Sfânta Lumină a împărţit România în două. Cum se poziţionează greco-catolicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IFOTO basilica.ro
IFOTO basilica.ro

În vreme ce catolicii din întreaga lume au trăit Învierea în izolare, iar Papa s-a rugat singur la Vatican, ortodocşii din România sunt expuşi pericolelor în baza unui protocol încheiat între BOR şi MAI.

Începând cu anul 2009, credincioşii ortodocşi din România primesc, în noaptea de Înviere, Lumina Sfântă adusă chiar de la Ierusalim. Este o tradiţie pe care BOR nu o întrerupe nici în momente grele, cum ar fi cel de acum, când omenirea se confruntă cu pandemia de coronavirus. 

„Pentru a nu fi întreruptă tradiţia privind aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, mai ales în această perioadă în care speranţa şi lumina trebuie aduse în sufletele oamenilor greu încercaţi de izolare sau de boală, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă, 18 aprilie 2020, spre seară”, explică Vasile Bănescu, reprezentantul Patriarhiei Române. 

Lumina Sfântă va ajunge în casele oamenilor, izolaţi la domiciliu, cu ajutorul voluntarilor, preoţilor şi forţelor de ordine. Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că va coordona operaţiunea de răspândire a Luminii în toată ţara, în acest sens fiind încheiat un parteneriat între BOR şi MAI. 

Anunţul ministrului Vela a împărţit România în două: cei care salută decizia şi se bucură că şi în acest an vor primi Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim până la poarta lor şi cei care dezaprobă decizia MAI şi văd în activitatea BOR de a da Lumină şi Paşti o posibilă sursă de răspândire a COVID-19.

De la Ierusalim, la poarta credinciosului

O delegaţie a Patriarhiei Române va pleca sâmbătă la Ierusalim, unde va participa la minunea pogorârii Luminii în Biserica Sfântului Mormânt. Nefiind o oră exactă când acest lucru se întâmplă, preoţii români sunt aşteptaţi să se întoarcă pe Aeroportul Otopeni spre seară (în jurul orei 18.00). 

„Sfânta Lumină va fi distribuită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni, care vor purta mască şi mănuşi de protecţie şi vor respecta distanţa socială de 2 metri. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii”, mai spune Vasile Bănescu.

Concret, de pe Otopeni, preoţii vor pleca spre judeţele lor, fie cu maşina, fie cu avionul, în cazul celor din zone mai îndepărtate. În drumul lor către centrele eparhiale, clericii vor da lumină altor slujitori, astfel, în cel mai scurt timp, fiecare biserică din ţară va primi Sfânta Lumină de la Ierusalim.

Dacă în ceilalţi ani, preoţii aşteptau slujba de Înviere pentru a o împărtăşi credincioşilor, anul acesta, „distribuirea Sfintei Lumini se va face de către voluntarii parohiilor şi de către echipajele de ordine publică şi patrulele existente sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune (Poliţie, Poliţie de Frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliţia locală, cât şi cadrele Ministerului Apărării Naţionale), începând cu orele 20.00”, conform protocolului semnat de MAI cu BOR.

Voluntarii din parohii vor purta mască, mănuşi şi ecuson şi vor distribui Sfânta Lumină doar la casele credincioşilor care o solicită şi care o aşteaptă numai în faţa locuinţei, având în mână o candelă sau o lumânare.

„Credincioşii vor putea ieşi în proximitatea casei, în afara curţii sau a imobilului în care locuiesc, respectând regulile de distanţare socială, astfel încât să fie evitată aglomeraţia şi formarea grupurilor mai mari de trei persoane. În acest sens, doi sau trei locatari dintr-o scară de bloc pot oferi Sfânta Lumină, primită de la voluntari, tuturor vecinilor”, mai spun reprezentanţii BOR.

„Relaxarea restricţiilor este periculoasă“

 

Decizia de a veni în sprijinul credincioşilor ortodocşi cu ocazia Paştilor este criticată de multe persoane care arată că România face acum un pas în spate în combaterea răspândirii coronavirusului, după o lună în care oamenii au fost obligaţi să stea în case. 

„Marcel Vela ignoră starea de urgenţă declarată de preşedinte, măsurile de sănătate publică impuse de propriul Guvern şi pune, astfel, în pericol toată ţara şi siguranţa populaţiei. În mod cert, relaxarea restricţiilor este extrem de periculoasă din perspectiva sănătăţii publice şi – după toate previziunile – ar avea drept consecinţă o creştere drastică a numărului de infecţii şi decese”, spun reprezentanţii UDMR.

Reprezentanţii maghiarilor consideră măsura „discriminatorie faţă de credincioşii de rit catolic şi protestant. „Solicităm premierului să nu susţină acest demers şi să ceară ministrului de Interne anularea documentului”, mai spun reprezentanţii UDMR.

Greco-catolicii: „Preoţii nu vor distribui credincioşilor pâinea şi vinul binecuvântate“

Cardinalul Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, a transmis credincioşilor programul de Paşte, în care îi îndeamnă pe oameni să rămână acasă şi să nu se expună pericolelor. 

„Pelerinajul spiritual pe care îl facem în Postul Mare din acest an, îndreptându-ne spre Sărbătoarea Învierii Domnului nostru Isus Cristos, este puternic marcat de răspândirea epidemiei, care cauzează suferinţe, teamă şi îngrijorare pentru sănătatea proprie şi a semenilor noştri. Pe acest drum al Crucii nu suntem singuri, ci îl parcurgem însoţiţi şi sprijiniţi de harul dumnezeiesc, mijlocit de Preasfânta Fecioară Maria, de figurile luminoase ale sfinţilor, dar şi de rugăciunile noastre umile şi pline de speranţă“, le cere arhiepiscopul.

Printre îndrumările transmise credincioşilor se numără citirea rugăciunilor în familie, iar „Preacucernicii Părinţi care slujesc în parohii şi în sfintele noastre mănăstiri se vor îngriji în măsura posibilităţilor de celebrarea slujbelor din Săptămâna Patimilor şi din Săptămâna Luminată cu uşile închise, în interiorul bisericilor, fără prezenţa fizică a poporului credincios“.

Preoţii slujitori nu vor celebra la Liturghia din Joia Mare ritualul spălării picioarelor, nu vor organiza procesiunile în jurul bisericilor la Slujba Prohodului din Vinerea Mare şi nici la Slujba Învierii. După celebrarea Canonului Învierii, preoţii nu vor distribui credincioşilor pâinea şi vinul binecuvântate, care sunt cunoscute în tradiţia noastră sub numele de „paşti”.

„Am celebrat Învierea lui Cristos aşa cum a făcut-o Papa Francisc“

După anunţarea semnării protocolului MAI-BOR, părintele Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, a transmis un „cuvânt pentru romano-catolici”, în care le spune credincioşilor: „Am celebrat Învierea din morţi a lui Cristos exact aşa cum a făcut-o Papa Francisc.  Am respectat indicaţiile Sfântului Scaun, ale episcopilor noştri şi ale autorităţilor din România.”

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, nu este de acord cu măsurile promovate de cei de la Interne. „Eu militez în continuare pentru o izolare voluntară, pentru o distanţare socială, încă mai avem de urcat pe această pantă, suntem încă într-un moment în care mai putem avea persoane care se pot infecta, mai avem anchete epidemiologice destul de complexe în identificarea contacţilor, a persoanelor pozitive”, a declarat Nelu Tătaru într-o intervenţie la Digi 24.

Şi fostul ministru al Culturii, diplomatul Theodor Paleologu, se întreabă dacă acordul BOR-MAI „nu ar fi trebuit aprobat şi de Ministerul Sănătăţii. „Nu ştie stânga ce face dreapta? Sau ştie, dar un ministru trage hăis şi altul cea?”

Pe reţelele sociale sunt nenumărate comentarii care condamnă decizia MAI, oamenii spunând că efectele negative le vom vedea spre finalul lunii aprilie, când numărul infectărilor va creşte din cauza relaxării restricţiilor prevăzute în ordonanţele militare. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite