Teatrul de Stat Constanţa, distins cu Ordinul Naţional „Meritul Cultural” în grad de Comandor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis şi directorului Teatrului de Stat Constanţa,Erwin Şimşensohn foto: TSC
Klaus Iohannis şi directorului Teatrului de Stat Constanţa,Erwin Şimşensohn foto: TSC

Teatrul de Stat Constanţa a fost fondat în anul 1951 prin Decret al Consiliului de Miniştri, iar spectacolul inaugural, cu premiera în data de 2 mai 1951, a fost comedia lui I.L.Caragiale „O scrisoare pierdută”, capodoperă a artei scenice româneşti.

Teatrul de Stat Constanţa a fost distins, la împlinirea a 70 de ani de la înfiinţare şi după mai mult de 400 de premiere, cu Ordinul Naţional „Meritul Cultural” în grad de Comandor.

În cadrul unei festivităţi organizate la Palatul Cotroceni, Ordinul a fost înmânat joi, 13 ianuarie, de preşedintele României Klaus Iohannis, directorului Teatrului de Stat Constanţa, regizorul Erwin Şimşensohn, însoţit la ceremonie de Liviu Manolache – actor, compozitor şi regizor, care anul acesta sărbătoreşte 40 de ani de la debutul său pe scenă, în 1982.

„Mă bucur să-i felicit pe cei care, în cei 70 de ani de la înfiinţare, au urcat pe scena Teatrului de Stat Constanţa, slujind peste milenii muza lui Ovidius. (...). Vă felicit pentru înaltele distincţii primite! Cu ocazia apropiatei celebrări a Zilei Culturii Naţionale, vă doresc să rămâneţi în sufletul publicului mulţi ani de acum înainte, iar opera dumneavoastră să rămână pentru totdeauna între valoroasele repere ale culturii noastre. Vă mulţumesc”, a spus preşedintele României.

Erwin Şimşensohn, directorul general al Teatrului de Stat Constanţa a declarat că „acordarea Ordinului Meritul Cultural teatrului nostru reprezintă o încurajare, o recunoaştere a valoroaselor proiecte realizate de Teatrul de Stat Constanţa, a realizărilor din prezent şi din trecut şi un omagiu postum adus tuturor celor care şi-au dăruit vieţile scenei constănţene”.

Klaus Iohannis si directorului Teatrului de Stat Constanţa regizorul Erwin Şimşensohn

Erwin Şimşensohn, directorul Teatrului şi Klaus Iohannis foto: TSC

70 de ani de teatru la Constanţa

Teatrul a fost fondat în anul 1951 prin Decret al Consiliului de Miniştri, iar spectacolul inaugural al Teatrului de Stat Constanţa, cu premiera în data de 2 mai 1951, a fost comedia lui I.L.Caragiale „O scrisoare pierdută”, capodoperă a artei scenice româneşti.

De-a lungul deceniilor de existenţă, teatrul a avut şi are mari actori, mari regizori, pe scenele sale s-au montat piese ale unor mari dramaturgi români şi străini şi se poate lăuda, până în ziua de azi, cu numeroase premiere pe ţară: „Vilegiatura” şi „Nora şi soacra” de Goldoni, „Noaptea iguanei” de Tennessee Williams, „Nu va fi război în Troia” de Jean Giraudoux, „Diavolul la Boston” de Lion Feuchtwanger, „Operă pentru viitorii dictatori” de Andonis Doriadis sau spectacole ce se joacă în prezent, ca „Şobolanul rege” de Matei Vişniec, „Uciderea lui Gonzago” de Nedialko Iordanov, „Lasă-mă să intru” de John Ajvide Lindqvist, „Ziua Z” de Ionuţ Sociu.

„Serile de teatru antic”, eveniment cu aură de legendă, au reprezentat, în analele „Teatrului Dramatic Ovidius”, un moment important ce îşi găseşte în prezent continuitatea prin organizarea Festivalului Internaţional de Teatru, care a avut patru ediţii, cea mai recentă fiind cea din 2019, înainte de pandemie.

În prezent, teatrul constănţean participă în cadrul unui proiect iniţiat de Uniunea Teatrelor din Europa, alături de 14 dintre cele mai prestigioase teatre din Europa. Proiectul va prilejui realizarea unei importante coproducţii internaţionale şi participarea la turnee în Europa, precum şi la o bursă de spectacole în cadrul unui Festival ce se va desfăşura în Portugalia.

Repertoriul din prezent al teatrului este unul bogat, variat şi valoros, răspunzând necesităţilor publicului constănţean. „Facem, de asemenea, toate eforturile pentru a ne adapta condiţiilor extraordinare din această perioadă, în care, după restricţiile impuse de pandemie, ne confruntăm şi cu lipsa unui spaţiu de joc, sala TSC fiind în curs de renovare”, spun reprezentanţii TSC.

Vă recomandăm şi: 

Şefa serviciului economic din cadrul Agenţiei de Salvare a Vieţii pe Mare, trimisă în judecată de DNA

Cum au vrut sovieticii să ne înlocuiască leul cu rubla şi ne-au luat flota după 23 August 1944

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite