Musulmanii aleg noul muftiu. Pentru înalta funcţie candidează actualul muftiu şi imamul de la Cumpăna. Contracandidatul lui Iusuf Murat a cerut suspendarea alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Candidaţii la funcţia de muftiu
Candidaţii la funcţia de muftiu

Consiliul Sinodal (Şura-i Islam) al Muftiatului Cultului Musulman din România se întruneşte luni 27 aprilie, pentru alegerea noului Muftiu (Şef al Cultului Musulman din România).

Alegerile pentru funcţia de muftiu al României s-au amânat, ele trebuind să aibă loc pe 26 martie. Contracandidatul lui Iusuf Murat a depus o contestaţie în instanţă, reclamând faptul că nu s-a respectat statutul.
„Între ultima zi de candidatură şi data alegerilor trebuiau să treacă 30 de zile, ceea ce nu s-a întâmplat“, a spus Nurla Ozghin pentru Adevărul.
 

Contestaţia sa a fost luată în seamă şi astfel data alegerilor a fost stabilită pentru 27 aprilie.

Pentru noua funcţie candidează Iusuf Murat, care este muftiu de 10 ani şi Nurla Ozghin, imamul de la Cumpăna.

Consiliul Sinodal, organul suprem care ia decizii privind organizarea şi funcţionarea Cultului Musulman din România, este alcătuit din: muftiul în funcţie, care este totodată şi preşedintele Şura-i Islam, plus 15 imami cărora li se adaugă câte patru reprezentanţi din partea U.D.T.T.M.R şi U.D.T.R şi directorul Colegiului Naţional „Kemal Atatürk“ din Medgidia.

Nurla Ozghin a solicitat instanţei suspendarea desfăşurării alegerilor pentru funcţia de muftiu al Muftiatului Cultului Musulman din România, stabilite pentru 27 aprilie 2015, până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cauzei, respectiv: anularea procesului verbal şi hotărârii Adunării Generale a Imamilor din data de 19 martie 2015, prin care au fost aleşi membrii noului Consiliu Sinodal (Şura-i Islam), anularea hotărârii Consiliului Sinodal prin care a fost numită comisia electorală şi anularea hotărârii Consiliului Sinodal prin care a fost stabilită data de 27 aprilie 2015, data alegerilor pentru funcţia de muftiu.

„Prin acţiunea civilă pe care am depus-o în data de 17 aprilie 2015,  la Secţia de Contencios Administrativ a Curţii de Apel Constanţa, am arătat că actele de mai sus sunt făcute cu încălcarea clară si neechivocă a dispozitiilor art. 6 alineat 2 lit. e) din Hotararea Guvernului nr. 628/11.06.2008 privind recunoaşterea Statului cultului musulman. Una dintre condiţiile prevăzute este aceea că cei 15 clerici din Consiliul Sinodal să posede o diplomă de absolvire a unei instituţii teologice acreditate şi recunoscute de statul român, condiţie neîndeplinită de o parte dintre aceştia.

Astfel, noul Consiliu Sinodal a fost nelegal constituit în sensul că în componenţa sa au fost admişi imami care nu posedă diplome teologice  acreditate şi echivalate de statul român, lipsind astfel calificările religioase dispuse de legiuitor. Faptul că se promovează candidaţi care nu îndeplinesc cerinţele legii a fost adus la cunoştinţa comisiei electorale desemnate pentru alegeri, prin plângerea prealabilă pe care am depus-o, dar care nu a fost soluţionată nici până în prezent“, spune el într-un comunicat de presă. 
 

Nurla Ozghin s-a adresat şi Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. 

Turco-tătarii formează cea mai mare minoritate din România, după maghiari (1,5 milioane) şi ţigani (535.000). Ultimele date oficiale arătau că în ţara noastră trăiesc 56.000 turci şi tătari. Turco-tătarii sunt aşezaţi în procent covârşitor, de 97%, în Dobrogea. 
 

Liderul acestei comunităţi este Muftiul Yusuf Muurat, şeful Muftiatului Cultului Musulman din România. Muftiul trăieşte la Constanţa, judeţ unde se află 85% dintre musulmani.


Vă mai recomandăm:

Muftiul Iusuf Murat, liderul musulmanilor din ţara noastră: „Înainte de toate sunt român“

Muftiul Iusuf Murat: „Evenimentele tragice din Franţa nu au nicio legătură cu religia islamică“

Muftiul Iusuf Murat: „În România există mai multe moschei neautorizate“. Parlamentarii constănţeni vor modificarea legii de organizare a cultelor

Moscheea Carol I din Constanţa împlineşte un secol de existenţă. Locaşul de cult poartă numele regelui care l-a dăruit „loialei comunităţi musulmane“

FOTO Moscheea Carol I, celebrată de musulmani şi creştini. Preşedintele Marii Adunări Naţionale a Turciei a trebuit să-şi contramandeze prezenţa

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite