Salarii neplătite de două luni la o companie de stat. Angajaţii, victime ale schimbărilor dese de miniştri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Radionav
Sediul Radionav

Situaţie critică la Compania Naţională de Radiocomunicaţii Navale RADIONAV S.A., aflată în subordinea Ministerului Transporturilor. Aproximativ 40 de angajaţi ai instituţiei sunt neplătiţi încă din luna februarie, iar reprezentanţii ministerului de resort nu le oferă nicio explicaţie.

Radionav, companie de stat cu sediul în Constanţa, este unic operator de radiocomunicaţii pentru zona maritimă a României. La mijlocul anului 2018, guvernul a decis începerea procedurilor de desfiinţare ale companiei şi trecerea ei în subordinea Autorităţii Navale Române (ANR). În acest sens, în luna august 2018 era pus în dezbatere publică un proiect de lege în care se reglementa acest lucru. Însă, schimbarea ministrului Lucian Şova a lăsat lucrurile nefinalizate, iar Radionav a rămas fără finanţare începând cu februarie 2019.

„Conducerea a anunţat salariaţii încă de anul trecut că, începând cu luna februarie, guvernul nu ne mai dă subvenţie. S-au făcut multe demersuri la guvern, fără nici un rezultat. Începând cu 1 noiembrie ni s-a promis că personalul şi atribuţiile staţiei de coastă vor fi preluate de Autoritatea Navală Română (ANR). S-a pregătit toată documentaţia, inventarul, dar, între timp, am rămas fără ministru. Nimeni nu şi-a mai asumat răspunderea să semneze hârtiile. De atunci s-a tergiversat problema până când s-a ajuns în clipa de faţă să nu mai primim subvenţie, iar noi nu avem venituri proprii”, spune Marian Vlăcicu, liderul de sindicat din Radionav.

După plecarea ministrului Lucian Şova (decembrie 2018), interimatul a fost asigurat de Rovana Plumb care, spun cei din sindicatul Radionav, a susţinut că nu va semna nicio hârtie pentru a perfecta desfiinţarea Radionav şi trecerea companiei în subordinea ANR. Lucrurile nu s-au schimbat nici după venirea ministrului Răzvan Cuc.

O grevă generală ar periclita siguranţa navigaţiei

Sindicaliştii spun că situaţia oamenilor este dificilă, mai ales că suntem în preajma sărbătorile de Paşti. În plus, angajaţii s-au văzut în imposibilitatea de a-şi achita ratele la bănci sau de a-şi asigura traiul zilnic. Sunt şi cazuri în care ambii soţi lucrează la Radionav.

O grevă generală nu se poate face deoarece întreruperea activităţii ar periclita transportul naval. „Nu putem intra în grevă deoarece trebuie să transmitem situaţiile meteo, avizele către navigatori, iar aceste avize conţin inclusiv informaţii despre exerciţii militare care se execută pe mare, date despre obiecte plutitoare periculoase navigaţiei, avertizări de furtună. Staţia de costă este autorizată să transmită aceste date. Dacă noi am înceta să facem asta, atunci siguranţa navigaţiei şi a Portului Constanţa va scădea”, mai spune Marian Vlăcicu.

Soluţia ar putea veni, spun sindicaliştii, de la Ministerul Transporturilor, dar şi aici nu-i ascultă nimeni. „Luna trecută s-a ţinut Consiliul Naval şi s-a pus problema companiei. Ministrul Cuc a spus că se cunoaşte situaţia Radionav, dar sunt alte probleme mai urgente decât cele ale angajaţilor”, adaugă Marian Vlăcicu.

Reporterii „Adevărul” au încercat să obţină un punct de vedere de la ministrul Transporturilor, însă acesta a refuzat. Nici departamentul de comunicare al instituţiei nu a transmis o opinie până la ora redactării articolului

Motivele desfiinţării Radionav

Desfiinţarea Radionav şi trecerea ei în subordinea ANR a fost decisă de guvern deoarece, în urma unui control efectuat de Corpul de Control al premierului în anul 2016, s-a concluzionat că o parte dintre atribuţiile Radionav sunt realizate de către Autoritatea Navală Română, care gestionează interfaţa electronică unică de raportare. De asemenea, desfiinţarea companiei ar aduce o economie la buget de 3 milioane de lei pe an.

Conform proiectului de lege de anul trecut, de la data desfiinţării Radionav, activitatea acestei companii se preia de Autoritatea Navală Română, iar activele şi pasivele aferente patrimoniului se preiau tot de ANR pe baza situaţiilor financiare de încetare a activităţii.

De asemenea, personalul contractual angajat al Radionav ar urma să fie preluat de aceeaşi Autoritate Navală Română, beneficiind de drepturile salariale acordate, potrivit legii, pentru categoriile de funcţii din cadrul ANR.

Pe aceeaşi temă:

Directorul unei companii de stat, acuzat că şi-a luat 13 telefoane de ultimă generaţie pe banii companiei

Guvernul nu mai are bani pentru radiocomunicaţii navale. Ce se întâmplă cu Radionav












 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite