Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Moartea clinică, explicată de specialişti. De la Raiul promis de Biblie până la „visele“ analizate de medici

4
17 Mar 2015 01:40:01
Autor: Adrian Boioglu
Moartea clinică, explicată. FOTO Arhiva
Moartea clinică, explicată. FOTO Arhiva

Atunci când vorbim de moarte clinică, experienţe extra-corporale sau momente care sunt asimilate trecerii în lumea de dincolo părerile specialiştilor sunt împărţite. Pe de o parte, medicii nu ştiu încă dacă au de-a face cu un fenomen care este asemănător unui vis şi nici preoţii nu discută deschis despre asta.

Subiectul a fost tratat în cărţi care sunt controversate, iar felul în care pacienţii care au trecut prin asta îl descriu pare să fie la limita fantasticului. Chiar şi aşa, preoţii au reuşit să atragă discuţia pe ideea de nemurirea sufletului, iar medicii merg spre ipoteze care ţin de creierul care nu este suficient exploatat sau folosit de om. 
 
Biserica Catolică şi-a exprimat destul de clar punctul de vedere. Din punctul ei de vedere "experienţele de revenire din moartea clinică sunt un argument sau o dovadă a existenţei lui Dumnezeu, dar nu sunt o demonstraţie. Sunt un argument că există viaţă dincolo de această viaţă", spune preotul greco-catolic Dumitru Suciu. 
 
Biserica Ortodoxă este ceva mai prudentă în interpretarea acestui moment. 
 

Interpretarea religioasă

 
Echipa "Adevărul" a discutat cu părintele Vlad Maxim de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa despre acest subiect delicat. 
 
Preotul spune că Biserica Ortodoxă invită de obicei la precauţie şi, cu toate că nu a formulat un răspuns oficial la această problemă, presupune că oamenii care suportat moartea clinică nu au fost în adevăratul iad sau rai. 
 
"Ei doar au contemplat şi au presimţit acele stări", crede părintele Vlad Maxim. 
 
Preotul ortodox este de părere că Biserica Ortodoxă nu a abordat încă "această realitate psiho-fizică deoarece studiile medicale şi afirmaţiile cercetătorilor nu întrunesc consensul cu privire la clasificarea acestor experienţe ca aparţinând spaţiului spiritului sau unor procese de natură chimică sau fiziologică a organismului."
 
Vlad Maxim este convins că doar odată ce concluziile obiective ale specialiştilor vor fi formulate Biserica se va putea pronunţa. Pe de altă parte, Biserica are o învăţătură foarte clară referitoare la starea sufletelor după moarte şi totul este "explicit şi argumentat", a încheiat părintele Vlad Maxim. 
 

Părintele Vlad Maxim de la Catedrala Arhiepiscopală Constanţa

Visele şi nevoia de speranţă

 
Psihoterapeutul Cristina Cazan de la Spitalul Clinic Ovidius din Constanţa mărturiseşte că nu s-a întâlnit cu astfel de experienţe, dar are o opinie formată în legătură cu ceea ce se întâmplă în moartea clinică. 
 
Medicul constănţean a explicat pentru "Adevărul" că în timpul unei operaţii, "anestezia reprezintă o suspendare a ansamblului de sensibilităţi a organismului. Ea antrenează o pierdere completă a stării de conştienţă obţinută pe diverse căi. Atunci când această stare de somn profund este depăşită şi nu mai există activitate cerebrală apar diverse fenomene explicate de o serie de teorii ştiinţifice, religioase şi filosofice".
 
Doctorul Cristina Cazan aminteşte că în toate istorisirile se regăsesc cîteva elemente comune: lumină puternică, părăsirea propriului corp, posibilitatea de a auzi şi a vedea din levitaţie persoanele din jurul tău, trecerea către cer, tunelul luminos şi parcurgerea întregii vieţi. 
 
În acele momente, cei mai mulţi dintre pacienţi povestesc că sunt cuprinşi de linişte, împăcare, călăuziţi de voci calde şi de multă dragoste, dar există şi oameni care povestesc de locuri reci şi întunecoase, voci triste, disperate, o imagine asociată iadului. 
 
Psihoterapeutul crede că toate aceste lucruri pe care le povestesc cei care se întorc dintr-o astfel de experienţă sunt probabil generate de teama de moarte, "de proiecţii ale subconştientului, inspirate de nevoia, speranţa de a continua să existăm. Sau poate că acestor oameni li se oferă şansa de a vedea că această viaţă este doar o etapă de pregătire pentru o altă viaţă, de izbăvire prin spiritualizare, cu scopul de a vedea altă lume".
 
Doctorul Cristina Cazan spune că un moment de acest fel este însoţit "de o încărcătură emoţională profundă care poate să marcheze şi să nu lase uitarea să intervină. Ce ar putea fi mai mult decât dovada că dincolo ne-ar putea întâmpina o lumină vie, purtătoare de viaţă, conştiinţă, iubire şi compasiune", a încheiat psihoterapeutul din Constanţa. 
 

dr. Cristina Cazan, psihoterapeut la Ovidius Clinical Hospital
 

Vă mai recomandăm:
 
„Tatăl Nostru”, înţelesurile ascunse ale rugăciunii. Ce înseamnă „Vie împărăţia Ta”, de ce Îi cerem Domnului pâine şi de ce spunem „Amin” - explicaţiile preoţilor
 
FOTO Părintele Elefterie de la Dervent: de la copilul paralizat la medicul popular care a prezis sfârşitul comunismului în România
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Realist
17.03.2015, 08:54:33

Acest subiect popular pleaca de la mai multi falsi piloni de sustinere : - o grava fractiunea logicii: nu poti aduce dovezi despre un ipotetic "dincolo" daca nu ai murit ! Caci nu s-a intors nimeni la viata dupa moartea biologica - adica dupa ce ti-au murit/descompus celulele cerebrale critice !; - o confuzie a termenului de "moarte clinica" generata de mass-media : nu esti mort cand te afli in faza de "moarte clinica" ! Anumite procese cerebrale reflexe si inconstiente continua - chiar si haotic, in avarie - de unde si sezatii si aminitiri haotice; - exista si o problema medicala, legala si etica - exista dificultati in a stabili care este momentul decesului real, adica starea in care daunele cerebrale nu mai pot fi reparate prin nicio metdoda (de aici si cazurile unor persoane declarate decedate dar "reinviate" - pur si simplu erori medico-legale); - peste toate sta dorinta noastra disperata de a trai vesnic, adanc inscrisa in ADN-ul tuturor fiintelor vii. De aici refuzul de a accepta logica si evidenta - tot ce se naste mai si moare, cel putin pentru fiintele biologice. Dar suntem pe cale sa trecem la etapa tehnologica, iar atunci definitiile se vor schimba ...

+1 (5 voturi)
. tarabostess
17.03.2015, 08:59:38

Am citit cateva lucruri legate de acest subiect. Nici una din explicatii nu cred ca este satisfacatoare. Am o intrebare la care nu da nimeni raspunsul: de ce in momentul mortii se produc acele reactii chimice? Care este sensul? Corpul stie ce urmeaza, respectiv moartea. Atunci de ce pare ca pregateste ceva? In plus, exista marturiile calatoriilor in afara corpului ( si ma refer aici la oameni care au vazut lucruri pe care nu aveau cum sa le vada decat din alta pozitie decat culcat in pat ) care nu pot fi explicate prin simple reactii chimice. Si mai sunt si alte lucruri. Se pare ca dupa revenire din moarte clinica, multi dintre cei care au respectiva experienta se schimba profund in bine...Doar niste rectii chimice pot determina schimbari atat de mari ( schimbari care in mod normal nu apar decat in urma unor experiente de viata deosebite )?

+1 (7 voturi)
Ziarul Minciuna
17.03.2015, 22:16:25

Nu inteleg de unde gasesc ei legatura intre moartea clinica si experientele asa zise in afara trupului (intr-o alta dimensiune sau realitate) si ce relateaza Biblia despre moarte. In primul rand, Biblia spune clar ca oamenii cand mor, "dorm", asteptand ca in vremurile de sfarsit Dumnezeu sa-i invie. Cu alte cuvinte, atunci cand mori, creierul se opresti si dormi. Nu treci in nicio lume de dincolo. Lumea de dincolo nu este un concept biblic, ci unul pagan. De aici confuzia. Conform scripturilor crestine, omul moare, sufletul sau identitatea lui marcata de experientele, trairile si caracteristicile unice (stocata in creier) este salvata (se intoarce la Dumnzeu) iar trupul se transforma in materia din care a fost creat. In asteptarea invierii, cand sufletul(identitatea) va primi un trup nou, mortul doarme, fara sa simta nimic, fara sa auda nimic. Bineinteles, la fel ca si in somnul normal, nu realizezi cat de mult ai dormit atunci cand te trezesti, ca si cum totul a avut loc intr-o clipita. Asa ca toate aceste experiente de dupa moarte nu au loc decat in creier. Fara creier, omul nu poate experimenta nimic.

Florin Cornescu
7.04.2015, 09:38:41

https://www.youtube.com/watch?v=cISyGqFo2b4 si un documentar exceptional, urmariti in primul rand intre min 24- min 30 http://fymaaa.blogspot.ro/2012/01/faux-depart-2010-sur-les-experiences-de.html

Modifică Setările