Suprafaţa infimă de teren recuperată în cazul restituirilor ilegale pentru care Mazăre face puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Mazăre - arhiva Adevărul
Radu Mazăre - arhiva Adevărul

Instanţa a decis ca aproximativ un milion de metri pătraţi de teren să revină municipiului Constanţa. După un an şi jumătate, primăria a recuperat o suprafaţă infimă.

Constanţa a recuperat până acum 61.000 din cei 1 milion de metri pătraţi de teren pentru care fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat, alături de alte persoane, la închisoare în „Dosarul Retrocedărilor”. Terenurile sunt situate pe malul mării, în zona peninsulară a Constanţei, staţiunea Mamaia, dar şi în alte zone extrem de bine cotate

În februarie 2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) tranşa definitiv procesul în care Radu Mazăre, fost primar al Constanţei, era judecat alături de alţi funcţionari din primărie, consilieri locali, oameni de afaceri, interpuşi, cumpărători şi notari. Gruparea Mazăre primea ani grei de închisoare pentru „restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleza, fapte prin care a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro (dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa)”, se arată în rechizitoriu. Potrivit procurilor, restituirile nelegale au fost de aproape un milion de metri pătraţi.

Primăria condusă de Decebal Făgădău (viceprimar în vremea lui Mazăre) era cea care trebuia să se ocupe de recuperarea terenurilor, conform deciziei judecătorilor instanţei supreme. După un an şi şase luni de la sentinţă, Decebal Făgădău (încă primar în funcţie)  refuză să vorbească despre acest subiect.

„Voi răspunde când vreau”


Întrebat de reporterii „Adevărul”, la finalul lunii august 2020, în ce stadiu este primăria cu recuperarea terenurilor din dosarul retrocedărilor, edilul Decebal Făgădău(PSD) a răspuns: „Sunt într-un stadiu bun. La această întrebare vă voi răspunde când voi vrea, în momentul de faţă nu doresc”.

Chiar dacă primarul Constanţei a refuzat să răspundă, primăria a fost obligată de Legea 544/2001, privind liberul acces la informaţii de interes public, să o facă. Întrebările transmise primăriei în luna august au primit răspuns abia la final de septembrie, după ce Decebal Făgădău a pierdut alegerile în faţa liberalului Vergil Chiţac.

Astfel, din răspunsul oficial al instituţiei aflăm că aceasta a recuperat până acum aproximativ 61.000 de metri pătraţi din cei 1 milion. Concret, administraţia locală susţine că a recuperat 40 de terenuri (foto jos), 25 făcând parte din domeniul privat al municipiului şi 15 din domeniul public. Acestea sunt, spre exemplu, în staţiunea Mamaia, zona Hotel Rex – 3.566 mp; Port Tomis, tronson 4, lot 4 – 2.985 mp; staţiunea Mamaia, Careu C3, lot 24 – 2.660 mp; Bulevardul I.C. Brătianu nr. 61 (Antrepriza de drumuri şi poduri) – 1.956 mp; 125 mp recuperaţi sunt lângă Biserica Evreiască (strada C.A Rosetti) etc.



La finalul lunii iunie 2020, după un an şi 4 luni de la sentinţa ÎCCJ, Primăria Constanţa a încheiat un contract cu două firme de avocatură în vederea recuperării altor terenuri din „Dosarul retrocedărilor”.

„Pentru punerea în executare a Hotărârii 32/7.02.2019 a ÎCCJ, UAT Constanţa a încheiat contract de prestări servicii privind achiziţionarea serviciilor de consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică cu Asocierea SCA Pangratie şi Asociaţii – SCA Mihu, Toader şi Asociaţii” – contractul este înregistrat cu data de 29.06.2020”, spune Primăria Constanţa.

Dosarul retroced[rilor Radu mazare
Dosarul retroced[rilor Radu mazare

Noul primar: „Am informaţii contradictorii”


Pe 27 septembrie 2020, Vergil Chiţac a fost ales primar al municipiului Constanţa, urmând ca în luna octombrie să preia mandatul. Noul primar a declarat pentru „Adevărul” că încă nu ştie multe detalii despre ce a întreprins primăria în acest caz. „Am informaţii foarte contradictorii. Se vorbeşte de 270 de terenuri, în realitate am înţeles că s-au cerut lămuriri la ÎCCJ şi ar fi vorba doar de 80 de terenuri din care s-au recuperat 40, iar restul de 40 de terenuri au fost divizate şi aşa s-a ajuns la cifra de 270 de terenuri.”

Vergil Chiţac vorbeşte şi despre contractele primăriei cu avocaţii care trebuie să se ocupe de recuperarea acestor terenuri. „Au folosit nişte avocaţi plătiţi foarte prost, cu 25 de euro/oră, iar din cunoştinţele mele avocaţii buni pe astfel de cazuri sunt plătiţi cu minimum 50 de euro/oră. Aici trebuie să lucrezi cu oameni profesionişti pe care trebuie să-i plăteşti pe măsură. Dacă îi plăteşti prost, ei sunt slabi şi pierd procesele şi te întrebi dacă nu cumva e făcută intenţionat treaba asta?”

Pe multe terenuri din acest dosar s-au ridicat construcţii şi aici amintim terenul în suprafaţă de 27.000 mp pe care s-a construit Parcul de distracţii acvatice „Aqua Magic” de către firma Aqualand (la care unul dintre acţionarii principali este Popa Basarab, vărul primarului Radu Mazăre), sau chiar vila familiei Mazăre (8.307 mp) de pe malul lacului Siutghiol.

„Pe terenurile pe care există un bloc construit şi sunt oameni care au cumpărat acolo apartamente  va fi extrem de dificil să te îndrepţi împotriva lor deoarece înseamnă să te îndrepţi împotriva fiecărui locatar şi să faci mii de procese consumatoare de timp. Oamenii aceia au cumpărat de bună credinţă şi nu au nicio vină. Singura soluţie, din punctul meu de vedere,  ar fi să se perceapă o taxă suplimentară de folosinţă pentru acel teren”, conchide primarul ales al Constanţei, Vergil Chiţac.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Radu Mazăre şi inculpaţii condamnaţi pentru retrocedarea plajelor din Constanţa cer rejudecarea. Unii dintre ei consideră că OUG 13 a intrat în vigoare

DNA: Fostul prefect al judeţului Constanţa, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Adrian Nicolaescu a blocat o retrocedare cu acte în regulă



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite