Trixi, spioana care i-a ajutat pe Aliaţi să bombardeze o rafinărie ascunzând în jartieră filme cu detalii tehnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beatrix Čelková Pospíšilová FOTO https://history.hnonline.sk
Beatrix Čelková Pospíšilová FOTO https://history.hnonline.sk

Spioana slovacă Trixi a jucat un rol important în principal în pregătirea raidului Aliaţilor asupra celei mai mari rafinării de petrol din Europa, Apollo, oferindu-le acestora informaţii valoroase.

Spioana de origine slovacă Beatrix Čelková Pospíšilová s-a născut în 16 iulie 1925, la Bratislava. În perioada în care era elevă la un liceu din Praga, Trixi, aşa cum o numeau apropiaţii pe Beatrix, a intrat în legătură cu mătuşa ei, Františka Hrubišková, o legendă vie a rezistenţei slovace şi supranumită „Doamna Albă“ datorită părului grizonant. Ea a contribuit radical la schimbarea destinului tinerei Trixi, care avea atunci doar 16 ani, conform Revistei Intelligence a SRI

După izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, în anul 1940, tânăra s-a alăturat mişcării de rezistenţă anti-nazistă. În momentul în care aliaţii au decis distrugerea rafinăriei Apollo din Bratislava, care furniza combustibil campaniei militare naziste de pe frontul de est, Trixi, la doar 19 ani, a primit misiunea de a obţine cât mai multe date tehnice, informaţii referitoare la capacitatea de producţie, obiectivele strategice şi locaţia lor.

Trixi a luat legătura cu directorul de resurse umane al rafinăriei, despre care ştia că era şi co-proprietar al unei case de muzică şi care avea o slăbiciune pentru blondele frumoase. Pe scurt, bruneta s-a făcut blondă şi l-a abordat pe co-proprietar sub pretextul că vrea să îşi publice lucrările muzicale. La următoarea întâlnire, însă, Trixi, a recunoscut că, de fapt, vrea să obţină un loc de muncă la rafinărie. Astfel, cu ajutorul acestuia, ea a ajuns să lucreze la departamentul financiar, reuşind să îşi formeze o imagine de ansamblu excelentă asupra cantităţii de combustibil importat şi exportat şi, totodată, să fotografieze diverse date tehnice, ascunzând ulterior filmele în jartieră.

Rafinăria Apollo a fost distrusă în proporţie de 80%, în 16 iunie 1944, în urma unui raid al aviaţiei americane. După război, Trixi s-a căsătorit şi a rămas la Trenčín. Când a început perioada proceselor politice, mai mulţi membri ai grupului de rezistenţă Justiţia au fost arestaţi, condamnaţi şi ulterior executaţi. Trixi a reuşit să scape de condamnare deoarece era însărcinată. Ea a avut trei fii şi, în ultima parte a vieţii, a lucrat ca asistentă medicală la secţia oncologie a spitalului din Trenčín. Faimoasa spionă a murit în anul 1997.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Istoria miilor de români care au luptat voluntar pentru Armata Germană în ultimele zile ale celui de-Al Doilea Război Mondial

Povestea ultimului supravieţuitor român al Primului Război Mondial. A murit uitat de stat, în cel mai crunt anonimat

Eroul de pe frontul de Est decorat de mareşalul Ion Antonescu. „De trei ori am pus pistolul la tâmplă şi am vrut să mă împuşc“

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite