Terapie cu câini pentru copiii cu probleme, la Constanţa. Sunny este preferatul celor mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sunny, la joacă cu micuţii din Centrul Marea Neagră
Sunny, la joacă cu micuţii din Centrul Marea Neagră

Sunny, o căţeluşă rasa golden retriever, este vedeta centrului „Marea Neagră“ din Constanţa. Patrupedul îl ajută pe psihologul Adrian Gemănaru în diverse sesiuni de terapie pentru copii.

 Terapia canină este una din cele mai bune metode de recuperare a copiilor cu dizabilităţi, spune Adrian Gemănaru, coordonatorul Centrului Marea Neagră, alături de soţia sa, Cristina, psiholog la rândul ei. „Am văzut un copil care să fie refractar la relaţia cu terapeutul, dar niciodată la relaţia cu câinele. Este extraordinar“, adaugă el.

Pentru a putea face terapie cu câinii, psihologul constănţean a luat cursuri de două săptămâni în Ungaria, la un centru pentru copiii cu dizabilităţi, obţinând o diplomă atentată internaţional pentru terapie cu câini.
Sunny, în vârstă de şase ani, a trecut prin trei centre din Ungaria, unde a ajutat sute de copii cu nevoie speciale.

„M-a costat 1.000 de euro. El a obţinut 95 de puncte din 100 la relaţia dintre copil şi câine. Şi mi s-a dovedit acest lucru. Noi lucrăm aici cu copii agresivi, iar căţelul nu a avut niciodată vreo reacţie urâtă faţă de vreunul dintre ei“, spune psihologul. „Nu am văzut aşa câine. Poţi să îl calci pe lăbuţe, să îl tragi de urechi. Nu se supără niciodată pe copii. Dacă îl ţin trei zile nemâncat şi apoi îi pun mâncare în farfurie, nu se duce să mănânce, ci vine întâi la copii să fie mângâiat“, spune psihologul Adrian Gemănaru. De ziua lui, pe 5 martie, i-au serbat cu toţii ziua de naştere.

Terapie cu câini pentru copiii cu probleme

O partidă de fotbal cu Sunny

În cadrul terapiei, la început, fiecare copil salută câinele, îl mângâie, după care încep lecţiile. Micuţul trebuie să recunoască părţile corpului câinelui. În funcţie de cum au chef cei mici, se derulează diverse activităţi: fiecare copil aruncă o jucărie, pe care Sunny trebuie să o înapoieze. Sunt felicitaţi atât cei mici, cât şi câinele. Apoi, se încinge o partidă de fotbal. Aceste exerciţii fac parte din terapia de grup. La centru mai are loc şi terapia individuală, între psiholog, copil şi câine. „Pot să las fără niciun fel de teamă copilul singur cu câinile. Am încredere totală în el“, spune Adrian Gemănaru.

Consiliul Judeţean Constanţa, împotriva proiectului

La Constanţa ar fi putut să se facă şi terapie cu delfini, psihologul fiind acreditat internaţional şi în terapia cu aceste mamifere. Cursurile le-a făcut în Turcia, anul trecut, în perioada ianuarie – iunie şi l-au costat 10.000 de euro. „ Eu am fost singurul român, alături de patru austrieci, trei nemţi, un englez şi un francez“, povesteşte el. Acolo a lucrat alături de delfinul Suerra, într-un bazin adânc de şase metri. „În timpul lecţiilor am învăţat cum să-i ajut pe copii să-şi menţină controlul corporal alături de un delfin care are peste 300 de kilograme. De regulă, se lucrează cu delfini masculi întrucât femelele sunt mai agresive. Apoi, am învăţat cum să ajut un copil să se prindă de dorsala delfinului şi să înoate împreună“, spune el.

Prezenţa delfinului aduce o starea de relaxare unui micuţ. Este un lucru cu atât mai important când este vorba de un copil agresiv, cu ADHD. Delfinul emite unde sonore, numite Alpha, care aduc o stare de relaxare copilului. De aceea este indicat ca imediat după terapia cu delfinul să se facă terapia psihologică.

Adrian Gemănaru spune că tot ceea ce a învăţat el la cursuri urma să aplice la Constanţa. Între Centrul Marea Neagră şi Delfinariul Constanţa s-a încheiat un parteneriat, ideea s-a promovat la nivel local şi naţional, însă, deodată, Consiliul Judeţean Constanţa, care are în administrare Delfinariul, a spus pas. „Nu ni s-a explicat în mod concret ce a stat la baza schimbării atitudinii.

Cred că s-au speriat de amploarea pe care o luase evenimentul, având deja 124 de copii din toată lumea care s-au înscris iniţial şi liste de aşteptare“, spune psihologul. După o lună, Pei Pei, singurul delfin mascul din România, a murit.
Foarte multe familii cu copii cu nevoie speciale ar fi venit în România numai pentru ca micuţii să beneficiaze de o astfel de terapie. Costul ar fi fost de 900 de lei pentru cinci şedinţe cu delfinii şi alte cinci cu caii şi 10 de terapie psihologică. În Turcia, costurile ajung până la 7.500 de euro.

Terapie cu câini pentru copiii cu probleme

Juristul care a devenit psiholog, din dragoste pentru copii

Centrul Marea Neagră, situat pe strada Andrei Mureşanu, nr. 8, s-a deschis în 2009. Adrian Gemănaru, împreună cu soţia sa, Cristina, au început cu un cabinet de psihologie. „Lucram de la ora 8.00 la 22.oo. Nu mai aveam timp de nimic“, îşi aminteşte el. El a absolvit Facultate de Drept şi timp de şapte ani a fost şeful Biroului judiciar din cadrul Jandarmeriei Constanţa. „Soţia lucra deja la psiholog şi eu o mai ajutam la unele proiecte. Mi-a plăcut atât de mult ceea ce făcea că am renunţat la meseria mea şi am devenit psiholog“, mărturiseşte el.

Apoi au deschis un centru, cu patru săli de terapie. După doi ani, au avut şapte cabinete şi după alţi doi ani au deschis actualul Centru Marea Neagră, cu nu mai puţin de 14 săli de terapie. 20 de psihologi stau la dispoziţia celor cu nevoi speciale zi de zi, cu excepţia week-endului.
În prezent, aici sunt trataţi 70 de copii cu diverse deficienţe: ADHD, autism, sindrom Down, retard mintal, tetrapareză spastică. Pentru ca un copil să fie înscris în program, părintele trebuie să depună o cerere însoţită de un aviz de la medicul curant şi unul de la medicul de familie.

Terapie gratuită

90% dintre copii beneficiază gratuit de terapie. „Noi ne descurcăm cu cei 2% din venit pe care ni-l dau părinţii, rudele şi prietenii celor care vin la noi pentru terapie şi din contracte de sponsorizări. Mai sunt însă şi părinţi, puţini ce-i drept, care nu vor să ştie ceilalţi că micuţii lor au astfel de probleme şi nu îi anunţă că avem nevoie de cei 2%. Şi atunci, ei achită  costul terapiei, de 30 de lei şedinţa“, spune el.

Cel mai mic copil care este tratat aici are un an şi şapte luni, iar cel mai mare are 12 ani. Cel mic nu are încă un diagnostic, întrucât este prea devreme să i se pună unul, însă părinţii au observat că ceva nu este în regulă cu el şi l-au adus la centru. De regulă, la vârsta de 3 ani se poate pune un diagnostic corect.

De altfel, cel mai bine este să se înceapă terapia la această vârstă. „Dacă terapia începe înainte de împlinirea vârstei de trei ani, recuperarea copilului poate atinge 85% din abilităţile unui copil normal.

Dacă terapia începe între trei şi cinci ani, recuperarea este între 50 – 85%. Acum, depinde ce urmăreşti. Sunt părinţi care sunt mulţumiţi doar dacă facem copilul să nu mai ţine continuu. «Vecinii nu mai suportă, trebuie să ne mutăm din apartament», se plâng părinţii. Micuţii, prin aceste ţipete continue, îi fac sclavi pe cei din jur, este modalitatea lor de comunicare, aşa obţin ceea ce vor“, explică psihologul.

Terapie cu câini pentru copiii cu probleme

La Centrul Marea Neagră se derulează mai multe terapii: de grup sau individuale. Cei mici învaţă să socializeze, fac logopedie, învaţă culorile, mirosurile, cifrele, sunetele. În centru există şi o cameră de terapie senzorială, singura din Dobrogea, unde micuţii sunt nevoiţi să reacţioneze la stimuli mai puternici: vizual, olfactiv, auditiv, tactil, dar şi o sală de kinetoterapie. De departe, cea mai plăcută pentru ei este terapia cu căţelul Sunny.

În afara centrului, începând de luna trecută, mai mulţi copii cu dizabilităţi beneficiază gratuit de şedinţe de hidrokinetoterapie la bazinul de înot Atena Sport Club, deschis de medaliatul olimpic Răzvan Florea, la Constanţa.
 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite