FOTO Tinerii cu care Constanţa se mândreşte. Cultura şi afacerile au un viitor strălucit la malul mării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Maxim a înfiinţat City Hub Constanţa. FOTO Arhiva Personală
Victor Maxim a înfiinţat City Hub Constanţa. FOTO Arhiva Personală

Constanţa nu duce lipsa de tineri care au ieşit din anonimat. Şi nu ne referim la cei care dansează vara pe carele alegorile în staţiunea Mamaia, ci la oamenii care de la 16 şi până la 30 ani au demonstrat că pot să strălucească. Ideile lor puse în practică în ultimii ani au făcut ca oraşul de la malul mării să iasă din anonimat, iar constănţenii se mândresc cu asta.

Constanţa suferă la capitolul cultură. Poate tocmai de aceea, proiectele care au apărut încă de vara trecută şi care încep timid să educe publicul sunt şi cele mai interesante. 

De la marketing la cultură

Victor Maxim este unul dintre oamenii care şi-a legat numele de Constanţa. Tânărul antreprenor şi om de marketing a devenit cunoscut în vara lui 2013 atunci când revista Forbes l-a nominalizat ca unul dintre antreprenorii şi voluntarii de succes ai României. Victor a trecut la 17 ani prin experienţa unei multinaţionale - institutul de cercetare GfK România şi la scurt timp el şi-a creat propria reţea de publicitate indoor. 

Înainte de criză, Victor Maxim a lansat revista Business People care avea două suplimente şi un tiraj de 22.000 exemplare. Activitatea lui de voluntar al organizaţiei Let's Do it, Romania! l-a adus din nou în prim plan. Tânărul constănţean a reuşit să facă monitorizarea plajei dintre Mamaia şi Năvodari în toamna lui 2014. Apoi a organizat cu Ambasada SUA o acţiune de curăţare a deşeurilor de pe plajă, la care au participat peste o sutp de militari americani cantonaţi în baza Mihail Kogălnieanu şi însuşi însărcinatul cu afaceri al Ambasadei, Dean Thompson. 

Revenind la ideea de culturalizare a oraşului Constanţa, ultimul proiect al lui Victor Maxim este înfiinţarea City Hub. El a obţinut un spaţiu imens în Tomis Mall - centrul comercial din centrul oraşului Constanţa pentru a înfiinţa un loc pentru tinerii care au idei bune. 

City Hub are mai multe săli de conferinţe, spaţii de lectură şi prima bibliotecă privată din oraşul Constanţa - Biblioteca Colorată. Acest din urmă proiect a fost făcut tot prin insistenţa lui Maxim. El a discutat cu toate marile edituri prezente la Târgul de Carte de la Bucureşti şi a reuşit să le facă să doneze aproape 10.000 de volume noi. 

Ideea unei biblioteci a plecat din vara lui 2014, când Victor Maxim a deschis mai multe biblioteci temporare în parcurile din Constanţa şi în Piaţa Ovidiu. Odată cu venirea iernii el avea două opţiuni - găseşte un spaţiu pentru o bibliotecă sau pune toate cărţile în cutii până la 1 mai. A mers pe prima variantă şi acum proiectul său este vizitat de mii de persoane în fiecare lună. Oricine poate să împrumute gratuit o carte sau să o citească în sala de lectură de la etajul III al Tomis Mall

Dar culturalizarea oraşului nu se opreşte la cărţi. City Hub a adus la cinematograful Cityplex cele mai bune filme documentare britanice cu ajutorul British Council şi găzduieşte în fiecare săptămână evenimentele ong-urilor de la malul mării. Totul este oferit gratuit celor care aduc valoare şi ceva nou pentru localnici. 

Afacere pe două roţi

Printre cei care beneficiază de ceea ce oferă City Hub este şi Andrei Eduard Burghelia. În vara lui 2014 el pornea prima afacere a unui elev de 16 ani din Constanţa. Proiectul lui - curierat pe bicicletă - a ajuns să fie apreciat de o ţară întreagă. 

Eduard şi Mihnea, au înfiinţat o firmă de curierat rapid pe două roţi. Ideea lor a ajuns la o competiţie de antreprenoriat şi primit titlul de "Cel mai bun plan de afacere". Comenzile au început să curgă şi cei doi tineri au încheiat între timp un contract cu o firmă de curierat care are o reţea naţională. Ei preiau pachetele de la clienţi şi apoi le predau firmei mai mari, dar preţul lor pentru o expediere naţională este mai mic. 

Eduard Burghelia a intrat din nou în atenţia publică după ce a condus echipa care l-a reclamat pe primarul Radu Mazăre la DNA pentru că nu a eliberat abonamentele pentru transport în comun la preţ redus, aşa cum cere legea. După ani de zile de încăpăţânare, edilul a cedat presiunilor şi a oferit facilităţile elevilor. Andrei Eduard Burghelia a fost primul elev din Constanţa care a primit abonamentul redus la jumătate de preţ.

Andrei Eduard Burghelia de la Asociaţia Elevilor din Constanţa la DNA depunând denunţul la adresa lui Radu Mazăre Foto Sînziana Ionescu

Andrei Eduard Burghelia. FOTO Adevărul

Vă mai recomandăm:

Biblioteca Colorată are brad de cărţi. Peste 400 de volume au fost frumos aranjate pentru a crea simbolul Crăciunului

FOTO VIDEO Cultura e la modă! La Constanţa a fost deschisă prima bibliotecă într-un Mall

Radu Mazăre, înfrânt de elevi. O lecţie în 11 paşi dată de juniorii democraţiei

Elevii din Constanţa au depus plângere penală la DNA împotriva primarului. Liderii elevilor: „Radu Mazăre ne-a spus că îşi bagă p... în Legea Educaţiei“

RATC Constanţa va elibera elevilor abonamente reduse cu 50% din 23 februarie

Radu Mazăre a cedat: Primăria va acorda subvenţie de 50% pentru transportul tuturor elevilor

Elevii, mai aproape de postura de administratori ai şcolilor. Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor susţine iniţiativa venită de la Constanţa

Directorii atenţionaţi de Inspectoratul Şcolar să colaboreze cu elevii de la Consiliul Judeţean. Mazăre a promis tinerilor 1 milion euro

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite