Ultimul congres al Partidului Comunist Român. Ceauşescu, „cel mai iubit fiu al poporului“, era apărat de furia populară cu Securitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ceauşescu, la ultimul congres PCR, din 1989 FOTO Comunismul în România
Nicolae Ceauşescu, la ultimul congres PCR, din 1989 FOTO Comunismul în România

„Ceauşescu reales/ La al XIV-lea congres“, acesta era refrenul care se auzea în urmă cu 26 de ani. Pe 24 noiembrie 1989, dictatorul a fost reales, cu unanimitate de voturi, în funcţia de secretar general al PCR.

Pe fondul nemulţumirii populaţiei, în noiembrie 1989, în România a avut loc cel de-al XIV-lea Congres al PCR, de altfel şi ultimul.  

„Cel mai iubit fiu al poporului“, în aplauzele a peste 3.000 de delegaţi convocaţi la Sala Palatului, a vorbit despre o Românie prosperă. În casele lor, oamenii stăteau pe întuneric, cumpărau lapte şi pâine pe cartelă, portocale şi banane mâncau o dată pe an. Ce este mai tragic, nu se puteau exprima liber. 

Iată câteva fragmente din discursul lui Ceauşescu:
 

- „Au trecut 72 de ani de la victoria Marii Revoluţii Socialiste din Octombrie, de la făurirea primului stat al muncitorilor şi ţăranilor şi trecerea la construirea socialismului în Uniunea Sovietică. După cel de-al Doilea Război Mondial, cu 45 de ani în urmă, alte popoare, între care şi poporul român, răsturnând clasele exploatatoare, au trecut la făurirea societăţii socialiste. Pe calea socialismului au trecut apoi marele popor chinez, poporul coreean şi alte popoare şi este bine cunoscut că noi şi noi popoare din ţările în curs de dezvoltare se pronunţă ferm pentru a trece treptat la organiarea pe calea socialistă a dezvoltării lor“.

- „Astăzi, clasa muncitoare, ţărănimea şi intelectualitatea reprezintă forţele fundamentale ale societăţii socialiste româneşti. De asemenea, trebuie să subliniem marile realizări obţinute  îndeosebi după Congresul al IX-lea al partidului, în dezvoltarea puternică a ştiinţei, a cercetării ştiinţifice întoate domeniile de activitate“

- „Desfacerea de mărfuri cu amănuntul prin comerţul socialist se ridică în acest an la circa 315 miliarde de lei, fiind de 18,5 ori mai mare decât în 1950. Consumul alimentar a crescut de la 1.800 de calorii zilnic pe locuitor în 1950, la circa 3.300 calorii în prezent, România înscriindu-se între ţările cu un bun consum din punct de vedere al necesităţilor fiziologice“.
 

- „În mod sintetic îmbunătăţirea nivelului de trai al întregului popor se reflectă în faptul că durata medie a vieţii s-a mărit de la 42 de ani în perioada antebelică, la circa 70 de ani în prezent. Ca rezultat al întregii activităţi economico-sociale, venitul naţional a crescut, faţă de 1945, de 7 ori în 1965 şi va fi de 43-44 de ori mai mare în 1990“.
 

Întreaga cuvântare a lui Nicolae Ceauşescu poate fi citită pe site-ul CNSAS.

„Forum 1989“ sau cum era ferit cel mai iubit fiu al poporului de furia românilor

Evident, un asemenea eveniment a fost pregătit de Securitate cu mult timp, pentru ca nimeni să nu atenteze la viaţa „celui mai iubit fiu al poporului“ şi pentru ca lucrările congresului să se deruleze fără incidente. Planul de măsuri se numea „Forum 1989“ şi el a fost aprobat de Iulian Vlad, şef al Departamentului Securităţii Statului şi Tudor Postelnicu, ministru de Interne.
 

Pentru evenimentul „de însemnătate istorică din viaţa partidului şi a poporului român“ s-au luat măsuri informativ-operative, iar unităţile departamentului securităţii statului trebuia să intensifice măsurile pentru cunoaşterea temeinică a stării de spirit din rândul populaţiei. În vizor erau luaţi atât naţionalist-iredentiştii cât şi foştii legionari, dar şi persoanele pretabile la acţiuni duşmănoase. 

    

Vă mai recomandăm:

Alegerile în România, pe vremea când toată ţara era roşie. Cum funcţiona mecanismul diabolic prin care comuniştii alegeau şeful statului

EXCLUSIV Misterul înscrisurilor care au pus pe jar Securitatea din Tulcea în ultimul deceniu comunist. Operaţiunea „Almanahul“

Misterele operaţiunii „Fuga Nadiei“: „A făcut parte din planul americano-sovietic de îndepărtare a lui Ceauşescu“. Traseul parcurs de gimnastă în noiembrie 1989

Poveştile românilor care au deturnat avioane ca să evadeze din comunism: şase au ajuns până în Austria


Secretele cu care a fugit Mihai Pacepa în SUA: diamantele sintetice, traficul de arme clandestin, numele agenţilor străini
 

Poveste de dragoste comunistă: idila dintre „prinţesa roşie“, fata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, şi amantul ei, un medic chirurg care a murit în închisoare

Operaţiunea „Olimp ’72“ – Cum i-a urmărit Securitatea pe sportivii români la Olimpiada de la München. Patzaichin: „Securiştii aveau urme de caschetă“


EXCLUSIV Securitatea şi Dosarul „Litoral '77“. Cum au fost spionaţi toţi turiştii români şi străini

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite