FOTO VIDEO Spectacol unic pe faleza Cazinoului. SuperLuna a luminat ireal rada Portului Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SuperLuna văzută de pe faleza Cazinoului din Constanţa Foto S.Ionescu
SuperLuna văzută de pe faleza Cazinoului din Constanţa Foto S.Ionescu

SuperLuna a oferit un spectacol uimitor la Constanţa. Oamenii s-au adunat pe faleza Cazinoului pentru a vedea fenomenul astronomic rar.

GALERIE FOTO cu Super Luna văzută de pe faleza Cazinoului

Specialiştii de la Astronom Experience Constanţa au adus pe faleza Cazinoului în seara de miercuri, 31 ianuarie, telescoapele cu care oamenii au putut privi de aproape SuperLuna. Cratere, umbre, lumini, praf stelar şi forme neobişnuite erau observate pe suprafaţa selenară.

„Cu telescopul pe care îl avem la Planetariu vedeţi perfect fiecare crater“, a recomandat specialistul în astronomie care ajuta privitorii să facă poze prin ochean SuperLunii. 

„Miercuri, 31 ianuarie 2018, va avea loc prima eclipsă a anului, respectiv eclipsa totală de Lună, ocazie pentru Astronom Experience din Constanţa să desfăşoare o activitate inedită pentru pasionaţii de astronomie. 

Datorită poziţionării noastre geografice, eclipsa va fi greu vizibilă, la momentul în care Luna răsare în România fenomenul fiind la final. 

Constănţenii au ocazia să privească prin telescop ultimele minute ale acestui eveniment astronomic începând cu ora 17, pe faleza Cazinoului (statuie Mihai Eminescu). Întâlnirea va avea loc numai în condiţii de cer senin“, a anunţat Astronom Experience Constanţa. 

Luna Roşie Sursa Facebook Planetariu Constanţa

Luna Roşie Sursa Facebook Planetariu Constanţa

Planetariul Constanţa a explicat că pe parcursul zilei de 31 ianuarie 2018 se produce prima eclipsă a anului, o eclipsă totală de Lună. „Eclipsa nu este vizibilă de la noi, maximul având loc la ora 15.29. Totuşi, finalul fenomenului ar putea fi observat şi de pe teritoriul României, în mod special din zona estică a ţării, Luna răsărind cel mai devreme în estul Dobrogei (ora 17.08), în timp ce eclipsa parţială se termină la ora 17.11. Astfel cei care vor avea parte de orizont cât mai apropiat de 0° şi cer perfect senin au şanse să observe eclipsa prin penumbră, cu condiţia să vadă Luna mai devreme de ora 17.30-17.40“, au arătat specialiştii.

În condiţii ideale, eclipsa va putea fi observată şi vizual, însă fotografic va fi mai uşor de surprins penumbra Pământului în zona superioară a discului lunar. 

În mai multe părţi ale Terrei a fost surprins acest fenomen celest rar: o combinaţie de eclipsă totală de lună albastră şi o super-lună. Spectacolul, pe care NASA l-a numit „super-luna albastră sângerie“, a fost văzut în vestul Statelor Unite, New York, Perth, Rusia, Seul, Singapore, Hong Kong, Myanmar, Istanbul, Ierusalim. 

La Bucureşti, eclipsa s-a văzut parţial, doar în ultima oră, când a ieşit din penumbră. Ultima super Lună albastră sângerie a avut loc în 30 decembrie 1982, când a putut fi văzută din Europa, Africa şi vestul Asiei. Nord-americanii au văzut-o pentru ultima dată în 1866. 

Observatorul astronomic Vasile Urseanu din Bucureşti a anunţat că la 31 ianuarie 2018 se va produce o eclipsă totală de Lună. Fenomenul se produce la ore când Luna se află sub orizont, iar după ce va răsări doar ieşirea din penumbra planetei noastre va putea fi văzută. Din cauză că penumbra este transparentă, culoarea şi strălucirea Lunii vor părea neschimbate. Din cauză ca Luna se află aproape de orizont, este posibil ca aceasta să nu se vadă din Bucureşti, din cauza clădirilor înalte.

Detaliile le puteţi asculta în înregistrarea video de mai jos, oferite de directorul Complexului Muzeal de Şitiinţe ale Naturii, dr. Adrian Bîlbă. 

Pe aceeaşi temă: 

Imagini spectaculoase cu Super Luna albastră sângerie. Eclipsa a fost văzută în America de Nord după 150 de ani

Singura „superlună” a anului 2017. Când şi unde poate fi observată

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite