Constanţa

articolul anterior articolul urmator

România interbelică, arătată într-un documentar american din 1935 VIDEO

11
22 Apr 2021 10:30:21
Autor: Sinziana Ionescu
Litoralul interbelic - România în 1935 Sursa Youtube
Litoralul interbelic - România în 1935 Sursa Youtube

Un documentar american realizat în 1935 surprinde o Românie care îşi trăia perioada sa considerată „de glorie“. În cele 11 minute de filmare sunt arătate câteva dintre locurile din „una dintre cele mai frumoase ţări din sud-estul Europei“, iar oprirea finală este la „Micul Paris“.

Filmul se descrie drept „an early travelogue from the Van Beuren Vagabond Adventure Series“ şi este realizat de Van Beuren Corporation, un studio cinematografic şi de animaţie din New York care a activat în anii ’20-’30 şi s-a aflat în competiţie directă cu Walt Disney – după cum specifică profesorul de istorie Cătălin Nedelcu

Producător al documentarului este George G. Popovici. 

„Face o prezentare a României pitoreşti din vremea în care era condusă de regele Carol al II-lea. Urmărind imaginile (de certă valoare istorică), avem şansa să descoperim farmecul de acum aproape un secol al unor locuri emblematice: Sinaia, cu „drumul de poveste către fermecătorul castel Peleş”, Hunedoara, litoralul Mării Negre (cu o colonie de nudişti!), câteva sate româneşti şi în final Bucureştiul - „micul Paris““, arată profesorul Nedelcu.

Documentarul începe cu imagini ale regelui Carol al II-lea, însoţit de fratele său, principele Nicolae, şi de fiul său, fostul şi viitorul rege Mihai - toţi în uniforme de gală. 

Incursiunea ajunge şi la Marea Neagră, în staţiunea Carmen Sylva, actuala Eforie Sud, amintind şi de Techirghiol - litoral unde lumea se distrează, lipsită de griji. Războiul era încă departe.   

„România este prezentată pozitiv, chiar laudativ. Probabil filmul a fost plătit de Ministerul Propagandei Naţionale cum se practica (regele Carol al II-lea apare încă de la începutul documentarului, mai încolo o putem vedea şi pe regina Maria, despre românce se spune că sunt frumoase, faimoasa mămăligă este gustoasă etc.). Fără îndoială, chiar şi în situaţia în care este un material propagandistic, merită vizionat“, este de părere istoricul Stejărel Olaru, în postarea sa pe Facebook. 

Istoricul mai remarcă un lucru: „Ascultând comentariul în engleză, un lucru totuşi m-a surprins: la min. 8.46 se afirmă că pe litoralul nostru exista (în 1935!) „nudist colony”. Nefiind familiarizat cu istoria nudismului, înclin să cred că am fost precursori în acest domeniu...“ 

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Vasul iubirilor regale care au scandalizat Europa. Abandonat de români, „cel mai frumos iaht din lume“ a fost recuperat de englezi 

Adevărurile ascunse de comunişti despre România monarhistă. De ce avea Carol al II-lea numele de cod „subiect închis“

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Adrian Foangǎ
22.04.2021, 10:58:43

Propaganda gretoasa.

-3 (3 voturi)
Vlas Alexandru
22.04.2021, 12:08:28

Exact. Propaganda anti ruseasca. Pentru ca atunci cand au venit rusii peste noi, Romania a ajuns o ruina ... iar situatia se pastreaza.

+3 (3 voturi)
moftronix3
22.04.2021, 12:36:42

Toată propaganda monarhista și Interbelica este mincinoasă, falsificatoare de Istorie...Simple mesaje de politețe de la diverse personitati externe au fost transformate în slogane de propaganda. Carol 1 intemeietorul este un fals. Romania a devenit independenta pentru că Rusia a câștigat războiul cu Otomanii de la 1877..1878....Ferdinand întregitorul un alt slogan fals. Unirea de la 1919 a fost posibilă datorită Rusiei. Care ne a băgat în Antanta in secret, contra voinței monarhice. Datorita Rusiei s a prăbușit Împărăția de la Viena iar Transilvania a rămas fără Stăpân. Ok

-3 (3 voturi)
Drake
22.04.2021, 12:42:15

Frumoase vremuri... Cu siguranță România ar fi arătat cu totul altfel în prezent dacă lucrurile rămâneau pe făgașul lor normal, n-ar fi existat al II-lea razboi mondial și cei 45 de ani de comunism instaurat cu forța de tancurile bolșevicilor și cozile lor de topor din pcr.

+1 (1 vot)
moftronix3
22.04.2021, 12:42:52

In realitatea Romania era o țară in mizerie, analfabeta și rupta in fund. O țară de opincari sacrificați de Stăpânire pentru că erau obedienți. Rusia a avut intelectualitate alaturi de popor. Romania nu a avut asa ceva. Nu are nici azi. Bucureștiul avea câteva străzi mai bune pentru protipendada. Populimra era înfundată in cartiere insalubre, puturoase, străbătută de un pârâu Dâmbovița lat de 3 m , cu maluri de pământ, transportând rahatul la vale.

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările