Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Secţia de Terapie Intensivă pentru nou-născuţii din sud-estul României a fost reconstruită şi modernizată

0
25 Sep 2019 11:52:24
Autor: Sinziana Ionescu
Terapie Intensivă pentru nou-născuţi la Spitalul Constanţa Sursa SCJU Constanţa
Terapie Intensivă pentru nou-născuţi la Spitalul Constanţa Sursa SCJU Constanţa

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a inaugurat marţi, 24 septembrie, Secţia de Terapie Intensivă Neonatală şi a Compartimentului de Prematuri. Secţia aflată la etajul 8 a trecut printr-un amplu proiect de reconstrucţie şi modernizare, iniţiat de Asociaţia Dăruieşte Aripi, cu sprijinul Asociaţiei Inima Copiilor şi Fundaţia Vodafone.

Secţia de Terapie Intensivă Nou-Născuţi din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa este singura secţie care îngrijeşte, în regim de terapie intensivă, copiii născuţi prematur sau cu afecţiuni medicale din zona de Sud-Est a României.

Noua secţie va avea o suprafaţă de 800 mp, o capacitate totală de până la 26 de locuri (până acum erau 8 locuri) şi va fi dotată cu echipamente medicale de ultimă generaţie. „Niciodată în istoria Spitalului Judeţean Constanţa, construit în 1968, nu a fost creată o structură modernă care să funcţioneze ca Secţie de Terapie Intensivă Nou-Născuţi şi Compartiment de Prematuri“, au arătat iniţiatorii acestui proiect, de la Asociaţia Dăruieşte Aripi, ajutaţi de Asociaţia Inima Copiilor şi Fundaţia Vodafone.

Anual, 1.000 de copii născuţi cu probleme medicale grave sau prematur sunt trataţi în Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală a Spitalului Judeţean Constanţa. Spitalul din Constanţa acoperă nevoile a 4 judeţe: Constanţa, Tulcea, Ialomiţa şi Călăraşi. 

„Spitalele din Tulcea şi Medgidia au anunţat închiderea secţiilor de pediatrie şi neonatologie şi transferul tuturor copiilor cu afecţiuni medicale către spitalul din Constanţa. 8 paturi de terapie intensivă nou-născuţi sunt evident insuficiente pentru o secţie care trebuie să ofere îngrijiri de înaltă specializare unui număr atât de mare de pacienţi în situaţie critică.

Odată ajunşi aici, se întorc în timp, în 1968, anul construirii spitalului – de atunci, secţia nu a mai fost renovată! Spaţiile existente sunt insuficiente şi improprii, sunt înghesuite incubatoare pe holuri şi în sala de naşteri, aparatura este depăşită. Echipamentele medicale sunt puţine, vechi şi suprautilizate, climatizarea este rudimentară, condiţiile de sterilitate nu permit tratarea în siguranţă a pacienţilor. Echipa medicală face eforturi uriaşe să îngrijească acest număr mare de pacienţi şi să preia urgenţele.

50 dintre copiii internaţi aici în 2014 au murit înainte de a împlini o lună.

Mortalitatea infantilă în regiunea Sud-Est este cea mai mare din ţară! Cifra trece de 10‰ şi e mai mare decât media din România şi de 3 ori mai mare decât media europeană!“, au arătat iniţiatorii.

În noua secţie, copiii vor fi îngrijiţi în încăperi separate, sterile, sigure şi prietenoase. Sistemul performant de climatizare şi tratare a aerului va asigura sterilitatea necesară. Fiecare încăpere de tratament va avea gaze medicale, incubatoare şi echipamente medicale de ultima generaţie, mobilier specializat. Va fi linişte, o iluminare plăcută şi confortabilă. 

Înainte şi după - Terapie Intensivă pentru nou-născuţi la Spitalul Constanţa Sursa Dăruieşte Aripi

„Vom asigura confortul pacienţilor al mamelor insotitoare dar şi condiţii optime de lucru pentru personalul medical. Părinţii vor putea fi alături de cei mici cât timp vor dori, având intimitatea şi liniştea ncesare şi spaţii speciale destinate lor, plăcute şi prietenoase. Medicii vor avea la rândul lor spaţii dedicate, monitorizarea pacienţilor făcându-se printr-un sistem centralizat. Documentele medicale vor fi stocate electronic şi sistemul de telemedicină va asigura conectarea permanentă a medicilor cu pacienţii din secţie, dar şi posibilitatatea conectării cu colegi specialişti din orice colţ al lumii. Vom sprijini secţia în aşa fel încât toţi copiii internaţi aici să primească cele mai bune tratamente şi să aibă parte de cele mai bune conditii pentru a porni în viaţă cu un debut sănătos.

Asociaţia Dăruieşte Aripi nu îşi opreşte sprijinul o dată cu finalizarea lucrărilor de construcţie, ea va continua susţinerea secţiei de acum încolo, cât timp va fi necesar, în scopul de a salva cât mai mulţi bebeluşi bolnavi“, dă asigurări Asociaţia Dăruieşte Aripi.

„Trei pentru unul şi unul pentru toţi! Fundaţia Vodafone România şi asociaţiile Dăruieşte Aripi şi Inima Copiilor au reuşit împreună! Au finalizat renovarea şi modernizarea Compartimentului de Terapie Intensivă Neonatală din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sfântul Apostol Andrei" Constanţa. Secţia a fost renovată după modelul celei de la Marie Curie, considerată cea mai modernă secţie de terapie intensivă nou-născuţi din Europa. Mulţumim!“, a anunţat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. 

Terapie Intensivă pentru nou-născuţi la Spitalul Constanţa Sursa SCJU Constanţa

„Nu vom reuşi să mulţumim destul celor care au contribuit pe parcurs la derularea proiectului, celor care au înţeles importanţa unui nou spaţiu modern, dedicat medicinei de calitate. Nu vom reuşi să mulţumim îndeajuns Fundaţiei Vodafone România, fără de care astăzi nu am fi fost aici.

Acestea fiind spuse şi trecute, iată-ne într-o secţie nouă, care va trebui să îşi dovedească performanţa, care va trebui să îşi atingă obiectivul pe termen lung: creşterea calităţii îngrijirii celor nou-născuţi la Constanţa şi creşterea considerabilă a supravieţuitorilor în rândul celor mici, născuţi bolnaviori. Aşadar, adio proiectului de reconstrucţie, dar rămânem cu medicii care lucrează în neonatologie, cu personalul de suport şi auxiliar, cu Spitalul Judeţean Constanţa, cel care va trebui să administreze o secţie la standarde foarte înalte.

Cu ce începem? Cu sprijin în pregătirea medicilor, a asistentelor? Cu procesele? Cu protocoalele aferente noii secţii? Cu toate o dată? Nu ştim acum, dar va trebui să ne decidem, împreună cu medicii. Ceea ce am început deja, trebuie continuat la cele mai înalte standarde“, a mai transmis Asociaţia Dăruieşte Aripi. 

Terapie Intensivă pentru nou-născuţi la Spitalul Constanţa Sursa SCJU Constanţa

Pe aceeaşi temă: 

Dispozitiv performant pentru bebeluşi, unicul din sud-estul ţării, cumpărat de Spitalul Constanţa datorită sportului practicat în familie

Secţia de Terapie Intensivă Nou-Născuţi Constanţa este renovată cu bani strânşi din campanii naţionale

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii