Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Teofana, nouă sfântă din calendarul ortodox. Este prima călugăriţă româncă ştiută, pomenită la 28 octombrie

1
23 May 2022 17:24:16
Autor: Călin Gavrilaş
Sfanta Teofana Basarab
Sfanta Teofana Basarab

Biserico Ortodoxă Română a proclamat canonizarea unei noi sfinte. Ea este cunoscută ca fiind prima călugăriţă de origine română din istorie.

La 21 mai a fost proclamată canonizarea Sfintei Cuvioase Teofana Basarab, prima monahie din istorie cunoscută ca fiind de origine română, relatează Basilica. Ea va fi pomenită în ziua de 28 octombrie.
 
Cuvioasa Teofana Basarab s-a născut ca Teodora în familia lui Basarab I, primului domnitor al Ţării Româneşti (1310- 1352), fiul lui Tihomir voievod din stânga Oltului. 
 
Ea s-a căsătorit în anul 1322 cu Ivan Alexandru, prinţ de Loveci, cu care a avut trei băieţi şi o fată (Mihail Asan, Ivan Straţimir, Ivan Asan şi Vasilisa), dar doi dintre fii au murit în războaie. În anul 1331 şi-a urmat soţul, devenit Ţarul Bulgariei, în capitala Târnovo.
 
Teodora a fost alături şi de Ivan Straţimir, devenit ţar de Vidin, după despărţirea imperiului bulgar în două. A înfiinţat la Loveci, la Târnovo şi apoi la Vidin centre de copişti care realizau cărţi de cult şi lucrări despre viaţa ascetică şi duhovnicească, arată Basilica.
 
În 1345 ţarul s-a despărţit de ea în favoarea unei femei de altă credinţă, care după botez a primit tot numele de Teodora, iar Teodora Basarab s-a retras într-o mănăstire, alegând să rămână în Bulgaria pentru a nu strica relaţiile dintre Ţaratul Bulgar şi Ţara Românească.
 
Sursa citată arată că nu se cunoaşte exact locul unde a fost tunsă în monahism sub numele Teofana, dar se crede că este vorba despre o mănăstire de lângă Târnovo. După împărţirea imperiului bulgar, monahia Teofana şi-a urmat fiul, stabilindu-se la mănăstirea Albotina din Timocul Bulgăresc, situată la 20 de kilometri depărtare de Vidin.
 
Conform tradiţiei românilor care trăiesc în acea zonă, Teofana a fost îngropată în faţa altarului bisericii săpate în stâncă de la Mănăstirea Albotina de lângă Vidin. Data exactă a morţii nu se ştie. În fiecare an, pe 28 octombrie, credincioşii din Vidin o cinstesc pe Sfânta Teofana Basarab. 
 
 

Vă recomandăm şi: 

 
Mai sunt două zile pentru a oferi gratuit 3,5% din impozitul pe venit. Băiatul care poate fi ajutat să meargă
 
DSVSA Constanţa, prejudiciată cu 60.000 de euro. DNA îl acuză pe directorul Geronimo Brănescu de abuz în serviciu

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

fact check
23.05.2022, 17:48:32

... n-are anul zile cati sfinti exista de sarbatorit...prin sate, taranul a ajuns sa stea in bar si sa o bata in cap cat e ziua de lunga pe motiv de...sfantul X sau sfantul Y dar na, popimii ii trebuie prostime

Modifică Setările