Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Un nou sfânt în Calendarul Ortodox. Cine este Pafnutie Zugravul, care va fi prăznuit anual în ziua de 7 august

4
5 Jul 2017 16:44:53
Autor: Mariana Iancu
Pârvu Mutu şi-a făcut ucenicia timp de şase ani la un faimos zugrav rus FOTO: romaniamama.ro
Pârvu Mutu şi-a făcut ucenicia timp de şase ani la un faimos zugrav rus FOTO: romaniamama.ro

În Calendarul Creştin-Ortodox vom avea un nou sfânt, pe Pârvu Zugravul, care va fi prăznuit la 7 august, potrivit unei decizii luate în cadrul Sinodului Bisericii Ortodoxe Române.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat în ultima şedinţă de lucru, din zilele de 4 şi 5 iulie, solicitarea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei de canonizare a Cuviosului Pafnutie – Pârvu Zugravul (1657-1735). Proclamarea oficială va avea loc în ziua de 6 august 2017, urmând ca Sfântul Cuvios Pafnutie să fie prăznuit anual în ziua de 7 august.
 
Cine a fost Pârvu Zugravul? Un meşter genial care şi-a desfăşurat activitatea în Ţara Românească la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea. 
 
De-a lungul vieţii, Pârvu Mutu a fost pictorul de curte al Cantacuzinilor. Bisericile Cotroceni, Filipeştii de Pădure, Măgureni, Lespezi, Colţea, Sinaia, Fundenii Doamnei sunt o parte din capodoperele sale. 
 
În vremea lui Constantin Brâncoveanu, şantierele domneşti au funcţionat ca adevărate şcoli, iar zugravul renumit a contribuit semnificativ la formarea noilor generaţii de pictori, scrie Raluca Brodner în ziarul Lumina. 
 
La bătrâneţe, s-a retras la Mănăstirea Robaia, vatră monahală în care îşi doarme somnul de veci. Din nefericire, locul mormântului său a rămas necunoscut.
 
Pârvu Pârvescu şi-a câştigat porecla de „Mutu” din cauza greutăţii în vorbire şi datorită legământului de tăcere pe care obişnuia să îl împlinească atunci când picta.
 
Vă mai recomandăm:
 
Istoria Catedralei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, prima biserică ridicată după 1877. Chipurile sfinte pictate semănau cu boieroaicele de la malul mării
 

O poveste despre Dumnezeu şi comunişti. Cum au reuşit credincioşii să apere biserica din Năvodari de buldozerele trimise de Ceauşescu să o doboare

Securitatea şi obsesia pentru Vatican, pepinieră de preoţi-spioni pentru SUA. Episcopul Gerald O' Hara, americanul pe care n-au reuşit să-l omoare

 
 
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

SpAwN 《♤♡♢♧》
5.07.2017, 17:31:32

Dacă nu are moaște tot degeaba. ....😂

+2 (2 voturi)
Marcel Cristea
6.07.2017, 03:20:55

Pagans!

Stefan din nord
6.07.2017, 09:04:48

Grea pierdere Moastele sale ar fi valorat cat greutatea lor in aur Se imparteau in mii de bucatele ca sa ajunga la toate lacasele de cult pentru inchinare Oare de ce cand aud de numele Pafnutie ma umfla rasul ?

+1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
6.07.2017, 11:23:46

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările