Semnele care indică instalarea diabetului în organism. Când trebuie să ne alarmăm şi să mergem de urgenţă la doctor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Analiza de sânge indică nivelul glicemiei Foto Arhivă Adevărul
Analiza de sânge indică nivelul glicemiei Foto Arhivă Adevărul

Sete excesivă, urinat excesiv, enurezis nocturn (la copii), respiraţie sacadată cu miros de acetonă sunt semnele clare care arată că trebuie să mergi de urgenţă la diabetolog. Riscul este de a intra în comă diabetică, cu risc fatal.

„Din păcate, diabetul poate să apară la orice vârstă. Există mai multe timpuri, de la nou-născut la vârstnic“, arată dr. Cristina Maria Mihai, specialist diabet-nutriţie pediatrică, şeful secţiei de Pediatrie din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Semnele diabetului la debut sunt vizibile şi trebuie interpretate corect. Boala cronică se caracterizează printr-un nivel crescut al glucozei în sânge (hiperglicemia) din cauza producţiei insuficiente de insulină, ce este un hormon eliberat de pancreas. „Copilul bea apă multă, urineaza mult, mănâncă excesiv sau nu mai mănâncă deloc, are dureri abdominale, respiră sacadat, respiraţia sa are miros de acetonă, este obosit, somnolent, varsă“, arată medicul. Bolnavul trebuie dus de urgenţă la consult, deoarece există riscul este de a intra în comă diabetică.

„Reapariţia la copil a micţiunilor necontrolate în timpul nopţii, adică enurezis nocturn, la o vârstă la care nu ar trebui să mai existe. Ideea ar fi: copilul tău bea apă multă, urineaza mult, se «scapă» noaptea în pat? Gândeşte-te la diabet şi mergi urgent la medic!“, sfătuieşte dr. Cristina Maria Mihai.

Un alt semn că o boală de nutriţie s-a instalat în organism este starea generală proastă, fără un motiv anume. Celiachie este termenul medical pentru intoleranţa la gluten, ce poate afecta grav copiii. „Copilul tau e palid, obosit, are anemie fără o cauză dovedită, a stagnat în creştere? Ar putea avea celiachie!“, atrage atenţia medicul.

Bolile tăcute

În general, semnalele organismului care trebuie să ne dea de gândit că suferim de o boală de diabet, nutriţie sau metabolism sunt schimbările de greutate (îngrăşarea, slăbirea), setea excesivă, urinatul excesiv, oboseala, respiraţia neobişnuită.

Pare paradoxal, dar trebuie să ne considerăm norocoşi că bolile ne dau semnale de alarmă. Mai grav este când acestea nu dau niciun semn şi ne afectează fără să ne dea nimic de bănuit. Bolile tăcute, care dau semne doar atunci când e prea târziu, sunt retinopatia (care poate duce la orbire), nefropatia (insuficienţa renală cronică), neuropatia, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, pancreatita. Un control anual cel puţin ne-ar scuti de frica unei îmbolnăviri.

Fondul genetic, moştenirea cea mai de preţ

Sigur că bolile nu feresc pe nimeni. Medicii recunosc asta. Sunt oameni care se îngrijesc atent şi tot au surprize neplăcute, sunt oameni care trăiesc după pofta inimii şi apucă vârsta senectuţii. La aceştia din urmă, fondul genetic este moştenirea cea mai de preţ.

„Există cauze genetice ale multor boli, pot fi boli sau malformaţii nediagnosticate, care, în prezenta unor factori favorizanţi să cauzeze declanşarea unor fenomene nedorite. Dar un stil de viaţă sănătos este deosebit de important pentru păstrarea sănătăţii. Şi trebuie să mergem la control anual sau periodic, preventiv sau când suntem chemaţi de medicul de familie“, spune dr. Cristina Maria Mihai.

Dr. Cristina Maria Mihai - medic diabet-nutriţie pediatrică la Constanţa Sursă foto starpress.ro

image

Specialistul sfătuieşte populaţia să nu apeleze la automedicaţie, ştiut fiind că un medicament repară un organ, dar riscă să îl îmbolnăvească pe altul. „Din păcate, aşa se întâmplă, numai că efectele benefice trebuie să fie mai mari ca riscurile. Trebuie să descurajăm automedicaţia!“, recomandă diabetologul.

Medicul a întâlnit şi miracole în meseria sa, întâmplate când totul părea pierdut. „Ştiţi cum se spune: speranţa moare ultima. Am întâlnit copii cu boli grave, care au trăit şi care au contrazis toate statisticile. Copiii au o capacitate incredibilă de a ne face şi pe noi, medicii, să trăim miracole, alături de ei“, afirmă dr. Cristina Maria Mihai.

Sweet Land, asociaţia „dulce“

Liliana Moldoveanu a trecut printr-o astfel de experienţă cu copilul său. Ea este mama unui băiat de 19 ani, Alexandru, care suferă de diabet. Liliana (foto), jurnalistă la Radio Constanţa, a înfiinţat Sweet Land, Asociaţia copiilor şi tinerilor cu diabet. La întâlnirile asociaţiei, suferinzii pot găsi sprijin unii la alţii, pot ajuta alţi bolnavi şi pot derula împreună proiecte pentru comunitatea afectată de diabet.

„Propria experienţă m-a determinat să demarăm acest proiect. Dorim să avem un rol în conştientizarea populaţiei asupra bolii, să responsabilizăm familiile în tratarea acestei afecţiuni, să diminuăm complicaţiile bolii şi să îmbunătăţim calitatea şi speranţa de viaţă a diabeticilor. Ne puteţi ajuta dacă înţelegeţi nevoile noastre, dacă vreţi să vă implicaţi, dacă ne sprijiniţi financiar pentru a ne continua activităţile“, precizează Liliana Moldoveanu.

image
image

Liliana Moldoveanu - la pupitrul Radio Constanţa

Vă mai recomandăm

Obezitatea şi diabetul, cauzate de fructoza din alimentele procesate

Diabetul zaharat ignorat poate duce la invaliditate

Obiceiuri care te predispun la diabet



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite