Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Spital din România. Bolnav de COVID-19, febril cu tuse, băgat în salon de Oncologie cu alţi pacienţi care au cancer

2
15 May 2021 17:51:09
Autor: Sinziana Ionescu
Sursa Bronkhorst
Sursa Bronkhorst

Un bolnav cu Covid-19, cu simptome vizibile, a stat ore bune într-un salon de Oncologie din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, alături de pacienţi vulnerabili cu cancer.

Bolnavul de Covid-19 a fost adus, din alt salon, în dimineaţa de vineri, 14 mai, în salonul nr. 7 din secţia de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Pe lângă diagnosticul avut, de cancer, omul prezenta însă semne vizibile de boală - şi îngrijorătoare: febră, tuse, stare generală proastă. „Era agitat, se sufoca, a căzut şi din pat. Era într-un hal fără de hal“, descriu colegii de salon.

Testul făcut de cadrele medicale au confirmat, ore mai târziu, că bărbatul avea într-adevăr Covid-19. 

„Rezultatul a fost comunicat la vizita de seară. A fost mutat noaptea, iar bagajele i-au rămas în salon, le-am scos noi pe hol ca să fie dezinfectate“, spun colegii de suferinţă.

În tot acest timp deci, pacientul cu Covid-19 a stat alături de 4 bolnavi de cancer, care au fost lăsaţi fără nicio protecţie lângă el. În urma lui, oamenii au rămas cu temerea îngrozitoare că s-ar putea infecta - căci suferinţa lor îi face cu atât mai vulnerabili în faţa pandemiei.

Groaza lor e cu atât mai mare cu cât, dacă mai bine de un an au reuşit cu mari eforturi să se ţină pe picioare, departe de boală, tocmai internarea în spital, în astfel de condiţii, i-ar putea îmbolnăvi şi le-ar putea grăbi sfârşitul. 

Pacienţii din salonul nr. 7 au vrut să plece acasă, înspăimântaţi, să se salveze sau au vrut să plece în alt salon, dar nu ştiau încotro s-o apuce. 

„Bolnavii de cancer sunt undeva la demisol, încăperea nu se poate aerisi corespunzător, pentru că nu au căldură, este foarte frig, iar ei nu au primit nicio asistenţă medicală legată de Covid-19. Niciun medic de gardă n-a apărut până la ora asta (n.n. - ora 13.00, sâmbătă, 15 mai), nu s-a făcut igienizare. Li s-a spus doar că nu pot ieşi pe culoare pentru că sunt în carantină. Sunt condamnaţi!“, spun rudele revoltate.

„Sunt revoltată de mulţi, mulţi ani de incompetenţa, indiferenţa şi corupţia din sistemul sanitar, dar azi am fost şocată“, mărturiseşte Cornelia S., care a postat pe Facebook cele întâmplate. „Este lipsă de elementar respect faţă de bolnavii din salonul de la Oncologie, dispreţ şi dezinteres. Degeaba sunt luate atâtea costisitoare măsuri pentru protejarea împotriva COVID-ului dacă în cel mai mare spital al Dobrogei se petrec asemenea lucruri ruşinoase şi degradante“, consideră Aurelia L., îngrijorată şi ea de soarta pacienţilor din salon, atât de vulnerabili.

Nu este prima situaţie în care la spitalul din Constanţa pacienţii sunt puşi în saloane fără grijă pentru starea lor fizică şi emoţională. Bolnavi de Covid-19 au fost băgaţi la grămadă în salon cu muribunzi care au agonizat zile în şir, până când şi-au dat duhul. Nimeni nu s-a gândit la moralul celor din salon. 

„Am stat 10 zile în spital, iar lângă noi au murit în chinuri groaznice trei oameni. Horcăiau, delirau, îşi strigau morţii, apoi nu mai răspundeau la niciun impuls, zăceau cu ochii daţi peste cap, doar horcăind. Am rugat cadrele medicale să îi ducă în alte încăperi, la Terapie Intensivă, pentru că ne demoraliza cumplit să-i vedem în acea stare. Muribunzii au rămas acolo până în ultima clipă. Trauma asta te marchează pe viaţă“, a relatat alt pacient, vindecat de Covid-19.

Opinia spitalului

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a transmis pentru „Adevărul“ punctul de vedere oficial legat de această situaţie greu de imaginat de la Oncologie.

„În urma situaţiei prezentate, conducerea SCJU a demarat o anchetă internă, iar în urma primelor verificări vă aducem la cunoştinţă faptul că pacientul pozitivat în cursul zilei de ieri fusese internat pe 10 mai, în urma unui test Covid negativ, conform procedurii.

Ulterior, pacientul a dezvoltat sindrom febril, dar care putea fi asociat cu o afecţiune preexistentă. Însă, conform protocoalelor în vigoare, pacientul a fost retestat în cursul zilei de ieri (n.n. vineri, 14 mai). De această dată rezultatul a fost pozitiv, motiv pentru care pacientul a fost transferat într-o zonă destinată pacienţilor Covid.

Ulterior, în salonul unde fusese iniţial internat s-a efectuat igienizare, cu aerisirea spaţiului.

Din păcate, având în vedere lipsa paturilor libere, ceilalţi pacienţi nu au putut fi mutaţi din salon. Aceştia vor fi retestaţi zilele următoare.

Regretăm cele întâmplate şi rugăm pacienţii şi aparţinătorii să aducă la cunoştinţă conducerii (prin mail sau la registratură) evenimentele neplăcute cu care se confruntă, pentru a le putea veni în sprijin şi lua măsurile necesare“, a comunicat SCJU prin purtătoarea sa de cuvânt, Crina Kibedi. 

Pe aceeaşi temă: 

Oameni care mor pe capete în Urgenţă. Spitalul Judeţean Constanţa se confruntă cu un nou scandal. Agonia fatală a unui pacient în stare gravă, certat de medici 

Scandalurile care au zdruncinat sistemul medical constănţean. Pacienţii, nemulţumiţi de şpăgile cerute şi de condiţiile din saloane

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

geminy alecs
15.05.2021, 18:26:45

puscarie direct cu executare pentru cine a facut asa ceva. dar normal ca nu se va intamplat asta.

-5 (11 voturi)
Adrian Panaitescu
15.05.2021, 20:45:14

Cum sa prevaleze umanitatea si bunul simț in romanistan sau la votanții comentariilor de la adevarul?

-3 (3 voturi)
Modifică Setările