Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Stadiul lucrărilor la lacul Nuntaşi, secat în totalitate în această vară: „Cu puţin noroc şi ceva ploaie, rezolvăm“

1
11 Sep 2020 12:41:49
Autor: Mariana Iancu
Lucrări de decolmatare FOTO ABADL
Lucrări de decolmatare FOTO ABADL

Săptămâna trecută au început lucrările de decolmatare a canalelor care transportau apa din Lacul Istria în Lacul Nuntaşi, care a secat cu totul în această vară.

În doar o săptămână, a fost decolmatat canalul care leagă Lacul Sinoe de Nuntaşi, pe o lungime de 500 de metri.  În zilele următoare, procesul va continua pe cel de-al doilea canal care transporta apa în lac de Histria la Nuntaşi. 

Bogdan Bola, directorul Administraţiei Bazinale Dobrogea-Litoral, instituţia care efectuează lucrările, spune că acestea nu sunt simple, întrucât trebuie asigurat echilibrul nivelului apei între lacurile Sinoe - Histria – Nuntaşi, iar echipajele întâmpină mari probleme cu malurile canalelor colmatate, care devin periculoase, iar utilajul de 32 de tone riscă în orice moment să se afunde în mâl. 

„Mai este mult de muncă, canale de decolmatat, însă cu puţin noroc şi ceva ploaie, vom rezolva această problemă“, a spus Bola.
 
În această vară, din cauza secetei prelungite, şi a salinităţii mari a apei, Lacul Nuntaşi a secat cu totul, lăsând în urmă un peisaj dezolant, dar punând în pericol şi viaţa vieţuitoarelor care cuibăreau în zonă. Pe repede înainte, autorităţile s-au hotărât să intervină pentru a salva ce se mai poate. 
 
Ce lucrări se execută
 
În primă fază, ABADL arată că va executa următoarele lucrări: decolmatarea canalului de legătură dintre lacul Sinoe şi Istria - aproximativ 1.400 metri; volum excavaţie estimat - 10.5 mc/ml; volum săpătură estimat - 14.700 mc; decolmatarea canalului de legătură dintre Nuntaşi şi Istria - aproximativ 600 metri; volum excavaţie estimat - 8 mc/ml; volum săpătură estimat - 4. 800 mc.
 
 
La 10 august ac, Primăria Istria a semnalat Prefecturii Constanţa că Lacul Nuntaşi este secat în proportie de 95%, iar la 12 august, la Prefectura Constanţa a avut loc o şedinţă de lucru la care au participat reprezentanţi ai A.B.A.D.L., A.R.B.D.D, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa Constanţa şi ai comunei lstria, în care a fost evaluată situaţia lacului şi s-au stabilit paşii pentru găsirea unei soluţii.  “
 
ARBDD, în calitate de administrator al Lacului Nuntaşi a solicitat sprijinul tehnic şi logistic al Apelor Române şi în urma discuţiilor purtate cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor s-a decis încheierea unui protocol între instituţii. Ne-am decis să acordăm tot sprijinul cu scopul îmbunătăţirii condiţiilor hidrologice în zonă şi evitarea unei astfel de situaţii pe viitor, a declarat Ervin Molnar, directorul Administraţiei Naţionale Apele Române.
 
„La solicitarea ARBDD, ca administrator al lacului, cercetătorii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării au fost prezenţi în teren pentru a efectua măsurători şi a evalua situaţia, iar datele colectate din teritoriu şi cele istorice au fost puse la dispoziţia A.B.A.D.L. pentru a stabili cea mai bună intervenţie prin care să refacă nivelul apei în lacul Nuntaşi, dar şi care să îmbunătăţească şi să regleze circulaţia apei în lacurile învecinate, prin întreţinerea canalelor de legătură dintre acestea.“, a mai precizat ABADL.
 
Lacul Nuntaşi, care se întinde pe 850 de hectare, s-a format într-un fost golf de natură tectonică, pe teritoriul judeţului Constanţa. El a devenit cunoscut datorită nămolul sapropelic, asemănător celui de la Techirghiol. În urmă cu mai multe decenii, oameni din toată ţara veneau aici pentru a se bucura de efectele terapeutic al nămolului de pe fundul apei, fiind amenajat în zonă şi un camping.  
 

Pe aceeaşi temă: 

Cum a ajuns Lacul Nuntaşi un imens deşert: „Dacă nu se iau urgent măsuri, Delta va dispărea în zece ani“ 

VIDEO Ce spun specialiştii despre dispariţia unui imens lac, de 850 de hectare, din Delta Dunării. În locul lui este acum un deşert 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

imacandi
11.09.2020, 13:32:02

poza e emblematica..4 juglai bine hraniti "culeg' informatii de la un lucrator .bineinteles ca salariul celui din urma e de rasul curcilor

Modifică Setările