Trei elevi din Eforie Sud şi-au sacrificat vacanţa mare şi au făurit un vehicul spaţial. Invenţia a luat marele premiu la un concurs de robotică prestigios

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roboţelul teleghidat creat de trei elevi de la Liceul „Carmen Sylva“ din Eforie Sud a cucerit premiul I al concursului de robotică EXO-RO, organizat în premieră de Agenţia Spaţială Română şi de Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială - ESERO Romania.

O echipă de elevi ai Liceului „Carmen Sylva“ din Eforie Sud a câştigat marele premiu al concursului de robotică EXO-RO, organizat în premieră de Agenţia Spaţială Română şi Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială - ESERO Romania. În finala care s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, la Vulcanii Noroioşi în Buzău s-au calificat 10 echipe din toată ţara. În evaluarea proiectelor au contat realizările tehnice (în proporţie de 50%), valoarea educaţională (20%), lucrul în echipă (15%), popularizarea proiectului (15%).

Robotul spaţial al elevilor de la Eforie Sud, Carmen Sylva Rover, a fost considerat cel mai performant din concurs. S-a deplasat până la un punct fix, făcând abstracţie de decalajul temporal care ar exista în realitate între locul explorat şi centrul de control. Apoi a măsurat presiunea atmosferică şi temperatura mediului înconjurător, compoziţia atmosferică, nivelul de iluminare, umiditatea - toate necesare pentru a determina cât de propice este spaţiul cosmic pentru a primi locuitori. La finalul misiunii, roboţelul a transmis imagini şi a colectat eşantioane din sol pentru a le pune la dispoziţia cercetătorilor viitoarei colonii orbitale.

Alexandru Andrei Mîndra (clasa a X-a), Ioana Bărbuliceanu (clasa a X-a) şi Răzvan Ilie Armeanu Badea (clasa a XI-a), elevi la Liceul Teoretic „Carmen Sylva“ din Eforie Sud, sunt cei care au creat roboţelul spaţial Carmen Sylva Rover premiat la EXO-RO.

„Ideea de a construi un rover pentru concurs s-a ivit în timpul unei discuţii între colegi, alături de domnul profesor de fizică Florin Şerbu. Ne gândeam că urmează o vară lungă şi plictisitoare, căci noi, copii mai ciudăţei fiind, nu ne putem ţine departe de şcoală. Aşa că ideea a fost o provocare“, povesteşte Ioana, vorbăreaţa grupului.

Rolurile din echipă

Rolurile au fost împărţite în echipă. Răzvan a proiectat şi a construit roverul (robotul teleghidat), apoi a scris programul pentru controlul mişcării - mişcare de la distanţă şi mişcare autonomă. Alexandru, coordonatorul, a răspuns de proiectarea şi construcţia modulului pentru colectarea datelor şi de scrierea programelor pentru modulele Arduino (folosit la colectarea de date de la senzori) şi Raspberry Pi (utilizat la achiziţia de imagini in vizibil şi infraroşu). Tot Alexandru a asigurat proiectarea şi programarea sistemului de comunicaţii între rover şi staţia de bază. Ioana a fost responsabilă cu promovarea proiectului. A creat pagina de web şi pagina Facebook a proiectului, a strâns fonduri pentru cumpărarea de componente pentru proiect şi, foarte important, s-a ocupat de analiza şi de interpretarea datelor strânse de rover.

Variante şi testări

În iunie, echipa s-a înscris la concurs, iar în iulie a început construirea roboţelului Carmen Sylva Rover, pentru care liceenii au testat mai multe variante. Primele încercări au fost făcute cu un robot pe şenile, propulsat de două motoare care utilizează o cutie de viteză Tamiya. Suprafaţa disponibilă pentru amplasarea celor două module video şi de date era însă prea mică. „Era necesar să montăm modulele pe vertical, iar această modalitate afecta stabilitatea dispozitivului. De aceea am încercat să găsim alte platforme de dimensiuni mai mari“, explică Ioana.

A doua variantă avea o suprafaţă mai mare pentru amplasarea senzorilor, dar modelul nu dezvolta o forţă de tracţiune suficientă pentru urcarea unor pante şi pentru traversarea unor obstacole. Roboţelul era propulsat de două motoare cu o roată caster pe spate. Fiind un model cu trei roţi avea o manevrabilitate foarte bună, însă stabilitatea era scăzută.

image

Astfel că în cele din urmă, roboţelul Carmen Sylva Rover a fost realizat pe o platformă mai mare (295 mm x 150 mm) cu două niveluri, patru motoare şi patru roţi. Important era ca roverul să aibă o stabilitate cât mai mare pentru că, explorând şi lucrând pe un teren cu obstacole, toate cele 4 roţi trebuia să aibă în permanenţă contact cu solul. „În zona dintre cele două platforme am amplasat sistemul de alimentare, modulul cu senzorii pentru achiziţia de date şi modulul pentru procesarea imaginilor. Pe platforma superioară am amplasat modulul de mişcare, camerele video şi o parte dintre senzori“, descrie Ioana prototipul cu care au impresionat juriul.

„Ori primul, ori nimic“

Chiar dacă mai lucraseră mici proiecte, experienţa marilor concursuri le lipsea, astfel că liceenii de la Eforie se considerau norocoşi că s-au calificat în finală. Vestea că au câştigat marele premiu al primei ediţii EXO-RO i-a propulsat în sferele pe care doar speraseră să le atingă.

„A fost anunţat premiul trei, apoi premiul doi, iar când aşteptam să rostească numele câştigătorului m-am gândit: «Ori primul, ori nimic». Când am auzit: «Carmen Sylva Rover a luat premiul I», am sărit cu toţii în sus de bucurie! Sunt mândru pentru că am avut şansa să fac auzit numele Liceului «Carmen Sylva», chiar de la prima ediţie a concursului naţional EXO-RO. Si pot garanta ca fiecare membru al echipei este cel puţin la fel de mândru“, spune Alexandru Mîndra.

Despre profesorul Florin Şerbu care i-a coordonat, Alexandru spune sincer că se întâmplă ca ei doi să nu fie de acord pe unele teme tehnice, dar că fără el momentul de astăzi nu ar fi existat. „Domnul profesor Florin Şerbu a fost extraordinar pentru că a reuşit să ne facă să iubim la propriu ceea ce facem“, mărturiseşte liceeanul. Echipa a fost însoţită la finala EXO-RO de profesoara de fizică-chimie Mihaela Potera.

image

Vă mai recomandăm:

Cum au ajuns elevii din Eforie inventatori de sateliţi şi de roboţi

Elevii constănţeni care vor reprezenta România la o olimpiadă din SUA: au inventat drone pentru a stinge incendiile

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite