Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Totul despre Ciobănescul Românesc Carpatin, câinele care se adaptează oricărui habitat şi nu cunoaşte frica

4
15 Nov 2019 04:05:41
Autor: Călin Gavrilaş
FOTO: UCHR
FOTO: UCHR

Principalul criteriu de selecţie a câinilor din rasa Ciobănesc Românesc Carpatin a fost, timp de secole, utilitatea lor. Primul standard al rasei a fost redactat în 1934 de către Institutul Naţional Zootehnic.

Conform Uniunii Chinologice Royal (UCHR), Ciobănescul Românesc Carpatin a fost selecţionat dintr-o rasă endemică prezentă în spaţiul Carpato-Danubian. De secole, principalul criteriu de selecţie a fost utilitatea sa, acesta păstrându-şi caracterul intact până în prezent. Primul standard al rasei a fost redactat în 1934 de către Institutul Naţional Zootehnic.

Ca aspect general, Ciobănescul Carpatin este un câine de talie relativ mare, de tip lupoid, cu o structură compactă şi robustă care are un contur aproape pătrat şi o osatură puternică, corp de format rectangular, crupa lată, uşor înclinată, pieptul este lat şi adânc, umărul lung şi uşor înclinat. Dimorfismul sexual este bine marcat, masculii fiind mai înalţi şi mai puternici decât femelele. Este rezistent la boli şi condiţii de mediu şi hrană dificile, fapt ce îl face foarte uşor adaptabil oricărui habitat.

„Lungimea craniului este uşor mai mare sau egală cu jumătate din lungimea totală a capului. Lungimea corpului este întotdeauna mai mare decât înălţimea la greabăn.  Raportul general dintre lungimea corpului si inaltimea la greaban trebuie sa creeze impresia unei figuri cat mai compacte si robuste”, spun cei de la UCHR.

Ciobănescul Românesc Carpatin are un temperament calm şi bine echilibrat în special în cazul aglomerărilor urbane, devotamentul său pentru stăpân îl poate conduce până la sacrificiu, el necunoscând ce înseamna frica. Este rezistent, uşor de educat şi de dresat pentru pază, putându-se uşor adapta la un nou anturaj, rămânând însă rezervat cu străinii. Devine un apărator redutabil când stăpânul sau teritoriul sunt atacate.

Ciobănescul Românesc Carpatin este de tip mezocefalic, capul fiind puternic, dar nu greoi. Botul este puternic, se îngustează uşor spre vârf. Are muşcătura puternică şi cu o dantură bine dezvoltată, muşcătura este de tipul foarfecă sau cleşte. 

Ochii sunt destul de mici ca mărime în raport cu mărimea craniului, sunt aşezati oblic şi au o culoare brun închisă. Specific rasei este conturul negru al ochiului şi al genelor . Urechile sunt orientate în sus, nu sunt prea mari, au forma V, cu extremităţile ritunjite şi culcate pe obraji.

Mersul Ciobănescului Carpatin este liber, degajat, membrele mişcându-se în planuri paralele iar pasul îintins permiţând o bună acoperire a trenului.

Masculii pot anujge la o dimensiune de minim 70 de centimetri, iar femelele de minim 60 de centimetri. Greutatea masculilor porneşte de la 45de kilograme, iar a femelelor de la 45 de kilograme.

Pe aceeaşi temă:

Cum recunoşti un bulldog american veritabil. Totul despre rasa ideală pentru pază şi companie

Se tulbură apele în chinologia română. Un crescător de ciobăneşti a spart monopolul Asociaţiei înfiinţate după '89

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Hoher Herman
15.11.2019, 04:29:27

Mai baiatule, Ciobanescul Romanesc si Ciobanescul Carpatin sunt doua rase distincte de caini. Ambele omologate international abia dupa zeci de ani din cauza unui nemernic de hungur care a fost sef 32 de ani la omologari. A omologat zeci de variante de potai hunguresti de Pully si Pummy cu par scurt , cu par lung, cu par mediu, da Ciobanestii nu aveau loc. Sper sa arda in Iad nemernicu'.

+2 (4 voturi)
Gututenberg Brânzovenescu
15.11.2019, 04:53:26

Rasele "diferite" la care faci referire - omologate international, ambele - sunt Ciobanescul Romanesc Carpatin si Ciobănescul Românesc Mioritic. Articolul se refera strict la Ciobănescul Românesc Carpatin.

+5 (5 voturi)
Chris Kristofferson
15.11.2019, 18:36:33

Hoher Herman Ai mai dovedit odata dovada inculturii tale, mai baiatule!

0 (2 voturi)
Smeritu Pahomie
15.11.2019, 16:11:17

...Mioritic s-au carpatin....genetica curajoasa dacica s-a transmis nealterata la acesti caini. Pacat ca nu si la romanii "carpatini" si "mioritici" .....imbolnaviti atat de grav de #CIUMA ROSIE ...de am ajuns un popor de asistati social ....slugi la toti sobolanii astia borfasi securisti care ne-au vandut Dacia nostra milenara.

-3 (3 voturi)
Modifică Setările