Staţiunea de la Marea Neagră cu cei mai mulţi vizitatori în vara 2016. Atentatele teroriste au umplut litoralul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe litoralul românesc a crescut numărul de turişti care şi-au petrecut aici vacanţa, sărbătorile sau doar un weekend. Statistica preliminară arată o creştere între 11 şi 15% faţă de 2015, ceea ce indică un total de 1,1 milioane de vizitatori în staţiunile de la Marea Neagră.

Investitorii de pe litoral încep să-şi facă bilanţul sezonului turistic, iar cifrele estimative indică o creştere de până la 15% a numărului de turişti faţă de anul trecut. Organizaţiile reprezentative din turism aşteaptă centralizarea datelor astfel că se feresc încă să dea o statistică detaliată.

Dar din datele existente pe site-ul Institutului Naţional de Statistică reiese că anul trecut, pe litoral au fost în lunile mai-octombrie aproape 1 milion turişti. Această informaţie se referă la judeţele Constanţa şi Tulcea. Mai exact, în judeţul Constanţa au fost 900.000 turişti, iar în judeţul Tulcea - 52.000 turişti. Vârful de sezon turistic 2015 a fost atins în luna august, când pe litoralul Dobrogei au poposit aproape 350.000 turişti.

Cum Asociaţia Litoral-Delta Dunării avansează un procent de 12-15% ca fiind creşterea numărului de turişti în sezonul estival (în lunile de vară, deci - iunie, iulie, august), se poate deduce că litoralul românesc a atras circa 1,1 milioane vizitatori în acest sezon turistic. „Aceste procente sunt din estimările primite de la agenţiile de turism înscrise în Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism si de la hotelieri“, precizează reprezentanţii ALDD.

Siguranţa, la mama ei acasă

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc a efectuat un bilanţ preliminar al sezonului estival 2016, declarând că în sezonul estival 2016 au ajuns pe litoral cu 11% mai mulţi turişti decât în vara anului trecut. Scăderea se înregistrează însă la durata medie a şederii pentru turiştii români, de la 3 zile la 2,9 zile.

Creşterea era previzibilă, de altfel, în contextul internaţional, în care siguranţa turiştilor este ameninţată serios. Speriaţi de atacuri teroriste în aeroporturi (Belgia), în pieţe şi localuri publice (Turcia, Franţa - Paris), la obiective turistice (Tunisia), pe promenadă (Franţa - Nisa) sau chiar pe plajă (Tunisia), românii care călătoreau în străinătate s-au reorientat spre locuri paşnice, unde nu este decât riscul unui raport dezavantajos calitate-preţ. Beneficiind de recomandarea agenţiilor de turism, care nu voiau să-şi piardă clienţii, turiştii s-au întors pe piaţa internă alegând oferte din staţiunile litoralului românesc al Mării Negre.

Alte atuuri

Însă investitorii spun că acum se văd şi roadele muncii lor pentru sporirea calităţii, precum şi măsurile de relaxare fiscală luate de guvern, cum ar fi reducerea TVA la alimentaţie. Mai sunt bifate la capitolul avantaje - promovarea litoralului, organizarea de evenimente şi, deloc în ultimul rând, noua înfăţişare a plajelor din Mamaia, Constanţa şi Eforie, care au fost reabilitate şi mărite ca suprafaţă depăşind suta de metri în lăţime. Proiectul european realizat de Apele Române a impus operatorilor de plaje să stea departe de linia apei, lăsând astfel loc liber oamenilor care doreau să se bronzeze pe cearşaful propriu, fără umbreluţe şi şezlonguri la ţărm.

„În general, tarifele pe litoral au fost similare cu cele de anul trecut, chiar dacă cererea a crescut în special în zona Mamaia şi Eforie Nord. În weekend şi în minivacanţele date de sărbătorile legale, cererea a crescut pentru toate staţiunile. În lunile iulie şi august, o parte dintre marii lanţuri de hoteluri nu au mai avut disponibile la vânzare spaţii de cazare“, afirmă Dragoş Răducan, vicepreşedinte FAPT.

În topul staţiunilor pe anul 2016, Mamaia ocupă în continuare primul loc. Asociaţia Litoral-Delta Dunării plasează Venus pe locul al doilea, urmată de Eforie pe al treilea loc. ALDD dă „o notă excelentă pentru Vama Veche, cu rezultate foarte bune în acest an“, fără să le menţioneze deocamdată. Nota este acordată pentru turismul de lux născut aici, unde s-au creat oaze de 5 stele, pe faleză, spre graniţa cu Bulgaria. Iar surprinzătorul loc obţinut de Venus este datorat investiţiilor noi din segmentul hotelier.

Vânt în aripi

Cu vântul bătând favorabil spre ţărmul românesc, investitorii români prind aripi şi îşi pun mari speranţe în reconectarea Aeroportului Mihail Kogălniceanu cu turismul naţional şi internaţional.

„Sezonul 2016 a inregistrat 3 zboruri charter pe săptămână între Tel Aviv şi Constanţa, cu o creştere de la 4.000 la 7.000 turişti israelieni care au ajuns pe litoral în staţiunile Mamaia, Năvodari si Eforie. Prima cursa directă pe ruta Atena (Grecia) - Larnaca (Cipru) – Constanţa a fost lansată de Blue Air în această vară, devenind a patra rută aeriană după Milano, Londra şi Tel Aviv.

Iar pentru 2017, veştile sunt foarte bune. În aprilie 2017, Constanţa va fi legată prin curse directe de Cluj şi Timişoara (2 zboruri pe săptămână), Iaşi şi Oradea (1 zbor pe săptămână), Roma, Paris, Milano, Stuttgart şi Bratislava sau Varşovia. De asemenea, vor fi introduse chartere spre Beirut şi Bruxelles“, a anunţat Corina Martin, preşedinte ALDD.

Pe aceeaşi temă:

Statistica CNADNR confirmă: mai mult de jumătate dintre şoferi preferă să stea la coadă la staţia de taxare de la Feteşti. Podul de la Agigea se închide total

Constanţa va fi legată aviatic, în premieră naţională, de Iaşi, Oradea, Cluj-Napoca şi Timişoara. Ce preţuri a anunţat Blue Air

Analiza sezonului 2016 pe litoral: au venit mai mulţi turişti, care au stat mai puţin

Marea reducere de la Marea Neagră: tarife mai mici de la 1 septembrie. Cât va costa cazarea prin „Litoralul pentru toţi“

Mamaia, 110 ani de turism organizat. Imagini inedite din vremea străbunicilor noştri - dune nesfârşite de nisip auriu şi întinderi albastre

Vara înecaţilor. De ce-i ia valu' pe români, în pofida salvamarilor

Ce nu fac românii ca să evite coşmarul drumului spre Marea Neagră? Podul pe care mulţi şoferi îl ocolesc din neştiinţă

Studiu realizat pe litoral: românii susţin că vor să-şi petreacă cu familia tot timpul liber, fie că sunt vacanţe sau petreceri

Cum s-au modificat plajele de pe litoralul românesc al Mării Negre. De ce era necesară refacerea zonei

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite