Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Situaţie unică după 1989. Două biserici din Constanţa trebuie demolate. ÎPS Teodosie: „Preoţii se vor închide înăuntru”

27
20 Jan 2022 13:47:01
Autor: Călin Gavrilaş
Schitul „Sf. Treime” (stânga) şi biserica Izvorul Tămăduirii (dreapta) trebuie demolate
Schitul „Sf. Treime” (stânga) şi biserica Izvorul Tămăduirii (dreapta) trebuie demolate

În cursul anului 2021, Tribunalul Constanţa a dat două decizii definitive de desfiinţare a unor construcţii ridicate fără autorizaţie, ambele fiind locaşuri de cult aparţinând Arhiepiscopiei Tomisului. Judecătorii au explicat în motivarea sentinţelor ce a stat la baza acestor hotărâri.

Două biserici ridicate fără autorizaţie de construcţie în municipiul Constanţa, în timpul mandatului primarului Radu Mazăre, trebuie demolate. Desfiinţarea construcţiilor pică în sarcina pârâtei, adică Arhiepiscopia Tomisului, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, reclamantul, Primăria Constanţa, o poate face pe cheltuiala pârâtei, spun judecătorii.
 
Prima sentinţă definitivă a fost dată în mai 2021 şi ea presupune desfiinţarea unor lucrări ridicate de Arhiepiscopie în zona industrială a oraşului Constanţa, în extravilan. Este vorba despre schitul „Sfânta Treime”, construit fără autorizaţie după anul 2013, an în care Arhiepiscopia a primit acolo un teren de 9.000 de mp ca donaţie.
 
A doua decizie de demolare a fost dată în decembrie 2021 şi vizează o biserica „Izvorul Tămăduirii” situată pe bulevardul Tomis numărul 322, zona Macul Roşu. Biserica a fost ridicată imediat după venirea ca arhiepiscop în Constanţa a ÎPS Teodosie. În anul 2002, s-a construit aici un „paraclis de lemn, cu o lungime de 21 de metri şi o lăţime de 7 metri”, spun reprezentanţii Arhiepiscopiei. Locaşul este cunoscut în oraş ca „biserica de pe trotuar”.
 
În ambele cazuri, înainte de a se ajunge la proces, Primăria Constanţa, prin Poliţia Locală, a sancţionat contravenţional Arhiepiscopia. Procesele verbale nu au fost contestate, dar nici lucrările nu au fost oprite. Arhiepiscopia nu a făcut nici un demers pentru intrarea în legalitate decât când dosarele au ajuns la instanţe.
 
Biserica Izvorul Tămăduirii foto: Călin Gavrilaş

 

Cum s-a apărat Arhiepiscopia Tomisului

 
În faţa judecătorilor, Arhiepiscopia a susţinut (în cazul schitului „Sfânta Treime”) că „a făcut numeroase demersuri la autorităţi, care le-au promis sprijinul în ceea ce priveşte obţinerea actelor pentru construcţie, însă aceste promisiuni au rămas la acest stadiu. Având în vedere situaţia mai mult decât delicată creată de pandemie, demersurile realizate pentru obţinerea autorizaţiei sunt îngreunate, chiar stopate”, se arată în motivare.
 
Mai mult, Arhiepiscopia Tomisului spune că prin desfiinţarea acestui lăcaş, construit pe un teren care se află în plin câmp, şi nu în centrul Constanţei, este încălcat dreptul la liberate religioasă al enoriaşilor. Tribunalul Constanţa a considerat însă neîntemeiate aceste apărări.
 
Schitul Sf. Treime foto: Arhiepiscopia Tomisului
 
După ce a fost acţionată în instanţă, Arhiepiscopia a solicitat Certificat de Urbanism pentru intrarea în legalitate, dar solicitarea i-a fost respinsă deoarece în zona unde este construit schitul se interzice temporar, până la aprobarea studiilor de fezabilitate, realizarea oricăror construcţii definitive pe traseele viitoarelor artere rutiere şi feroviare; se interzice temporar autorizarea oricărei construcţii definitive în zonele rezervate unor dezvoltări urbanistice precum şi în zona propusă pentru plantare – centura verde). 
 
„Se observă astfel că, chiar şi în urma demersurilor târzii ale apelantei, posibile inclusiv cu concursul părţii reclamante şi a primei instanţei, nu se poate realiza intrarea în legalitate a părţii apelante cu privire la edificarea construcţiei pentru care a fost sancţionată contravenţional”, conchid magistraţii.
 
În cazul bisericii de pe bulevardul Tomis, situaţia a fost mai simplă. Arhiepiscopia nici măcar nu a formulat o întâmpinare pe fondul cauzei, iar în apel, Tribunalul a constatat că sunt îndeplinite condiţiile pentru a dispune „desfiinţarea lucrărilor nelegal executate conform procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor şi pentru care nu s-a obţinut autorizaţia de intrare în legalitate”.
 

Ce se întâmplă după deciziile definitive

 
Arhiepiscopia Tomisului a susţinut în luna decembrie 2021, după cea de-a doua decizie definitivă, că „Biserica va respecta legea, dar legea nu poate fi împotriva interesului general al comunităţii” şi nu se pune problema demolării. De altfel, ÎPS Teodosie a spus într-o conferinţă de presă că „preoţii se vor închide în biserică dacă se va decide dărâmarea.”
 
De cealaltă parte, Primăria Constanţa susţine că „procedura juridică în orice situaţie, deci nu vorbim exclusiv de cazul lăcaşului de cult, este de a legaliza hotărârea instanţei şi de a o transmite spre ducere la îndeplinire către un executor judecătoresc. Însă, cazul de faţă, necesită şi o abordare separată de procedura impusă de lege, în sensul soluţionării amiabile a situaţiei practice”.
 
Cele două cazuri nu sunt singulare în municipiul Constanţa. Tot pe bulevardul Tomis mai este o biserică ridicată fără autorizaţie de construire. Aici lucrările au fost sistate doar după ce preotul paroh a fost condamnat penal definitiv la un an de închisoare cu suspendare deoarece a continuat să construiască deşi autorităţile locale au dispus sistarea activităţilor. Prin acoperişul bisericii trece un stâlp de iluminat public (foto jos)
 
 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

 
Teodosie a sfinţit şi apele Iordanului. A aruncat crucea cu tricolor românesc în locul de botez al lui Iisus Hristos VIDEO
 
 ÎPS Teodosie, greu de pensionat. A cerut instanţei să poată rămâne la catedră şi după 65 de ani

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

Ion Ion
20.01.2022, 14:15:07

Ar trebui condamnati penel lucratorii de la Primarie si Inspectia in constructii pentru neglijenta in serviciu. Trebuiau sa amendeze luna de luna pina la intrarea in legalitate . Nu este admisibil sa poti ridica constructii apoi sa faci demersuri de intrare in legalitate . A dat o amenda , pe constructor / proprietar l-a durut la bascheti , urma escaladarea : plingere penala . A fost luata o masura ca acesta in timpul constructiei si dupa fiinalizare ? Tara cu speciali care ii doare in cot . Dreptatea se face repede altfel nu are efect . Din 2002 pina in 2022 au trecut deja 20 de ani !!! Si cu siguranta este un cumul de infractiuni/contraventii . Lucrare fara proiect , fara diriginte de santier, fara procese verbale pentru lucrari executate, firma constructoare fantoma , fara plata de taxe , impozite , TVA. Cladire neinregistrata la fisc pentru impozitare . Daca cauti bine nu stiu daca Romania este stat cu legi sau doar o denumire a unui loc pe harta lumii.

+20 (24 voturi)
Radu Mircea
20.01.2022, 14:20:37

# ''Preotii se vor inchide inauntru'' ..... Daca nu-l iau si pe ''Mache'' cu ei ''inauntru'' n-are niciun farmec demolarea . Abia acum iese la iveala cirdasia dintre Mazare si Teodosie , doi snapani de aceasi teapa . Regret ca nu la luat si pe Spagoveanu in Madagascar ca poate isi facea pomana vreun sarpe si-l gusta nitel . Scapa Constanta de blestem si BOR de o piatra in pantofi ... hi hi hi hi ...

+26 (32 voturi)
john pope
20.01.2022, 14:31:03

La fiecare colț de stradă unde s-a pișat un cîine a răsărit cîte o dărăpănătură cu crucea pe ea.

+21 (25 voturi)
Marius Dumitru
20.01.2022, 14:40:11

Dar blocul ăla din București ilegal de langă catedrala catolică monument istoric, ăla n-au reușit nimic cu el. Dovadă că pseudojustitia din România e bună ala, numai cand au unii chef, de exemplu cu Teodosie că a fost băeat neascultător si a criticat restrictiile ilegale și Zertifikatul fascist necesar afacerilor murdare din pandemie și controlului social in aplauzele progreseilor totalitari.

-34 (40 voturi)
Pop Max
20.01.2022, 14:50:17

Oricît l-aș aprecia pe ÎPS Teodosie pentru rezistența neabătută în fața dictaturii medicale și a persecuției creștinilor de către stat, în acest caz consider că trebuie aplicat principiul „unde-i lege, nu-i tocmeală”. Chiar dacă Biserica este deasupra statului în multe privințe, aici se impunea urmarea tuturor pașilor legali în construcția celor două biserici, în primul rînd un studiu de oportunitate care să justifice de ce era importantă amplasarea celor două lăcașuri de cult în acele zone oarecum nepotrivite.

-22 (34 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările