Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Ultimele clipe de viaţă ale lui Mircea Ţuglea. Salvamar: „Nu mai ajungea cu picioarele pe nisip. Curentul l-a tras în larg, dincolo de geamandură“

3
20 Aug 2017 11:27:52
Autor: Călin Gavrilaş
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Scriitorul Mircea Ţuglea a murit înecat sâmbătă, 19 august, pe plaja Modern din Constanţa. Salvamarii l-au fluierat când a ajuns în zona geamandurii, însă curenţii puternici l-au tras în larg.

Gabriel Culea, şeful salvamarilor din Mamaia şi Constanţa, a declarat pentru ”Adevărul” că scriitorul Mircea Ţuglea a intrat în apă deşi salvamarii arboraseră steagul galben, semn că pot înota doar cei care au antrenament deoarece, deşi nu pare, curenţii sunt foarte puternici şi te trag în larg.

”Salvamarul era în dreptul zonei unde înota bărbatul. L-a fluierat deoarece ajunsese la geamandură, el a început să gesticuleze, semn că cere ajutor. Salvamarul a intrat în apă, apoi a mai venit un salvamar. Când au ajuns la el deja plutea, i-au pus tubul de salvare şi au început operaţiunea de scoatere la mal. Cei doi salvamari, ajutaţi de doi turişti, l-au scos la mal. Între timp au ajuns şi colegii noştri de la primul ajutor şi s-au apucat de manevre de resuscitare”, a declarat pentru ”Adevărul” Gabriel Culea.

Din experienţa sa, salvamarul spune că cel mai probabil, scriitorul Mircea Ţuglea a obosit şi, în acel moment, s-a instalat şi panica, acesta neavând o pregătire de specialitate. ”Plaja Modern este o plajă nouă. Într-o parte poate să aibă un metru adâncime, în altă parte poate să aibă doi metri, nisipul încă lucrează acolo. Probabil a intrat în panică, a văzut că îl trage şi curentul. Prima senzaţie, cea care i-a provocat panica, a fost atunci când a încercat să se întoarcă şi nu a mai reuşit. Nu mai ajungea nici cu picioarele jos, pe nisip. Curentul l-a tras în larg dincolo de geamandură”, a mai adăugat Gabriel Culea.

Conform medicilor, bărbatul de 43 de ani a fost găsit la sosirea echipajelor de intervenţie în stop cardio-respirator. Timp de 45 de minute i s-au aplicat manevre de resuscitare, la final persoana fiind declarată decedată.

Mircea Ţuglea era doctor în litere la Universitatea din Bucureşti (2007). Obţinuse bursă de cercetare postdoctorală acordată de Academia Română (2011-2013), pentru volumul “Lirica lui Paul Celan şi gândirea contemporană”.

S-a născut la 14 aprilie 1974 in Tecuci. După absolvirea Liceului “G. Călinescu” din Constanţa (1992), urmează cursurile Facultăţii de Litere a Universităţii “Ovidius” din acelaşi oraş, absolvită in 1996.

Pe aceeaşi temă:

Mesajul emoţionant al soţiei lui Mircea Ţuglea, care a murit înecat: „Mâinile lui iubite, care creau lumi pe tastatură, erau îngheţate“

Scriitorul Mircea Ţuglea a murit înecat la Constanţa. Avea 43 de ani şi înota dincolo de geamandurile de pe plaja Modern

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

gigi_one gigi_one
20.08.2017, 13:19:43

se pare că au toţi o problemă cu trasul curentului...la mare..oare

-1 (1 vot)
Alfa Omega
20.08.2017, 17:53:17

Vai nu doresc la nimeni sa moara de foc , apa si pamant ,dar nici sub ochii "specializati " de salvamari ai salvamarilor din Constanta ! Sincere condoleante familiei indoliate !

+1 (1 vot)
Realist
20.08.2017, 16:14:40

Hmm, n-am fost acolo sa judec la fata locului, dar de aici din fotoliu deplang lipsa de dotare a salvamarilor. caci nu e un caz in care un inotator s-a aventurat imprudent in larg , ci unul in care pare ca se putea face ceva. Cititi paragraful acesta: "Salvamarul era în dreptul zonei unde înota bărbatul. L-a fluierat deoarece ajunsese la geamandură, el a început să gesticuleze, semn că cere ajutor. Salvamarul a intrat în apă, apoi a mai venit un salvamar. Când au ajuns la el deja plutea, i-au pus tubul de salvare şi au început operaţiunea de scoatere la mal." Deci desi l-au vazut ca e in pericol de innec, n-au putut face nimic pentru el (la timp) ... Pacat !

+1 (1 vot)
Modifică Setările