute pe lângă legiuitori, pentru materializarea unor iniţiative din care toată lumea are de câştigat. Dar când cei la vârf gândesc doar să aibă ei de câştigat, nu poţi face lucrurile să meargă. Nici 5% dintre iniţiativele pentru care facem lobby pe lângă Parlament nu se concretizează. Lumea nu mai are încredere în sistem“, arată Gropoşilă.

Majoritatea firmelor din patronatul IMM fac turism, construcţii, servicii de alimentaţie publică, consultanţă sau finanţe-bănci. Dar pariul câştigător va fi în agricultură, iar specialiştii în proiecte europene, care cunosc piaţa economică, spun că aceia care pornesc acum cu un plan de afaceri – ce poate părea riscant la început - vor avea numai beneficii, pe măsura muncii deloc uşoare.

„Comunismul a omorât spiritul antreprenorial al oamenilor, care au căpătat o mentalitate de asistat social. Cine are spirit inovativ să mizeze pe el şi nu va da greş. Viitorul este al reinventării“, este sigur şeful IMM Constanţa.



image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite