Tupeu de afacerist: a târât o primărie în proces pentru o datorie inventată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banii, miza universală
Banii, miza universală

Un afacerist din Olt a fost reţinut de procurorii constănţeni pentru c-a încercat să facă bani pe spinarea unei primării din judeţul Constanţa. El a apelat inclusiv la instanţă pentru „a-şi face dreptate“.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus vineri, 5 octombrie, reţinerea pe timp de 24 de ore a lui Radu Birea, de 36 de ani, din municipiul Drăgăneşti, judeţul Olt.

Acesta este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, sub forma tentativei, de evaziune fiscală (prin neînregistrarea în evidenţele financiar-contabile a tuturor facturilor emise şi declararea unui sediu fictiv) şi fals în declaraţii.

În calitate de fost reprezentant al S.C. A.M.C. S.R.L. Constanţa, în anul 2011 Birea a încercat să inducă în eroare primăria unei comune din judeţul Constanţa prin notificarea pentru achitarea sumei de 1.440.981 lei reprezentând contravaloarea unor facturi pretins datorate, derivate din efectuarea în anul 2008 a unor lucrări de montaj a 650 de lămpi de iluminat stradal, deşi în realitate montase doar 150 de astfel de lămpi.

Birea nu a înregistrat în contabilitatea firmei o factură fiscală emisă pentru plata lucrării realizate efectiv şi astfel s-a sustras de la plata impozitului pe profit în cuantum de 23.040 lei şi a TVA în cuantum de 27.360 lei.

Nici pentru alte patru facturi în valoare totală de 1.027.340 lei, reprezentând plata pentru lucrări inexistente în beneficiul aceleiaşi primării, inculpatul nu a realizat înregistrări în contabilitatea firmei, aşa încât s-a sustras de la plata impozitului pe profit în cuantum de 138.063 l2i şi a TVA în cuantum de 163.949 lei.

Întrucât primăria a refuzat achitarea pretinselor datorii, Radu Birea a intentat acţiune civilă la instanţa de judecată, iar în faţa magistraţilor a prezentat ca fiind reale facturile contrafăcute.

El a încercat ca prin declaraţii false şi documente nereale să obţină un titlu executoriu pentru pretenţiile sale şi să obţină un folos material injust în dauna primăriei.

În timpul investigaţiilor penale s-a constatat că sediul declarat al societăţii comerciale deţinute de inculpat era unul fictiv, manoperă frauduloasă destinată sustragerii de la verificările fiscale.

În cauză a fost formulată propunere de arestare preventivă faţă de inculpat pentru următoarele 29 de zile, propunere ce a fost trimisă spre soluţionare Tribunalului Constanţa.

Pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave sub forma tentativei este închisoarea de la 5 la 10 ani, pentru infracţiunea de evaziune fiscală este închisoarea de la 2 la 8 ani şi pentru infracţiunea de fals în declaraţii este închisoarea de la 3 luni la 2 ani.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa face precizarea că până la soluţionarea definitivă a cauzei, orice învinuit sau inculpat beneficiază pe parcursul procedurilor judiciare penale de prezumţia constituţională de nevinovăţie.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite