Totul despre Ciobănescul Românesc Mioritic. Recunoscut pentru ataşamentul faţă de copii, rezervat cu străinii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crescătorii susţin că ciobănescul românesc mioritic este un câine rezistent la boli şi condiţii de mediu şi, în ciuda taliei, este extrem de agil şi rapid.

Jucăuş cu copii, rezervat cu străinii, aşa îl descriu crescătorii pe ciobănescu românesc mioritic. Este un câine de talie mare, cu o structura compactă şi robustă, având o osatură puternică, tipică molosoizilor, inspirând forţă şi respect.

„În ciuda masivitatii sale impresionante este extrem de agil, surprinzându-şi adversarii prin mişcările sale extrem de precise şi foarte rapide. Este rezistent la boli şi condiţii de mediu şi hrană dificile, fapt ce îl face foarte uşor adaptabil oricărui habitat”, spun cei de la Uniunea Chinologică Royal.

Ciobănescul mioritic are un temperament calm şi bine echilibrat, „devotamentul său pentru stăpân îl poate conduce până la sacrificiu el necunoscând ce înseamnă frica. Este foarte ataşat de copii cu care este gata să se joace întotdeauna dar va fi întotdeauna extrem de rezervat cu străinii. Este singurul câine care poate ataca ursul cu şanse egale în luptă. Personalitatea să puternică nu reprezintă un obstacol în calea educării lui, rămânând totuşi câinele unui singur stăpân”, mai spun chinoligii.

Din punct de vedere al caracteristicilor, ciobănescul mioritic are lungimea botului mai mică sau cel mult egală cu lungimea craniului. Înălţimea pieptului trebuie să fie aproximativ 50% din înălţimea la greabăn. Capul acestuiaeste masiv şi complet acoperit de păr cu o lungime uniformă. Ochii îi sunt migdalaţi, mijlocii ca mărime în raport cu craniul, aşezaţi oblic, de culoare capruie şi având gene foarte lungi .Specific rasei este conturul negru al ochiului şi al genelor.

Imagine indisponibilă

Câinele acesta are un gât puternic şi gros, cu o lungime medie, care formează cu linia spatelui un unghi de 40-45 de grade.

„Alura este, de asemenea, o carcteristică importantă a acestei rase, fiind liber şi degajată, membrele mişcându-se în planuri paralelele, iar pasul întins permiţând o bună acoperire a terenului. Mişcarea este armonioasă, suplă, bine coordonată şi facilă. Mişcarea preferată este trapul, galopul fiind susţinut şi echilibrat. Caracteristică mersului o dă faptul că datorită şalelor late şi a crupei, care nu este piezişă, se crează o falsă impresie a unei mărimi mai mari a zonei posterioare, acest lucru îl diferenţiază de celelalte rase apropiate că aspect general dar mult mai mici că gabarit”, descriu trăsăturile ciobănescului mioritic cei de la UCHR.

Părul caracteristic este un atribut esenţial al rasei, fiind lung de minim 10 centimetri, abundent, aspru, rezistent, cu aspect lăţos, drept sau eventual uşor ondulat. El acoperă în întregime capul, gâtul, corpul, coada şi membrele. Culoarea predominantă este albă sau vânătă, de preferat cu pete gri, cenuşiu.

Un mascul poate avea o înălţime de minim 70 de centimetri, iar o femelă de minim 60 de centimetri la greabăn. În ceea ce priveşte greutatea, ciobănescul mioritic are cel puţin 45 de kilograme (mascul) şi 35 de kilograme (femela).

Imagine indisponibilă

Pe aceeaşi temă:

Totul despre Ciobănescul Românesc Carpatin, câinele care se adaptează oricărui habitat şi nu cunoaşte frica

Cum recunoşti un bulldog american veritabil. Totul despre rasa ideală pentru pază şi companie



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite