Strângere de fonduri pentru Cazino, pornită pe Facebook de un constănţean. Autorităţile neagă orice implicare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazinoul din Constanţa a devenit subiectul unei campanii de colectare de fonduri, iar Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice se dezice de orice implicare. Cel care strânge banii este un constănţean din diaspora.

Campania de strângere de fonduri, intitulată „Salvăm Cazinoul din Constanţa“, a demarat la 19 aprilie, iniţiată fiind pe Facebook de Bogdan Drugă, un constănţean, fost jandarm, plecat de mulţi ani în Italia. Până acum a fost colectată suma de 700 euro, bani donaţi de 60 persoane, dintr-un total de 3 milioane euro propus a fi adunat.

„Eu sper că voi reuşi să mobilizez comunitatea şi să facem presiune pe autorităţi, pentru a repara acest simbol al oraşului meu, Constanţa. Vreau să înfiinţez o asociaţie care să se ocupe de monument, aşa cum se practică în străinătate. De ce acolo se poate şi aici nu? Fac asta pentru că-mi pasă şi pentru că-mi plânge sufletul când văd Cazinoul distrus“, a declarat Drugă pentru „Adevărul“. 

Acţiunea particulară a fost semnalată autorităţilor, iar acestea au reacţionat. Cazinoul din Constanţa aparţine Primăriei Constanţa şi este administrat de Compania Naţională de Investiţii pentru lucrările de reparare care se află la a patra organizare de licitaţie.

Printr-un anunţ postat pe Facebook, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice comunică: 

„În urma sesizărilor primite la CNI, vă anunţăm că nici Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi nici societatea noastră nu au nicio contribuţie sau implicare şi ne dezicem în totalitate de iniţiativele care există în spaţiul public privind colectarea de sume de bani pentru reabilitarea Cazinoului din Constanţa.

MDRAP, prin CNI, depune toate eforturile astfel încât o nouă procedură de achiziţie publică să fie demarată în cel mai scurt timp posibil. În acest sens a fost emis avizul interministerial privind reavizarea obiectivului şi urmează să fie emisă hotărârea de guvern de reavizare a indicatorilor tehnico-economici. De asemenea, precizăm că finanţarea acestui obiectiv de investiţii este asigurată conform prevederilor legale şi nu are legatură cu colectarea de sume de bani prin intermediul diverselor asociaţii sau strângeri de fonduri pe pagini de Facebook.

Pe această cale recomandăm tuturor persoanelor interesate de acest obiectiv de investiţii să urmărească atât site-ul, cât şi pagina noastră de Facebook, dar şi pe cele ale Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, pentru o bună informare şi pentru a afla ultimele detalii legate de derularea acestui proiect.“ 

Bogdan Drugă, iniţiatorul campaniei de adunare de fonduri, a comentat la postarea MDRAP:

„Domnilor reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării Regional şi Administraţiei Publice, eu sunt persoana care a iniţiat acea strângere de fonduri, din 2014 aşteptăm minunea renovării Cazinoului din Constanţa. Ca constănţean mă doare sufletul de starea jalnică în care se află Cazinoul Constanţa. Anul trecut când cei de la Neversea au strâns bani pentru Cazino, nimeni nu a avut nimic de obiectat. Este o iniţiativă cetăţenească şi dorim să colaborăm în strângerea fondurilor necesare pentru renovarea Cazinoului. Vă mulţumesc. Cu stimă şi respect, un Constănţean“.  

Bogdan Drugă, pe faleza Cazinoului din Constanţa Sursa arhivă personală

Bogdan Drugă la Cazino în Constanţa Sursa arhivă personală

Un specialist în marketing explică de ce acţiunea are puţine şanse de reuşită. 

„Lăudabilă iniţiativă, dar este o persoană fizică, încă nu există o entitate juridic - ceea ce denotă neştiinţă şi impulsivitate. Nu cred că avem o problemă de finanţare. Avem o problemă de procedură. Suntem totuşi la a 4-a licitaţie pentru repararea Cazinoului. Autorităţile au nevoie de un avocat bun care să scrie documentaţia corect, astfel încât să evite contestaţiile. Adevărul e că starea Cazinoului este un eşec al întregii comunităţi, nu strict al autorităţilor. Sunt de acord cu juriştii care spun că nu legea este proastă, ci este greşit aplicată, altfel contestaţiile nu ar avea câştig de cauză în instanţă. Mai degrabă aş face strângere de fonduri ca să plătesc nişte avocaţi buni să ajute primăria“, este de părere Mihai Cristian Bocai, fondatorul şi managerul Evonomix, o firmă din Constanţa ce oferă servicii de strategie, creaţie, implementări tehnologice, precum şi managementul şi măsurarea programelor de marketing. 

„Ne-am autosesizat cu privire la strângerea de fonduri. Efectuăm verificări. In functie de rezultatul verificărilor, vom stabili dacă s-au întrunit elementele constitutive ale unei infracţiuni si ce masuri legale se impun. Vom reveni cu o informare dupa ce vom avea rezultatele verificărilor“, a transmis IPJ Constanţa.

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Un pas în restaurarea Cazinoului din Constanţa. Specialiştii au făcut scanarea 3D a celui mai frumos edificiu de la Marea Neagră, aflat în paragină 

FOTO Cazinoul din Constanţa, emblema paraginei. Cum arată Constanţa părăsită, prin ochii adolescenţilor care vor avea drept de vot

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite