Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Un student român a câştigat premiul „Tânărul european al anului”

0
26 Mar 2021 07:42:25
Autor: Călin Gavrilaş
Alexandru Manda sursa: FB/Al. Manda
Alexandru Manda sursa: FB/Al. Manda

Fundaţia Schwarzkopf-Stiftung Junges Europa decernează premiul „Tânărul european al anului” pentru tineri activi în comunitate. România câştigă pentru a doua oară acest trofeu.

Studentul Alexandru Manda a câştigat premiul „Tânărul european al anului 2021”. Până acum, ţara noastră a mai câştigat acest trofeu în anul 2001, prin Daciana Oana Măilăţescu.

Constănţeanul Alexandru Manda (21 de ani), student în anul III la Facultatea de Drept din Bucureşti, a aflat că este nominalizat de o reţea de asociaţii şi organizaţii de tineret din Europe pentru a câştiga premiul Fundaţiei Schwarzkopf-Stiftung Junges.

„Unul dintre motivele principale pentru care am fost nominalizat este angajamentul civic de luptă pentru acces gratuit la o educaţie de calitate pentru toţi copiii, indiferent de mediul în care locuiesc, de veniturile părinţilor, etnie sau altele”, spune Alexandru Manda.

Alexandru Manda este membru fondator (2013) al Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC), asociaţie pe care a şi condus-o mai mulţi ani în calitate de preşedinte. Aşa a ajuns să se lupte în instanţe cu Radu Mazăre, primarul de atunci al municipiului, pentru dreptul elevilor de a avea gratuitate la transportul în comun.

Acum, tânărul este senator al Universităţii din Bucureşti, reprezentant al studenţilor şi membru în Consiliul Director al Asociaţiei Studenţilor în Drept şi membru în Consiliul Facultăţii de Drept din Bucureşti. Este managerul proiectului „Şcoli Curate”, prilej cu care a realizat harta naţională a burselor şcolare, un document care a scos la iveală o realitate cruntă: în 94,44% dintre localităţile din România nu se respectă legea privind acordarea burselor şcolare, 70% dintre UAT-uri neacordând niciun fel de bursă, iar 24,44% acordă parţial aceste drepturi.

Tânărul a început de câteva săptămâni un nou proiect, „Acceleratorul de Implicare Civică pentru Tineri”, realizat tot în cadrul Societăţii Academice din România şi finanţat prin granturi norvegiene. „Mergem, formăm şi mentorăm 24 de tineri lideri civici (16-24 de ani) din rural şi urbanul mic. Le vom oferi sprijin timp de un an de zile pentru a rezolva o problemă din comunitatea lor locală”, explică Alexandru. 

Premiul „Tânărul European al Anului” este acordat tinerilor europeni cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani care s-au remarcat într-un mod exemplar în ceea ce priveşte angajamentul şi dedicarea lor onorifică în sprijinul înţelegerii internaţionale şi/sau al integrării Europei.

Premiul constă în suma de 5.000 de euro şi este destinată finanţării unui stagiu de şase luni la Parlamentului European sau la o altă instituţie europeană. De asemenea, este posibil să se utilizeze grantul pentru finanţarea unui proiect care promovează integrarea europeană.

Fundaţia Schwarzkopf Young Europe a fost fondată de Pauline Schwarzkopf în 1971 la Hamburg. Misiunea fundaţiei este de a oferi tinerilor din toate mediile posibilitatea de a fi cetăţeni europeni activi, care contribuie la o societate pluralistă şi democratică prin implicarea şi opiniile lor, conducând la înţelegere reciprocă, solidaritate şi colaborare paşnică în întreaga Europă.

Citeşte şi:

Brambureala din învăţământ continuă. Sorin Cîmpeanu bagă educaţia în vacanţă forţată

Cine este studentul român cu şanse la premiul „Tânărul european al anului”. „Unii îmi detestă ambiţia”

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările