Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Sinodul BOR a evaluat rezultatul referendumului pentru redefinirea familiei. La ce concluzie au ajuns ierarhii

11
28 Oct 2018 13:36:02
Autor: Sinziana Ionescu
Sinodul BOR a discutat rezultatul referendumului Sursa basilica.ro
Sinodul BOR a discutat rezultatul referendumului Sursa basilica.ro

Sinodul BOR a evaluat rezultatul referendumului din 6-7 octombrie 2018 pentru revizuirea Constituţiei privind definirea familiei.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a evaluat rezultatele referendumului pentru modificarea Art. 48 din Constituţia României din 6-7 octombrie 2018. 

Referendumul pentru familia tradiţională a înregistrat o participare de doar 21,10%, din cele 18.279.011 de cetăţeni români cu drept de vot, neîndeplinind cvorumul stabilit de lege pentru a trece.

Capii BOR au ajuns la concluzia că pastoraţia şi misiunea Bisericii trebuie să se adreseze nevoilor tinerilor şi familiilor. Pentru aceasta, preoţii trebuie să fie mai activi în rândul enoriaşilor, „folosind o cateheză adecvată şi o prezenţă a păstorilor în mijlocul lor“.

„Intensificarea slujirii liturgice, a vieţii parohiale şi a filantropiei sociale este o prioritate“, au declarat ierarhii despre agenda post-referendum, conform basilica.ro, agenţia de presă a Bisericii Ortodoxe Române.

Pentru ca un referendum să fie validat e nevoie să se îndeplinească, cumulativ, două condiţii, conform Articolului 5 din Legea 3/2000: prezenţa la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente (5.685.517 persoane cu drept de vot) şi minimum 25% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale (4.720.000 electori) să îşi exprime valid votul (adică să voteze „Da” sau „Nu”). 

Şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a avut loc în ziua de 25 octombrie 2018, în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

La şedinţa de lucru au fost luate o serie de hotărâri care privesc anii bisericeşti 2019 şi 2020, pe lângă aprobarea mai multor texte liturgice.

Astfel a fost aprobată solicitarea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei de canonizare a Episcopului Dionisie Erhan al Cetăţii Albe-Ismail (1934-1943). Sfântul Ierarh Dionisie, Episcopul Cetăţii Albe-Ismail, va fi înscris în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române şi prăznuit anual în ziua de 17 septembrie.

Totodată a fost aprobat programul-cadru pentru anul 2019, „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)“ şi „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti“.

Anul 2020 a fost declarat în Patriarhia Română „Anul omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor“ şi „Anul comemorativ al filantropilor ortodocşi români“.

Sinodul BOR a desemnat cei trei ierarhi eparhioţi care anual se vor adăuga la membrii de drept ai Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Române (Preşedintele Sinodului Permanent şi Mitropoliţii din ţară şi străinătate).

Pentru Sinodul Permanent din anul 2019 au fost desemnaţi Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, şi Preasfinţitul Părinte Ioan Casian, Episcopul Ortodox Român al Canadei.

A fost evidenţiat sprijinul financiar oferit de către Centrele eparhiale unităţilor de învăţământ în anul şcolar 2017-2018. Valoarea totală a acestui sprijin oferit de către cele 29 de eparhii s-a ridicat la suma de 4.939.643,57 RON. Sfântul Sinod a reînnoit apelul la sprijinirea financiară şi materială a unităţilor şcolare care au această nevoie.

Avându-se în vedere evoluţiile recente ale situaţiei bisericeşti din Ucraina, Sfântul Sinod reiterează recomandarea din data de 24 mai 2018 ca Patriarhia Ecumenică şi Patriarhia Moscovei să ajungă împreună la o soluţie, păstrându-se unitatea de credinţă şi libertatea administrativ-pastorală, acestea din urmă reprezentând o notă caracteristică a Ortodoxiei.

„Sfântul Sinod subliniază totodată faptul că unitatea se păstrează prin coresponsabilitate şi cooperare între Bisericile Ortodoxe locale, prin cultivarea dialogului şi a sinodalităţii la nivel panortodox, aceasta fiind o necesitate permanentă în viaţa Bisericii.

Unitatea Bisericii este un dar sfânt al lui Dumnezeu, dar şi o mare responsabilitate a ierarhilor, clerului şi credincioşilor mireni.

De aceea, Sfântul Sinod îndeamnă la înmulţirea rugăciunii pentru unitate, la cultivarea prin dialog şi reconciliere a iubirii creştine fraterne, care oferă adevărata libertate“, a comunicat Biroul de Presă al Patriarhiei Române. 

Pe aceeaşi temă: 

Ce replică dă preasfinţitul Vincenţiu în scandalul legat de sfinţirea bisericii unde enoriaşilor li s-a interzis să intre în altar

Mitropolitul Moldovei, despre referendum: „Celor care nu au fost la vot ne cerem scuze noi, oamenii Bisericii”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Stefan din Nord
28.10.2018, 14:07:31

O gluma buna Preafericitul le-a zis azi credinciosilor ca scuturatura de azi noapte a fost o pedeapsa de la Dumnezeu pentru neprezentarea lor la referendumul pentru familie

+1 (5 voturi)
Radu Mircea
28.10.2018, 16:51:47

# Doamneee .... Parca citesc raportul la o plenara PCR . REZULTATUL REFERENDUMULUI ????????????? Ati luat-o in barbi electric !!! Cu toate minariile , doua zile de vot , 30 % cvorum , lipsa controlului pentru vot multiplu , o noapte intreaga de bagat buletine in urna , campanie desantata , sprijinul tuturor partidelor ( minus unul ) , sedinte de partid cu kooru' la altar , amenintari , rugaminti , afurisenii ..... Si tot ati luat-o peste bot . Asa stati la ora actuala , cu numai 21 % credinciosi ascultatori !!!! PS Vad ca-l bagati in seama pe Teodosie pentru anul 2019 ... Vedeti ca s-ar putea ca pina atunci sa schimbe rochia de seara pe zeghea de puscarias !!! Nu puneti prea mare baza pe el ... hi hi hi hi ....

+3 (7 voturi)
Lennon Yuri
28.10.2018, 14:57:23

Toate bune si frumoase, raport perfect, planu cu vanzarea lumanarilor si simonia depasit, numa un cantar a fost lipsa: sa cantareasca tot aurul de pe acesti ipocriti pseudo prelati !!!

+2 (6 voturi)
Popa Prostu
28.10.2018, 15:03:14

>> Capii BOR au ajuns la concluzia că pastoraţia şi misiunea Bisericii trebuie să se adreseze nevoilor tinerilor şi familiilor. Pentru aceasta, preoţii trebuie să fie mai activi în rândul enoriaşilor, „folosind o cateheză adecvată şi o prezenţă a păstorilor în mijlocul lor“. Cu alte cuvinte triplarea in regim de urgenta a eforturilor de indoctrinare si spalare pe creier pe care BOR le incepe deja din a doua zi de la nastere. BOR este o caracatita monstruasa cu tentacule din ce in ce mai groasa sugand sangele din ce in ce mai saracacios al romanilor.

+3 (7 voturi)
W Alan
28.10.2018, 15:24:49

Cata ipocrizie: --îndeamnă la înmulţirea rugăciunii .....a iubirii creştine fraterne, care oferă adevărata libertate“ Pe cand BOR si Religia lor este plin de ura, si sunt intreseati numai de imbogatirea lor de pe urma credinciosilor. La munca cu voi! Live and let live.

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (11)