Constanţa

articolul anterior articolul urmator

„Surprizele“ litoralului românesc: „N-am întâlnit aşa ceva până ieri. Şi avem mulţi ani de mare“

47
5 Jul 2020 15:40:36
Autor: Alina Mitran
Urmele nesimţirii la tot pasul FOTO: Aurel Dascălu, turist
Urmele nesimţirii la tot pasul FOTO: Aurel Dascălu, turist

Doi tineri din Olt, care au ales litoralul românesc pentru că au trei copii mici şi se tem de complicaţii în timpul vacanţei, s-au lovit crunt de „grija“ celor care se plâng de faptul că românii nu-şi cheltuie banii în ţară.

Tinerii sunt din judeţul Olt, lucrează în învăţământ şi au trei copii mici. Au ales încă din iarnă o vacanţă pe litoralul românesc, rezervând cazarea într-un hotel de patru stele la Mamaia. S-a întâmplat să aleagă inspirat, cu atât mai mult având în vedere contextul actual. Au plătit, spune Aurel Dascălu, 2.450 lei pentru cazarea într-un apartament dotat şi cu bucătărie, preţul pentru un sejur all inclusive în România fiindu-le inaccesibil financiar. Tichetele de vacanţă le-au putut folosi doar o parte, pentru că cele care îi reveneau bărbatului au fost „rătăcite“ de Poşta Română, o poveste foarte încâlcită şi încă neelucidată.

În ceea ce priveşte vacanţa de anul acesta, toate păreau să se fi aranjat în cele din urmă bine, faptul că soţia s-a angajat să pregătească mâncarea tot sejurul diminuând riscul sanitar pentru întreaga familie, e drept, cu preţul de a se bucura mai puţin de vacanţă decât copiii şi soţul.  Doar că sâmbătă, în prima zi pe plajă, când copiii de-abia aşteptau bălăceala în apa mării, familia Dascălu a găsit, ca şi ceilalţi turişti veniţi în zona Mamaia Nord, apa mării plină de alge.

„N-am întâlnit aşa ceva până ieri. Şi avem mulţi ani de mare. Dar astăzi se pare că s-au mai amestecat, s-au mai tras, s-au mai... De obicei, erau alge doi-trei metri lângă mal şi după ce avansai nu mai erau. Dar acum, nu, cât am mers până la geamandură - 50 de metri, 50 de metri a fost aceeaşi situaţie. Cei de pe plajă au mai intrat, au mai... Ce să faci, vii cu copiii la mare! Luasem şi noi în calcul să mergem în altă parte, dar cu trei copii ne e greu să ne plimbăm, trebuia să mergem câţiva kilometri să vedem cum e în altă parte. Noi am mai prins perioade când erau scoase algele la mal şi era stratul de o jumătate de metru, mirosea urât, dar Mamaia în general avea plaje frumoase“, a prezentat, pentru Adevărul, bărbatul situaţia.

O mare de alge la Mamaia, spre disperarea turiştilor FOTO: Aurel Dascălu

Zona staţiunii este una, altfel, selectă. Maşinile din parcările hotelurilor te-ar putea duce cu gândul la o plajă aglomerată. Nu e cazul, spune Aurel Dascălu, deşi au trecut şi printr-un alt episod neplăcut legat de faptul că nu li s-a permis să tulbure priveliştea celor care îşi permit să închirieze şezlongurile pe plajă.

„Deocamdată, e destul de aerisit. Bineînţeles, cum ne-am aşezat a venit cineva şi ne-a dat la o parte că trebuie să fie până la mare gol în zona de şezlonguri. Şi ne-am postat undeva tot lângă mare, dar într-o zonă unde nu sunt şezlonguri, zona de cearşafuri, unde nu e nimeni. Iar pe o zonă stânga-dreapta câte 100 de metri, zona de cearşafuri lângă plajă, sunt 2-3-4 oameni“, a mai spus bărbatul.

„Mai e o mască ici-colo aruncată, o pungă...“

Grija oamenilor, pe de altă parte, pentru propria sănătate e şi nu prea e mai mare decât altădată, spun turiştii olteni. „Nu mi se pare nicio schimbare. Ieri, cred, am văzut un singur grup, sau două, care au intrat cu mască în hotel, în rest, lumea mi se pare relaxată. Suntem într-o zonă unde nu sunt foarte multe terase sau fast-food-uri. Noi ne facem singuri mâncare, pentru că avem un apartament cu bucătărie, şi dacă suntem cu copiii avem alt regim. Preferam cu mâncare de obicei, dar cred că anul ăsta ne-a prins mai bine, să nu mai umblăm prin restaurante cu copiii, pentru că cei mici pun mâna peste tot, chiar dacă te-nţelegi cu ei - hai să nu atingem, să nu...“, a mai spus bărbatul.

Că există, însă, şi turişti care mai pun din când în când masca o dovedesc „urmele“ lăsate pe plajă la tot pasul. Dacă în anii trecuţi găseai ambalajele alimentelor consumate pe plajă, acum se adaugă şi măştile aruncate la întâmplare, amestecate cu algele pe care doar marea le îndepărtează, mâna omului nu se vede niciunde.

„Mâna omului nu există, nu. Mai e o mască, ici-colo, aruncată, o pungă... Noi suntem obişnuiţi, nu suntem pretenţioşi. M-aştepatm să fie lume mai multă, în sensul că dacă nu s-a plecat aşa în afară... Dar nu sunt“, a conchis tânărul turist din Olt care de-abia şi-a început vacanţa la mare şi speră să se fi terminat surprizele neplăcute.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

47 Comentarii

Relon Mask
5.07.2020, 16:02:51

Mamaia este de departe pe ultimul loc in lume ca raport cost/beneficii pt un se jur la mare! Nu numai hotelierii (cu mici exceptii) isi bat joc de turisti, dar mai ales administratiile plajelor !!!!

+21 (23 voturi)
Realist
5.07.2020, 17:10:30

Este rusinos, scandalos, stupid, ca dupa atatia amar de ani, Administratia Plajelor este tot la nivel de ... balta !

+11 (13 voturi)
Ia Ghiciti cine sunt
5.07.2020, 17:10:12

O melodie super, Natalia Tsarikova canta o melodie a lui Nightwish: https://www.youtube.com/watch?v=zfzIDdHql1s Советский Марш ceva super: https://www.youtube.com/watch?v=YZuAf7VAeKg

-12 (16 voturi)
Ovidiu Lazar
5.07.2020, 17:30:56

Eu at trait la mare si v-a pot spune ca acest fenomen s-e repeta la 4-5 ani. Mare parte de vino o au ingrsamintele folosite in agricultura care datorita unor ploi grele, ajund in mare. Nitrogen plus temperaturi inalte aduc algele.

+4 (6 voturi)
ivanhoe zoom
5.07.2020, 17:53:04

Noi nebugetarii cand vom primi vouchere?

+8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (47)