Secrete din arhiva Securităţii: cutremurul din 1977, de la „o pedeapsă divină“ la „explozia unei bombe nucleare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După cutremur, oamenii simpli, în lipsa unor informări publice corecte, îşi dădeau cu presupusul despre cauzele seismului care a zguduit Rămânia. Vorbele lor ajungeau la urechile turnătorilor, care informau Securitatea.

La 10 martie 1977, şeful Inspectoratului Judeţean Suceava, col. Dragoş Iţcuş, a întocmit o sinteză despre comentariile făcute de oamenii simpli cu privire la cauzele cutremurului din 4 martie. Documentul a fost făcut public de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, în cadrul proiectului „România supravegheată“.

În timp ce unii spuneau că a fost o pedeapsă divină, alţii spuneau că ideea de seism a fost avansată de propaganda comunistă pentru a masca realitatea, fiind vorba, în realitate, de explozia unei bombe nucleare.

„Cu privire la cauzele şi efectele cutremurului din 4 martie, precum şi la modul de recuperare a pagubelor pricinuite, în ultimele zile s-au obţinut informaţii din care reiese că izolat anumite persoane fac comentarii, interpretând că seismul ar fi manifestarea voinţei unei forţe supranaturale sau că ar fi fost provocat de explozia unei bombe termonucleare. Unii consideră că dărâmarea anumitor construcţii a fost posibilă datorită slabei rezistenţe cauzată de economiile la materiale făcute în mod nejustificat, precum şi de forţarea termenelor privind darea în folosinţă“, se arată în raport.

În darea de seamă este citat Vasile Tofan, inspector financiar la consiliul popular al oraşului Siret, care a spus că „acest dezastru s-a produs din cauza unei explozii nucleare provocată de România, iar acuma, după ce ai noştrii fac prostii, mai cer şi ajutoare în străinătate“. Rodica Munteanu, membră CAP din comuna Udeşti, atribuia cauza cutremurului unei explozii nucleare provocate de sovietici.

În schimb, „jehovistul“ Iacob Cojocaru, din comuna Ciprian Porumbescu, era de părere că a fost vorba de voinţa unei forţe supranaturale, afirmând că „trebuie să ne pregătim pentru că semnele sfârşitului se arată tot mai accentuat. De aceeaşi părere era şi Marin M., de la grupul cinematografic Rădăuţi, care a spus că „Dumnezeu îi pedepseşte pe oameni pentru că sunt răi, şi din această cauză au fost inundaţiile din 1970, pierderea de recoltă prin îngheţ din 1976, iar acum a avut loc cutremurul“.

Alţii spuneau că, prin producerea cutremurului, Dumnezeu ne dă un semn despre existenţa sa.

În urmă cu 40 de ani, România a fost zguduită de cel mai puternic cutremur din ultima jumătate de secol. Seismul care a avut magnitudinea de 7,2 pe scara Richter a avut loc la ora 21.22.22 şi a durat 56 de secunde.

image

Hoteluri din Mamaia afectate de cutremur

La Constanţa, cutremurul din 4 martie 1977 a produs pagube minore, faţă de ceea ce s-a întâmplat la nivelul întregii ţări, unde au murit peste 1.500 de oameni, dintre care 1.391 numai îm Bucureşti. 

Conform unor documente din arhiva CNSAS, în Constanţa au fost avariate 22 de clădiri în oraş, 10 la Cernavodă. 105 persoane au fost evacuate şi 20 de unităţi economice. 

Pagube cauzate ca urmare a distrugerii de bunuri s-au ridicat la 296.000 de lei pentru comerţul de stat, 510 lei la Comturist Eforie, la Navlomar – 4.000 de lei şi la cooperaţia de consum – 552.000 lei. Peste 90 de familii au fost evacuate, dintre care 40 au primit case, iar 51 dintre constănţeni au fost evacuaţi provizoriu la căminul de bătrâni din Constanţa.

Dintre clădirile mai imortante din oraş au avut nevoie de consolidări şcoala generală nr 2 de pe strada Muzeelor, Liceul de muzică şi Liceul Mihai Eminescu. În staţiunea Mamaia au apărut fisuri la hotelurile Pelican, Palas, Modern, Perla, Castel, Doina, Riviera, Internaţional şi Parc. 

CITIŢI ŞI:

Cutremurul cu 37 de replici, care a produs un tsunami, a ras satele din Dobrogea şi a dat peste cap circulaţia navelor

Cutremurul din 1977, scenele groazei din Bucureşti: bucăţi din trupurile morţilor erau împrăştiate peste tot, iar zeci de clădiri au devenit mormane de moloz

Poveştile românilor care au deturnat avioane ca să evadeze din comunism: şase au ajuns până în Austria

EXCLUSIV Securitatea şi Dosarul „Litoral '77“. Cum au fost spionaţi toţi turiştii români şi străini

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite