Totul despre Ciobănescul Românesc Carpatin, câinele care se adaptează oricărui habitat şi nu cunoaşte frica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalul criteriu de selecţie a câinilor din rasa Ciobănesc Românesc Carpatin a fost, timp de secole, utilitatea lor. Primul standard al rasei a fost redactat în 1934 de către Institutul Naţional Zootehnic.

Conform Uniunii Chinologice Royal (UCHR), Ciobănescul Românesc Carpatin a fost selecţionat dintr-o rasă endemică prezentă în spaţiul Carpato-Danubian. De secole, principalul criteriu de selecţie a fost utilitatea sa, acesta păstrându-şi caracterul intact până în prezent. Primul standard al rasei a fost redactat în 1934 de către Institutul Naţional Zootehnic.

Ca aspect general, Ciobănescul Carpatin este un câine de talie relativ mare, de tip lupoid, cu o structură compactă şi robustă care are un contur aproape pătrat şi o osatură puternică, corp de format rectangular, crupa lată, uşor înclinată, pieptul este lat şi adânc, umărul lung şi uşor înclinat. Dimorfismul sexual este bine marcat, masculii fiind mai înalţi şi mai puternici decât femelele. Este rezistent la boli şi condiţii de mediu şi hrană dificile, fapt ce îl face foarte uşor adaptabil oricărui habitat.

„Lungimea craniului este uşor mai mare sau egală cu jumătate din lungimea totală a capului. Lungimea corpului este întotdeauna mai mare decât înălţimea la greabăn.  Raportul general dintre lungimea corpului si inaltimea la greaban trebuie sa creeze impresia unei figuri cat mai compacte si robuste”, spun cei de la UCHR.

Ciobănescul Românesc Carpatin are un temperament calm şi bine echilibrat în special în cazul aglomerărilor urbane, devotamentul său pentru stăpân îl poate conduce până la sacrificiu, el necunoscând ce înseamna frica. Este rezistent, uşor de educat şi de dresat pentru pază, putându-se uşor adapta la un nou anturaj, rămânând însă rezervat cu străinii. Devine un apărator redutabil când stăpânul sau teritoriul sunt atacate.

Imagine indisponibilă

Ciobănescul Românesc Carpatin este de tip mezocefalic, capul fiind puternic, dar nu greoi. Botul este puternic, se îngustează uşor spre vârf. Are muşcătura puternică şi cu o dantură bine dezvoltată, muşcătura este de tipul foarfecă sau cleşte. 

Ochii sunt destul de mici ca mărime în raport cu mărimea craniului, sunt aşezati oblic şi au o culoare brun închisă. Specific rasei este conturul negru al ochiului şi al genelor . Urechile sunt orientate în sus, nu sunt prea mari, au forma V, cu extremităţile ritunjite şi culcate pe obraji.

Mersul Ciobănescului Carpatin este liber, degajat, membrele mişcându-se în planuri paralele iar pasul îintins permiţând o bună acoperire a trenului.

Masculii pot anujge la o dimensiune de minim 70 de centimetri, iar femelele de minim 60 de centimetri. Greutatea masculilor porneşte de la 45de kilograme, iar a femelelor de la 45 de kilograme.

Pe aceeaşi temă:

Cum recunoşti un bulldog american veritabil. Totul despre rasa ideală pentru pază şi companie

Se tulbură apele în chinologia română. Un crescător de ciobăneşti a spart monopolul Asociaţiei înfiinţate după '89

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite