Demiterea rectorului arestat Epure va fi discutată miercuri de Senatul Universităţii Ovidius. Temeiul: uriaşul prejudiciu de imagine adus instituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul Universităţii Ovidius din Constanţa, reunit marţi, 10 septembrie, a decis constituirea unei comisii de analiză a prejudiciului de imagine creat de rectorul Dănuţ Tiberius Epure, arestat pentru luare de mită în formă continuată.

Dacă această comisie va decide că universitatea a avut de suferit în urma ipostazei în care se află Epure, aceasta va propune demiterea lui. Senatul va face în acest caz o cerere de demitere a rectorului, pe care o va înainta Ministerului Educaţiei Naţionale. Raportul comisiei va fi prezentat miercuri, 11 septembrie, în şedinţă de Senat.

Comisia va lua în calcul doar grava atingere a imaginii universităţii, nu faptele de corupţie în sine, pentru care rectorul a fost reţinut de DNA şi arestat de Tribunalul Bucureşti.

Până la pronunţarea instanţei în privinţa vinovăţiei lui Epure, acesta beneficiază de prezumţia de nevinovăţie din partea universitarilor.

Demiterea lui Dănuţ Tiberius Epure va declanşa alegeri pentru desemnarea unui nou rector.

În plină anchetă a Corpului de Control al Ministerului Educaţiei Naţionale, universitarii de la Ovidius Constanţa îşi desfăşoară şedinţa de Senat. Experţii MEN au venit luni, 9 septembrie, la Constanţa, pentru a ancheta scandalul de corupţie care a afectat cea mai mare instituţie de învăţământ superior din sud-estul României.

Rectorul Dănuţ Tiberius Epure a fost arestat, iar prorectorul Gabriela Stanciu este urmărită penal pentru luare de mită. Cei doi vindeau subiectele de la Admitere.

Şpaga de la Ovidius

La data de 30 iulie, rectorul Dănuţ Epure a fost reţinut de DNA pentru 24 ore, pentru comiterea a trei infracţiuni de luare de mită în perioada august 2012 – iulie 2013. El a fost arestat o zi mai târziu de Tribunalul Bucureşti.

În cursul lunii august 2012, rectorul Epure a primit de la o persoană, prin intermediar, suma de 1.000 euro, pentru a facilita admiterea fiicei persoanei de la care a primit banii, la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii Ovidius, pe un loc destinat cetăţenilor străini.

De asemenea, în cursul lunii iulie 2013, Epure a pretins, atât direct, cât şi prin intermediar, de la două persoane, suma totală de 9.000 de euro pentru a pune la dispoziţia unor candidaţi la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie subiectele la disciplinele de concurs.

Din banii pretinşi în luna iulie 2013, el a primit suma de 4.000 de euro, după care a remis unuia dintre candidaţi subiectele şi rezolvările acestora la disciplinele Biologie şi Chimie.

În acest demers, de pretindere şi primire a sumei de 4.000 de euro, rectorul Epure a fost ajutat de taximetristul Stere Tala, care a intermediat relaţia cu persoana care a dat suma de bani. Complicele a fost eliberat din arest la începutul lunii august.

În luna iulie 2012, prorectorul Gabriela Stanciu a primit suma de 1.500 euro de la Lucica Toader, o femeie care dorea să-şi vadă fata farmacistă. Trocul a fost eficient: prorectorul şi-a luat şpaga, iar mama candidatei a primit mutarea în plic.

Pentru examenul de admitere la Facultatea de Farmacie, candidatei i-au fost furnizate subiectele de concurs selectate de la chimie şi răspunsurile corecte pentru cele 50 întrebări de la Biologie. Rezultatul a fost cel aşteptat: fiica Lucicăi Toader a intrat pe locurile cu taxă la Facultatea de Farmacie. Dintre cei 223 candidaţi, numele Toader se regăseşte la poziţia 100 dintre cei 150 admişi. Cu tot cu răspunsurile primite la cheie, candidata Toader a reuşit media 5,87.

Anchetatorii Anticorupţie au dispus câteva măsuri imediate: Gabriela Stanciu are obligaţia de a nu mai exercita funcţia de prorector şi este obligată să nu părăsească ţara pe o perioadă de 30 zile. Gabriela Stanciu şi Lucica Toader sunt ambele urmărite penal de DNA, cazul fiind în legătură directă cu lanţul faptelor de corupţie pentru care a fost arestat rectorul Dănuţ Tiberius Epure.

Gabriela Stanciu este acuzată de luare de mită şi de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Lucica Toader este învinuită de infracţiunea de dare de mită.

Vă mai recomandăm

Şedinţă de Senat la Universitatea Ovidius

A picat şi nr. 2 din Universitatea Ovidius. Restul conducerii începe să se dezică. Ministerul Educaţiei trimite Corpul de Control la Constanţa

Prorectorul Universităţii Ovidius, Gabriela Stanciu, urmărit penal pentru luare de mită. Şpaga a fost de 1.500 euro

Universitatea Ovidius, de la categoria A la DNA. Elanul unei instituţii în plină afirmare a fost retezat de arestarea rectorului pentru luare de mită

Rectorul arestat Epure, amânat la judecarea cererii de eliberare provizorie

EXCLUSIV Eden Mamut: „Cu un rector arestat pentru asemenea practici, Senatul Universităţii Ovidius trebuie să-şi dea demisia“

EXCLUSIV Mihai Gîrţu: „Situaţia este delicată. Avem speranţa că la Universitatea Ovidius «cangrena» este vindecabilă“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite