Ruleta rusească - război pe Transgaz, Armată şi pe Basarabia. Spre cine a ţintit Putin prin cei cinci români „indezirabili“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele cinci nume menţionate pe lista neagră întocmită de Moscova par alese la întâmplare, ţintindu-se spre pioni mai importanţi ai ţării noastre, consideră analiştii. Cel puţin unul dintre cei cinci - Adrian Cioroianu (istoric), Eugen Tomac (politician), Iulian Chifu (analist), Gheorghe Haţegan (energetician), Tiberiu Chodan (fost comandant al Flotei) - nici nu mai activează în sistemul care i-ar fi atras antipatia Rusiei.

Criteriul prin care a fost întocmită lista neagră de la Moscova, apărută în spaţiul public, rămâne neclar. Pe documentul care a fost transmis ambasadelor europene figurează cinci nume din România, specialişti din domenii diferite de activitate. Pe documentul recunoscut de oficialii de la Moscova şi transmis de Ministerul de Externe al Rusiei ambasadelor europene, cu menţiunea să rămână secret, figurează 89 de politicieni şi oficiali europeni, dintre care cinci nume sunt din România.

Este vorba despre Adrian Cioroianu (istoric, fost ministru de Externe), Eugen Tomac (preşedinte PMP, deputat în Parlamentul României ales pentru Republica Moldova), Iulian Chifu (fost consilier prezidenţial, analist politic), Tiberiu Chodan (fost comandant al Flotei) şi Gheorghe Haţegan (director general adjunct al Transgaz). Reamintim că lista neagră a fost făcută publică de presa finlandeză, după ce câţiva politicieni olandezi au fost opriţi să intre în Rusia, fiind anunţaţi că au interdicţia de a intra în această ţară.

„Lupta a devenit şi mai dură“

Nr. 2 din compania Transgaz, Gheorghe Haţegan (44 ani), ocupă funcţia de director general adjunct din octombrie 2013. Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz Mediaş este operatorul tehnic al sistemului naţional de transport al gazelor naturale, care se ocupă  de tranzitul internaţional, dispecerizarea şi cercetarea-proiectarea în domeniul transportului de gaze naturale. 

Importanţa companiei de stat este indiscutabilă, mai ales în contextul luptei pentru resurse, independenţă energetică şi pieţe de distribuţie. Surse oficiale din Transgaz au declarat pentru „Adevărul“ că includerea lui Haţegan pe lista neagră a Moscovei este cel mai probabil aleatorie, dorindu-se mai degrabă transmiterea unui semnal către conducerea României. 

„Transgaz este un obiectiv de interes strategic şi de securitate naţională.  Vorbim deja despre un incident diplomatic, care trebuie rezolvat la nivel înalt. În locul lui Haţegan putea fi oricine din conducere şi probabil au ţintit mai sus. Ca să nu atace direct la vârf, au recurs la nominalizarea lui Haţegan. S-a dorit, de fapt, transmiterea unui semnal. Ne temem, vă daţi seama, viaţa noastră a devenit mai complicată“, au precizat sursele. 

Transgaz este partener de afaceri cu Gazprom Rusia, România importând gaz din Rusia pentru diferiţi consumatori. Dar ţara noastră se află printre statele care produc la rândul lor gaz, astfel că îşi poate asigura la nevoie necesarul din producţie proprie, internă.

Or, evoluţia Transgaz, operatorul naţional de transport gaze, nu este de natură a bucura Răsăritul, care vede în concurenţa românească o ameninţare economică şi o ameninţare la adresa influenţei pe care încă o exercită Rusia asupra statelor din restul lumii. 

„Au fost 2 ani extrem de dificili pentru România, pe care majoritatea populaţiei n-o percepe, dar pe care specialiştii în energie o ştiu foarte bine, pe pielea lor. Lupta este fantastică şi tocmai a devenit şi mai dură“, au menţionat sursele. 

Economist de profesie, specializat în mangament industrial, Gheorghe Haţegan nu a avut legătură decât tangenţial cu parteneriatul de afaceri româno-rus, el nefiind în prima linie a experţilor români care au dus tratativele cu Gazprom sau care au făcut vizite în Rusia pentru stabilirea contactelor. O ipoteză în plus pentru care nominalizarea ca „indezirabil“ a unui director general adjunct, cu rol executiv, aflat pe plan secund în decizia strategică, pare mai degrabă un semn de avertizare pe care trebuie să-l înţeleagă cine trebuie. 

image

Iulian Chifu: „Nu plec în vacanţă în Rusia, nu am cum să verific“

Alt „indezirabil“ este Iulian Chifu (foto sus), fostul consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu. El nu a dorit să facă comentarii asupra numelor celor 5 români de pe lista făcută publică. „Nu vreau să comentez o chestiune care nu este oficială. Aici vorbim de două liste. Cea înmânată de delegaţia Uniunii Europene Ambasadei României de la Moscova, care nu a fost făcută publică, şi o listă care circulă acum în presă. Deocamdată nu există o confirmare din partea Ministerului de Externe referitoare la persoanele aflate pe lista oficială. Ca atare, aş comenta ceva virtual, despre informaţii vehiculate în presă“, a declarat Iulian Chifu, pentru "Adevãrul".

Iulian Chifu se întreabă dacă lista a fost elaborată pe când a ocupat funcţia de consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu, pentru Afaceri Strategice, Securitate şi Politică Externă, ori este una mai actuală.

 „Asta trebuie să o spună cei de la Ministerul de Externe. Dacă informaţiile devin publice putem face comentarii. Altfel, lista vehiculată în presă poate să fie una falsă. E posibil să nu fie adevărată această listă, persoanele despre care se vorbeşte să nu figureze acolo, ca atare nu are rost să vorbim acum despre asta“, a mai declarat Chifu. Acesta afirmă că nu ştie dacă presupusa interdicţie i se trage din calitatea de fost consilier prezidenţial sau din cea de comentator şi analist politic la Evenimentul Zilei. Susţine încă să dacă i se interzice intrarea în Rusia pentru opiniile sale ca şi comentator, atunci „merită preţul", a mai completat Chifu, pentru "Adevărul".

„Mai există o întrebare: dacă sunt pe listă ca fost consilier prezidenţial sau pentru comentariile făcute în Evenimentul Zilei ca analist. În cel de-al doilea caz, dacă ăsta e preţul să comentez liber, să îmi spun opiniile, merită preţul! Dacă vorbim de o calitate oficială, de fost consilier prezidenţial, atunci MAE trebuie să ia o poziţie. Măcar cum a făcut-o Uniunea Europeană, care a spus că este o listă nejustificată, fără bază şi fără explicaţii, fără susţinere“, a completat Iulian Chifu, cunoscut pentru opiniile sale acide împotriva politicii Rusiei şi al lui Vladimir Putin.

Fostul consilier prezidenţial susţine că singura modalitate de a verifica acum veridicitatea informaţiilor legate de persoanele indezirabile este să se facă o călătorie în Rusia. „Dacă faci o călătorie în Federaţia Rusă poţi vedea dacă te primesc sau nu. Aşa cum s-a întâmplat cu mulţi alţii cărora li s-a refuzat viza de intrare. Eu am spus că nu am de gând să călătoresc în Federaţia Rusă. Nu plec în vacanţă în Rusia, aşa că nu am cum să verific”, a mai spus Chifu. 

Iulian Chifu este profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, preşedinte al Centrului de Prevenire a Conflictelor & Early Warning. A fost consilier prezidenţial al lui Traian Băseascu, pentru Afaceri Strategice, Securitate şi Politică Externă (în perioada octombrie 2011- decembrie 2014), fără să fie implicat politic. Chifu este absolvent al Facultăţii de Matematică şi Fizică a Universităţii „A.I.Cuza“ din Iaşi şi doctorand în istorie al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Craiova. În 2004 a primit din partea SRI premiul de excelenţă pentru promovarea culturii de securitate. A mai fost consilier pe politică externă, de securitate şi apărare pentru Teodor Meleşcanu, Norica Nicolai, Crin Antonescu şi Cristian Diaconescu. Chifu este cercetător specializat în Analiză de Conflict şi Relaţii Internaţionale, cât şi publicist. De la începutul acestui an este comentator şi analist politic la Evenimentul Zilei. 

Tiberiu Chodan, un militar pensionar

Tiberiu Chodan din Mangalia - comandoarul care a comandat Flota Română Foto navy.ro

„Indezirabilul“ Tiberiu Liviu Chodan (56 de ani, foto sus) este o numire şi mai surprinzătoare pe lista Moscovei. Comandorul din Mangalia este retras la pensie din aprilie 2015. A fost trecut în rezervă din cadrul Forţelor Navale Române, unde a ocupat, timp de un an, funcţia de comandant al Flotei. Singura explicaţie pentru includerea lui Tiberiu Chodan, militar de carieră, pe lista neagră a Moscovei este dată de semnificaţia pe care a avut-o, la un moment dat, funcţia sa. În calitate de comandant al Flotei, Chodan a coordonat operaţiunile de antrenament şi misiunile pe care marinarii militari români le-au îndeplinit în cadrul structurii NATO în Marea Neagră. Familia Chodan nu a comentat prea mult vestea care le-a tulburat liniştea.

„Da, ştim de listă, dar el s-a retras din activitate“, s-a rezumat să spună Livia Chodan, soţia comandorului, contactată de „Adevărul“. 

Conform CV-ului, militarul de profesie a fost iniţial comandant pe o vedetă torpiloare. În anul 1988 a devenit comandant al Secţiei vedete torpiloare, până în anul 1992. În anul 1994, Tiberiu Chodan a fost numit şef de Stat Major al Divizionului 81 Vedete Torpiloare, iar în anul 1997 a fost împuternicit comandant al acestui divizion. În perioada 2000-2001, el a ajuns şeful Biroului cercetare la Comandamentul 9 Operaţional Întrunit „Dobrogea“, iar în perioada 2001-2005 a fost desemnat şef de Stat Major la Baza de Instrucţie Navală.

După restructurarea unităţii, Tiberiu Chodan a ajuns şef de Stat Major la Centrul de Instrucţie al Forţelor Navale. În anul 2006 a fost comandant al Şcolii de Aplicaţie a Forţelor Navale. În perioada 2007-2010 a fost numit şef al Secţiei doctrine, regulamente şi standardizare din Statul Major al Forţelor Navale. În anul 2010, Chodan a devenit şef de Stat Major la Comandamentul Flotei, iar din anul 2012 până în ianuarie 2014 a îndeplinit funcţia de comandant al Componentei Operaţionale Navale a Statului Major al Forţelor Navale. La data de 7 ianuarie 2014, ministrul Apărării Naţionale Mircea Duşa l-a desemnat pe Tiberiu Chodan drept comandantul Flotei. 

Pentru rezultatele obţinute, de-a lungul carierei militare, comandarul Tiberiu Chodan a fost distins cu semnele onorifice „În Serviciul Patriei“, Emblema de Merit „În Serviciul Armatei României“ clasa a II-a, Emblema de Onoare a Statului Major General şi Emblema de Onoare a Forţelor Navale. În anul 2010 a primit Distincţia „Omul anului“ în Ministerul Apărării Naţionale. 

Adrian Cioroianu: „Regimurile trec, ţările rămân“

image

Fost ministru de Externe, istoricul Adrian Cioroianu (foto sus) şi-a exprimat poziţia pe contul său de Facebook. Contactat de „Adevărul“, istoricul şi-a menţinut declaraţia publică: „Prezenţa mea pe o listă a persoanelor considerate a fi indezirabile la Moscova îmi întăreşte convingerea că singura soluţie pentru depăşirea tuturor crizelor rămâne dialogul & libertăţile responsabile - inclusiv libertatea de a spune oricărei instanţe şi oricărei puteri că uneori poate greşi. Chiar şi de la distanţă, nimeni nu mă poate împiedica să apreciez pe mai departe un popor care a luptat eroic chiar şi atunci când a fost modest condus şi să admir în continuare marea cultură ce a dat lumii pe Ceaikovski sau Cehov, Puşkin, Lermontov, Dostoievski sau marii lor scriitori de azi. În rest, încă din copilărie am ştiut să fac diferenţa între Leonid Brejnev şi Alla Pugaciova. Cu atât mai mult astăzi, ca profesor de Istorie, ştiu că regimurile trec şi ţările rămân“. 

Eugen Tomac: „Mă motivează să mă implic şi mai mult“

Preşedintele PMP Eugen Tomac (foto jos) este şi deputat în Parlamentul României. Vestea că a primit interdicţie din partea Rusiei l-a prins la Chişinău, acolo unde are deschis un cabinet parlamentar. 

„Cred că insistenţele mele repetate de a aduce în spaţiul public pericolul rusesc a deranjat. Mă motivează să mă implic şi mai mult pentru că Moscova se implică în mod agresiv în procesul de stabilizare a Republicii Moldova. Acum mă aflu la Chişinău şi văd cum Rusia se implică în campania electorală de aici cu o agendă clară împotriva intereselor Republicii Moldova“, a spus Eugen Tomac pentru „Adevărul“. 
image

Vă mai recomandăm:

Moscova nu exclude extinderea listei cu persoane cărora li s-a interzis intrarea în Rusia

Un parlamentar rus de opoziţie a îndrăznit să ceară lămuriri privind „lista indezirabililor“ din UE în Rusia

Maior, despre persoanele interzise în Rusia: România ar trebui să analizeze eventuale contramăsuri

Oficiali europeni declaraţi indezirabili în Rusia: Suntem mândri de asta!

Cinci oficiali români, declaraţi indezirabili în Rusia, alături de alţi 84 de europeni. Cioroianu, Chifu şi Tomac, pe lista neagră. MAE reacţionează

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite