Tupeu de escroc: metoda falsul procuror DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mascaţi la Judecătoria Constanţa - foto Călin Gavrilaş
Mascaţi la Judecătoria Constanţa - foto Călin Gavrilaş

Un bărbat din Constanţa s-a dat drept procuror „şef de birou” DIICOT şi a cerut 11.000 de euro unei persoane cu două dosare penale. Făcea acest lucru în timp ce el era cercetat penal într-un dosar de delapidare. Culmea, minţea că are influenţă chiar asupra procurorului care-l ancheta pe el.

Ionel G.M. a fost condamnat în urmă cu câteva săptămâni la 3 ani de închisoare cu executare (în prima instanţă) pentru trafic de influenţă, după ce procurorii DNA Constanţa l-au prins în flagrant când lua suma de 6.000 de euro de la un denunţător. În maşina sa, procurorii au găsit un pistol şi o legitimaţie cu antetul Ministerului Justiţiei, pe care apărea menţiunea „procuror şef birou”.

În timp ce era anchetat penal de procurorii din Mangalia pentru delapidare, bărbatul susţinea în faţa tuturor că este procuror DIICOT. Chiar mulţi dintre apropiaţi credeau că omul lucrează în cadrul Parchetului: avea legitimaţie, pistol, era obosit din cauza „percheziţiilor” matinale.

În luna mai 2020, martorul păcălit l-a cunoscut pe falsul procuror prin intermediul surorii sale care era prietenă cu iubita celui care se pretindea om al legii. S-au văzut cu toţii într-un apartament din Mamaia Nord, iar Ionel s-a prezentat ca procuror DIICOT. În această situaţie, martorul a început să se destăinuie: avea un dosar penal pentru un accident rutier petrecut în comuna Moviliţa (judeţul Constanţa), iar un procuror DIICOT putea să-i dea câteva sfaturi ce să facă.  

„După ce martorul i-a explicat inculpatului speţa, acesta din urmă i-a zis că o să vorbească cu colegii lui procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia pentru a vedea concret ce i se reţinuse în sarcină şi pentru a-i da o recomandare”, scriu procurorii DNA în rechizitoriu.

După câteva zile de „verificări”, falsul procuror l-a contactat pe martor şi i-a comunicat că „situaţia era gravă, că procurorul din Mangalia, la care se află dosarul, primise o propunere de arestare faţă de martor de la Poliţia Topraisar şi că era indecis cu privire la modul în care urma să o soluţioneze.” Apoi l-a contactat din nou şi i-a spus că trebuie să dea 5.000 de euro pentru nu fi arestat preventiv.

Martorul a făcut rost de aceşti bani pe care i-a dat unei persoane trimise de Ionel în parcarea din zona Gării CFR Constanţa.

A urmat chiar şi o întâlnire între cei doi, în apropiere de Poliţia Transporturi Constanţa, prilej cu care martorul a văzut pe scaunul din dreapta al pretinsului procuror un pistol.

„Sunt trezit de la 3, am avut percheziţii”

Fiind în apropierea sediului Poliţiei Transporturi, martorul i-a spus „procurorului DIICOT” că mai este anchetat într-un dosar penal pentru tăinuire (cumpărase 700 de litri de motorină furată).


„Auzind, inculpatul a afirmat că era posibil ca dosarul <<să fie la el>> şi chiar a sunat pe cineva şi l-a întrebat dacă numele martorului apărea în <<dosarul cu motorina>>. Inculpatul nu a primit răspuns pe loc însă i-a dat asigurări că în acest dosar situaţia sa nu era la fel de gravă ca în dosarul celălalt, dar că se va mai interesa şi îi va comunica ce e de făcut”, se artă în rechizitoriu.

Deşi poliţiştii care cercetau cazul i-au spus martorului, în cadrul unei audieri, că va lua cel mult o condamnare cu suspendare pentru motorina cumpărată ilegal, falsul procuror i-a inoculat acestuia că situaţia din „dosar s-a agravat”.

„O altă împrejurare care i-a creat convingerea că inculpatul era ceea ce pretindea, respectiv procuror la DIICOT, a fost că în prezenţa sa a purtat o discuţie telefonică în cadrul căreia i-a spus interlocutorului: <<nu pot azi, eu sunt trezit de la 3 dimineaţa, am avut nişte percheziţii, şi sunt ocupat>>”, spun procurorii DNA Constanţa. De altfel, mulţi dintre apropiaţii acestuia chiar credeau că Ionel este procuror adevărat, acesta „comportându-se” ca un veritabil om al legii.

Şi în cazul dosarului „motorina”, Ionel i-a transmis martorului că trebuie să dea 6.000 de euro pentru a scăpa de percheziţii domiciliare şi sechestru pe bunuri.

„Inculpatul a încercat să îl sperie pe martor cu măsura sechestrului, spunându-i că prejudiciul în dosar era imens, că inclusiv avocatul poporului era implicat din partea statului şi că se vor pune sechestre pe toate bunurile, inclusiv ale familiilor celor cercetaţi. Totodată, inculpatul a afirmat că în cauză lucrează mai mulţi procurori, că e un dosar complex, cu peste 100 de persoane cercetate, dar că el va face tot ce poate ca să <<îl scoată încet-încet din dosar>>, la fel cum a făcut şi cu tatăl prietenei lui care era anchetat într-un dosar de dare de mită şi l-a salvat”, se mai arată în rechizitoriu.

„Procuror şef Birou”

Pentru a-l convinge, inculpatul i-a trimis martorului mai multe conversaţii de ale lui cu persoane pe care le avea în agenda telefonică sub numele „DIICOT” şi „ŞEF INVESTIGAŢII”, mesaje din care reieşea că el efectua demersuri pe lângă aceste persoane, încercând să le convingă să mai amâne percheziţia de la locuinţa martorului.


A fost momentul când martorul a apelat la DNA, iar adevăraţii procurori au pus la cale flagrantul. Astfel, în momentul în care martorul denunţător s-a întâlnit cu falsul procuror pentru a-i da suma de 6.000 de euro, anchetatorii l-au reţinut. În autoturism au găsit o legitimaţie cu insignă, aparent emisă de Ministerul Justiţiei, pe numele  Ionel M.G., având aplicată poza acestuia şi funcţia de ”procuror şef birou”. De asemenea, a fost găsită şi replica airsoft a unui pistol Glock, fără încărcător, precum şi un card de membru al ”Asociaţiei profesioniştilor în drept”.

În cadrul anchetei, procurorii DNA Constanţa au descoperit că Ionel era cercetat penal pentru delapidare şi pentru înşelăciune şi fals înscrisuri de Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia. Ambele dosare sunt instrumentate de organele de poliţie sub supravegherea procurorului asupra căruia el susţinea că are influenţă „Este aşadar evident că, în esenţă, inculpatul îşi trafica influenţa chiar asupra procurorului care îl ancheta”, conchid anchetatorii DNA.

Între DNA Constanţa şi Ionel M.G. a fost încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, iar Tribunalul Constanţa l-a condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Pentru că va sta după gratii, falsul procuror a făcut apel, acesta urmând să se judece la Curtea de Apel Constanţa.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Nelu Tătaru: „Avem 3-4 săptămâni grele, în care încercăm să limităm creşterea numărului de cazuri”

Halep, victorie mare: A învins ANAF-ul şi va recupera o sumă importantă

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite