Constanţa

articolul anterior articolul urmator

UPDATE Preoţii şi călugării din Arhiepiscopia Tomisului, obligaţi să meargă la Peştera Sf. Andrei în „interes profesional”

30
26 Nov 2020 19:44:30
Autor: Călin Gavrilaş
ÎPS Teodosie la Peştera Sf. Andrei - foto Arhivă
ÎPS Teodosie la Peştera Sf. Andrei - foto Arhivă

Singurul loc din judeţul Constanţa unde se va oficia liturghia pe 30 noiembrie este Peştera Sfântului Andrei. Toţi preoţii sunt obligaţi, printr-un ordin dat de ÎPS Teodosie, să meargă acolo. Ulterior, Arhiepiscopia a revenit asupra deciziei.

UPDATE Arhiepiscopia Tomisului a transmis vineri dimineaţa următorul comunicat: „Urmare a apariţiei în presă a unui document intern insuficient formulat, Arhiepiscopia Tomisului precizează că în ziua cinstirii Sf. Andrei, Sf. Liturghie se va oficia şi la parohiile din cuprinsul Arhiepiscopiei.Regretăm faptul că s-a putut înţelege eronat că la parohii nu se va mai oficia Sf. Liturghie.”

Ştirea iniţială:

Printr-o adresă semnată de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, toţi preoţii şi călugării din judeţul Constanţa sunt „delegaţi în interes profesional să săvârşească în sobor Sfânta Liturghie la Mănăstirea Peştera Sfântului Andrei din localitatea Ion Corvin”.

Decizia este luată, se arată în document, în contextul pandemiei actuale şi a carantinei instituitela nivelul judeţului Constanţa, „pentru deplina cinstire a Sfântului Apostol Andrei, creştinătorul românilor.”

Totodată, bisericile din judeţ vor rămâne, pe 30 noiembrie, deschise dar fără a se oficia Sfânta Liturghie.

Măsura luată de Arhiepiscopul Tomisului vine după ce instanţa nu i-a dat câştig de cauză şi nu a suspendat documentul emis de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă prin care s-a interzis pelerinajul în judeţul Constanţa.

IPS Teodosie i-a transmis o scrisoare deschisă premierului româniei în careîl acuză că tolerează „abuzuri” la adresa credincioşilor, interzicându-le dreptul de a se ruga.

Teodosie a avut un schimb de replici şi cu primarul Constanţei, Vergil Chiţac, după ce edilul a spus într-o emisiune televizată că „Arhiepiscopia trebuie să respecte regulile”. în replică, preoţii i-au săus: „Nu vă mai bateţi joc de noi! Nu faceţi religie din economie, luptându-vă cu cultele ca şi cum v-ar fi duşmani, nu parteneri sociali.”

Citeşte şi:

IPS Teodosie îi răspunde primarului: „Credincioşii au stat destul în frig, în vreme ce alţii au putut folosi metroul, mall-ul sau alte temple economice“

Reacţia Patriarhiei Române la „situaţia cu potenţial conflictual” de la Constanţa

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

Xi _ACId
26.11.2020, 20:01:39

ninja asta galbior de nivel 9 isi trimit locotenentii inainte sa provoace scandal BUIE MOR

+11 (15 voturi)
mitrut
26.11.2020, 20:07:04

Asta ori e nebun, ori face pe nebunul. Trebuie inchis la Socola, in ambele variante. Eventual in salon cu niste moaste.

+8 (14 voturi)
Cetăţeanul Turmentat
26.11.2020, 20:32:43

ÎPS Teodosie ar trebuie aruncat cat mai devreme in puscarie. Eu tot critic si tot critic BOR insa, pentru numele lui Dumnezeu, nu inteleg de ce nu il potolesc ei devreme ce este, de departe, cel mai sinistru prelat. Sa fie pentru ca toti gandesc, de fapt, exact ca el?!

+5 (11 voturi)
eu doar constat
26.11.2020, 20:11:35

Si vor completa toti din soborul de popi declaratiile care sa le dea dreptul sa circule in afara eparhiilor lor? Daca n-o vor avea, politia ii va putea amenda.

+2 (8 voturi)
Fiesta
26.11.2020, 20:22:02

Huuuooo!

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările