Studenţii şi elevii constănţeni au ieşit în stradă. Mitingul de miercuri este "repetiţia" pentru greva generală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miting de protest al elevilor şi studenţilor la Constanţa
Miting de protest al elevilor şi studenţilor la Constanţa

Peste 200 elevi şi studenţi din Constanţa au ieşit miercuri în stradă. Marşul lor de protest a fost unul îndreptat în egală măsură Guvernului şi autorităţilor locale din Constanţa. Principala lor revendicare: alocarea a 6 procente din Produsul Intern Brut pentru educaţie.

Marşul de protest a plecat din faţa Universităţii Maritime din Constanţa, pe strada Mircea, a mers apoi pe Bulevardul Tomis, pe strada 1907 şi pe Bulevardul Ferdinand a ocolit teatrul Fantasio pe lângă Colonade şi apoi a ajuns în faţă la Prefectura Constanţa. 

La acţiune au participat atât fete cât şi băieţi, elevi şi studenţi din tot judeţul Constanţa. Înarmaţi cu bannere şi flancaţi de Jandarmi şi de poliţiştii de la Serviciul Rutier, protestatarii au vrut să atragă atenţia autorităţilor cu privire la nepăsarea pentru sistemul de educaţie. 

Alexandru Bajdechi, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa spune că cei pe care îi reprezintă doresc "ca Guvernul să-şi respecte promisiune şi să aloce 6% din PIB pentru educaţie, aşa cum au semnat în Pactul Naţional pentru Educaţie în 2008, să se ducă la îndeplinire revendicările noastre cu privire la burse pentru studenţi şi alocaţiile pentru copii, să deconteze integral naveta pentru elevi. Dacă nu, luăm în calcul împreună cu profesorii o grevă generală. Vom vedea care sunt rezultatele negocierilor de la Bucureşti. O grevă ar forţa Guvernul să aloce 6% din PIB pentru Educaţie. Dacă în 2014 nu se va putea aloca, atunci mîcar în 2015 şi 2016".

Pe bannerele lor puteau fi văzute mesaje precum: 

"2 km de autostradă = un cămin cu locuri"

"Nu ai 6%, nu ai şanse"

"Ministerul să ne vadă! Ţinem orele în stradă"

"Educaţia salvează naţia"

"Unde sunt banii de navetă?"

George Albina, vicepreşedintele Ligii Studenţilor din UMC a declarat că ei vor 6% pentru ca "studenţii au nevoie de burse şi de locuri de cazare, au nevoie de profesori motivaţi, care să vină să predea din plăcere nu să se simtă stresaţi şi să aibă o grijă că nu au bani".

Nici pe plan local, dialogul cu autorităţile nu este mai bun. Andrei Gâlcă, Preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor spune că revendicările cu caracter local sunt legate de refuzul Primăriei Constanţa de a le acorda reducerea pentru transportul în comun. Noi vom ataca în instanţă acest lucru pentru că nu ni se pare normal".

Următorul pas pentru elevi este greva generală. 


Vă mai recomandăm:

Vocea elevilor grevişti, Iulia Miron: „Statul nu are interes real să investească în educaţie. Un stat needucat e mai uşor de controlat“

Demonstraţiile elevilor şi studenţilor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite